Hüseyin Kuru

Sektörden notlar...

Ülkemizde şehirleşme dikkat edilirse hep batı istikametinde ilerlemiştir veya olmuştur. Ne hikmetse bütün şehirlerimizde bu böyledir, tarihsel süreç de bunu gösteriyor.
Dikkat edilirse, hem tarihsel süreçte hem de iç göçlerde istikamet hep batı yönünde olmuştur ama aidiyet duygusu doğduğumuz topraklar olmuştur!
Aidiyet duygusu mudur, yoksa toprak mı çağırır, belli değil, sorunun cevabı da yoktur.
Hemşehricilik muhabbeti koruma amaçlı mıdır yoksa eskiye bir vefa mıdır, orası da belli değil!
Ancak şurası muhakkak; Silivri'de doğan çocukların yani yeni jenerasyonların aidiyetleri de Silivri olacaktır.
Belki bugün toplam Silivri nüfusuna göre %15 oranında Silivri doğumlu insan var ancak yeni nesilleri unutmayalım!

***
Referandum sonrasında canlanan inşaat sektörünün başı beton ile dertte. Hazır beton fiyatlarına gelen yüzde 12 zamla metreküp başına fiyat 160-TL seviyesini aştı, çimento fiyatları ise yüzde 15 zamlandı.
Zamlanan beton ve demir fiyatları inşaat sektöründe büyük etkiye yol açtı.
Peki hem demirde hem betondaki zamlar emlak fiyatlarını nasıl etkileyecek?
Sektör temsilcileri demir fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarında yüzde 2.5'lik bir artışa neden olabileceğini savunurken betonun ise en az yüzde 10'luk maliyeti artırdığını belirtiyor.
Bu arada basına konu ile ilgili beyan ve bilgi veren uzmanlar ‘halâ ev fiyatlarında zam olmadığını' açıklayarak, beton fiyatlarındaki zamların devam etmesi halinde konut fiyatlarında da artışının yaşanacağını söyledi.
İnşaat sektöründe kullanılan diğer kalemlerde de özellikle ithalata dayalı ürünlerde döviz fiyatlarının artmasından dolayı artış olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Konut alıcıları için avantaj dönemleri sürüyor demektir.
***
Emlak vergisinden muafiyet konusu.. bazı kişiler ise belirli koşullan sağlamaları halinde emlak vergisinden muaf oluyorlar.
Aslında muaf demek pek de doğru değil, onlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor.

1. İndirimli emlak vergisi uygulamasından kimler yararlanabiliyor?
Aşağıda sayılan kişiler indirimli emlak vergisi oranı (yüzde 0) uygulamasından yararlanabiliyor, yani bu kişiler kapsama giren meskenleri için emlak vergisi ödemiyor:
• Emekliler,
• Hiçbir geliri olmayanlar,
• Engelliler,
• Gaziler,
• Şehitlerin dul ve yetimleri.
2. Bu uygulamadan yararlanma koşullan nelerdir?
Bu kişilerin öncelikle Türkiye sınırlan içinde brüt yüz ölçümü 200 metrekareyi geçmeyen sadece bir tane konutlarının (mesken) olması gerekiyor.

3. Emekli maaşı dışında, sadece faiz veya kâr payı (menkul sermaye iradı) elde eden emekliler için özel bir durum var. Buna göre söz konusu gelirleri 2016 yılında 30 bin liradan azsa 2017 yılında tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler. Konunun detayları için bilgi sahibi olmanızı tavsiye ediyorum.

***
Cumartesi günü oynanan Erbaaspor maçının alınması ile Silivrispor 2.lige çıkarak bölge insanını sevince boğmuştur.
Silivrispor'umuzu tebrik ediyorum... Başta Başkan Sayın Ümit Kalko olmak üzere; yönetim kurulunu, idarecileri, teknik heyeti ve futbolcuları kutluyorum.
Büyük iş başarılmıştır, bölgeye sağlanan katma değer paha biçilmezdir.
Nice başarı dileklerimi iletiyorum.
***
İyi haftalar...

YORUM YAP