Ferhan Tezcan

Seçim Galatasaray'ı nereye götürür?

2018 yılında Galatasaray Dursun Özbek'in ardından kısa bir seçim geçirmiş ve üstat Duygun Yarsuvat başkan olmuştu. Yarsuvat zorla başkanlığa getirilmiş ve kulübü biran önce toparlaması gerektiği söylenmişti.  Toparladı da. Ama Mayıs ayında bırakacağını da bağıra bağıra söyledi.

Mayıs 2018'deki seçimde yepyeni bir isim ortaya çıktı. Mustafa Cengiz. Benim Mustafa Cengiz ile tanışıklığım 20-25 yıl öncesine dayanıyordu. Çok eski bir Levent semti oturanıyım. Küçüklüğüm ve gençliğim hep oralarda geçti. Sonra 2.Levent'de Çilekli dediğimiz bölgede yapılaşmalar başladı. Levent semtinde üç katın üstü yüksek bina yoktu. Hala da yok.

Sonraları oralarda bir de benzin istasyonu yapıldı. Bu benzin istasyonu sahibi ile tanışmam ve konuşmam 2000'lı yılları buldu. Benzincinin sahibi olan Mustafa Cengiz'in en yakın dostlarından biri de Mustafa Denizli idi. Emekli paşalardan Çevik Bir gibi yakın asker dostları da vardı.

Mustafa Cengiz genç yaşta Gaziantep Nizip'de Liseyi bitirmiş ve oradan Ankara'ya gitmişti. Siyasal Bilgiler'de okumuştu. Kamu yönetiminden iyi anlardı. Sonraları rahmetli başbakanlardan Bülent Ecevit'in yanına girmişti.

1970'lı yıllarda Türkiye'de çok gündemde olan Köy-Koop'arın kuruluşunda bulunmuş ve Ecevit'in yanında yer almıştı. Sonra da Türkiye'nin ilk tanzim satış kuruluşlarından ‘Tansaş'ın ilk genel müdürü olmuştu.

Cengiz'in çıkışı sürüyordu. Ama ticaret yapmak istiyordu. Turgut Özal'ın kendisiyle ilgili isteklerine rağmen kamu işlerini bıraktı. Petrol - İş sendikası ile çalışmaya başladı. Enerji işinden de anlıyordu. Zaten şimdiki yönetimindeki Yusuf Günay 'la tanışıklığı da oradan geliyordu. Yusuf Günay'da eski  ''EPDK'' başkanı idi.

Şimdi Galatasaray'da bir seçim rüzgârı var. 26 Aralık'taki olağanüstü seçimle yeni bir yönetim seçilecek.

CENGİZ SEÇİME GİRER Mİ?

Mustafa Cengiz çalıştığı dönem boyunca bayağı eleştiri konusu oldu. Futboldan anlamayan konuşmaları, Divan kurulunda yaptığı ‘aşağılayıcı' sözleri, her mikrofonu gördüğünde üzerine atlaması Galatasaray camiasında olumsuz etki yaptı.

Galatasaray'da bir süreden beri bir seçim çalışması var.  Bu işe en çok girmek isteyenlerden biri de Metin Öztürk. Metin Öztürk Kuruçeşme adasından yetişme bir Galatasaraylı.

Ama esas isim Burak Elmas. Burak Elmas benim St.Georg'dan küçüğüm. Okulumuzdan mezun olduktan sonra Amerika Denver'de finans okudu ve Türkiye'de çok önemli bir şirkette üst düzey olarak çalışmaya başladı. Galatasaray'ın ‘efsane' Başkanı Faruk Süren'in damadı olan Burak Elmas kulübün içindeki sorunları çok iyi bilen bir ‘taze' kafa.

Bu seçime girmek isteyecek başka isimlerde çıkacaktır.  Çıkacaktır veya politikadan gelme isimlerde olacaktır. Ama en iddialı ismin seçilmesi Galatasaray'ın lehine bir durumdur.

Galatasaray'da bir başka olasılık da başkan Mustafa Cengiz'in kadrosunu yenileyerek seçime girmesi ve yola devam etmesi. Böyle bir şey gerçekleşir mi bilinmez. Çünkü Cengiz'in kongrede destek bulacağı bir grup var.

 FATİH TERİM OLAYIN NERESİNDE?

Galatasaray'da bir süredir seçim konusu gündeme geldiği zaman hemen Fatih Terim ismi ön plana atılıyor ve konuşuluyor.  Ben her seferinde böyle bir konunun gerçekleşmeyeceğini yazdım ve ekranlarda söyledim. Nitekim Fatih Terim de bu konuyla ilgili açıklama yapıp ‘işin uzağından-yakınından' geçmediğini söyledi. Yani Fatih Terim şimdi futbol takımına odaklanmış durumda. Ocak ayında yine transferler yapılacak. Terim'in gözü Ahmet Musa'da. Bunun dışında (eğer Emre Belözoğlu izin verirse) başka oyuncular da var. Çünkü Emre kardeşimizin her başarısı Galatasaray'ın görüşmeye başladığı oyuncular üzerinden oluyor. Neyse başarı neye göre değer kazanıyorsa?

Çünkü Türkiye'de başarıyı yakalamak ve sürdürmek için engelleri aşmak gerekiyor.  O engeller neler mi? Tabii ki insanlar.  Dünyada görev icabı da olsa Asya hariç görmediğim yer yok.  Ama başkasının mutsuzluğu ile mutlu olan insan grubu da Türkiye'den başka yerde yok.

Maalesef birbirimizi sevmekten çok saygı göstermeyi öğrenirsek, bir gün o manevi üst kata çıkmayı da becerebiliriz. 

YORUM YAP