Sevginar Sali

Problem sizsiniz, çözüm de...

Hayatımız, sistemimiz, yönetimimiz daha kolay, hızlı ve faydalı şekilde işlesin diye bir seçim yaptık. Değişim ve iyileştirmeyi hissetmemiz için çok erken biliyorum ama çıkan tartışmaları, düşdüğümüz duruma bakıyorum da toparlanmak adına hafta içi mola talep ediyorum...
“Hepimizin hayatında zor dönemler oluyor ve hepimiz de bunları bir biçimde atlatıyoruz. Ancak aramızdan bazıları bu dönemleri çok daha hızlı ve kolay atlatıyor. Sırrı bakış açısı ve tutumda yatıyor. İşte, işler zora girdiğinde hatırlamanız gereken 13 faydalı şey;
1. OLANI OLDUĞU GİBİ KABUL ET.
Buda'nın bize söylediği gibi: “Acı çekmenin sebebi ‘olmakta olan'a direncindir.” Acı çekmemizin sebebi olan bitene direnmemizden başka bir şey değil. İçinde bulunduğunuz durumda sizi rahatsız eden olayla ilgili bir şeyler yapabiliyorsanız hemen harekete geçin ve durumu değiştirin! Ama eğer değiştiremiyorsanız yapabileceğiniz 2 şey var; Ya durumu olduğu gibi kabul edip negatif duygu ve düşünceleri bırakacaksınız ya da obsesif biçimde duruma kafayı takıp sefil olacaksınız.
2. PROBLEM, SADECE SİZ ONUN PROBLEM OLDUĞUNU
DÜŞÜNÜYORSANIZ PROBLEMDİR.
Çoğu zaman en acımasız ve kötü düşmanımız yine kendimiziz. Mutluluk dediğiniz şey gerçekten tamamen bakış açımıza bağlı. Eğer bir şeyin problem olduğunu düşünüyorsanız duygu ve düşünceleriniz olumsuz olacaktır. Ama eğer bunun sizin bir şeyler öğrenebileceğiniz, sizi büyütecek bir şey olduğunu görebilirseniz, bu artık problem olmaktan çıkar.
3. BİR ŞEYLERİN DEĞİŞMESİNİ İSTİYORSANIZ,
KENDİNİZİ DEĞİŞTİRMEKLE BAŞLAMALISINIZ.
Dışarıda olan biten her şey iç dünyanızın bir yansımasıdır. Stres dolu kaotik yaşamları olan insanlara bakın, bunun en büyük sebebi iç dünyalarında da kaotik ve karmaşık hissetmeleridir. Sıklıkla düşündüğümüz şey içinde bulunduğumuz koşulları değiştirdiğimizde hissettiklerimizin de değişeceği yönündedir. Doğru olan bu düşüncenin tam tersi aslında: Duygu ve düşüncelerimizi değiştirdiğimiz anda, içinde bulunduğumuz koşullar kendiliğinden değişiverir.
4. BAŞARISIZLIK YOKTUR – KENDİMİZE “ÖĞRENME FIRSATI”
YARATAN DENEYİMLER VARDIR.
“Başarısızlık” kelimesini sözlüğünüzden silin. Önemli şeyler başarmış bütün büyük isimlerin tamamı, defalarca “başarısız” olmuşlardır. Sözüm ona “başarısızlık” denilen şeyleri alın ve onlardan öğrenecek şeyleri bulun. Bir dahaki sefere nasıl daha iyi yapacağınızı öğrenin.
5. İSTEDİĞİNİZ ŞEYE SAHİP OLAMIYORSANIZ SEBEBİ ÇOK
DAHA İYİ BİR ŞEYE SAHİP OLMAK ÜZERE OLMANIZDIR.
Biliyorum bazen buna inanmak zor olabiliyor ama bu doğru. Hayatınızı şöyle bir gözden geçirin; olmasını istediğiniz iyi bir şeyin gerçekleşmemesinin çok daha iyi sonuçlar getirdiğine dair sayısız örnek göreceksiniz. Şuna derinden inanın: Her şey olması gerektiği zamanda olması gerektiği gibi oluyor.
6. BULUNDUĞUNUZ ANI KABUL EDİN VE ONURLANDIRIN.
BİR DAHA ASLA GELMEYEBİLİR.
Her anın içinde çok değerli bir şey vardır. Onu kaybetmeyin. O anda kötü gibi görünen bir şey bile hayatınız için son derece kıymetli bir hazine olabilir: her anı “değerlendirin”.
7. ARZULARINIZI SEVGİYLE BIRAKIN.
Birçok insan “aklına takılan” şeylerle yaşıyor. Bunu şöyle açıklayabiliriz: Gerçekten arzuladığınız şeylere bağlanırsanız, o şeyler gerçekleşmediğinde duygularınız olumsuza döner ve bu tüm hayatınızı etkiler. Bir şeyi istemek iyidir, ama bunu kafaya takmak yerine, istediğiniz şey olsa da olmasa da mutlu olduğunuzu bilmek sizi özgürleştirir ve duygu durumunuz mutlu ya da nötr kalır.
8. KORKULARINIZI ANLAYIN VE ONLARA MİNNET DUYUN.
Korku muhteşem bir öğretmendir. Ve yendiğiniz her korku sizi muzaffer kılar. Korktuğunuz şey ne olursa olsun korkunuzu yenmek için yapmanız gereken şey ısrarla üstüne gitmek ve bu konuda pratik yapmak. Korku bir illüzyondur ve korkup korkmamak bir seçimdir.
9. KEYİF ALMAK İÇİN KENDİNİZE İZİN VERİN.
Birçok insan eğlenmek, rahat hissetmek ve keyif almak konusunda kendilerine izin vermeyecek kadar “problem” lerine ve içlerindeki karmaşaya odaklanmış durumda yaşıyor. Öyle ki o sorunlar olmadan kendilerinin kim olduğunu bile tanımlayamaz durumdalar. Siz mutlu olmak için kendinize izin verin! Çok kısa anlar için bile olsa; olan bitenin zorluğuna değil içinde bulunduğunuz anda ki mutluluk verici olaylara odaklanın.
10. KENDİNİZİ BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN.
Hayatın bir yarış olduğu öğretiliyor bize: Başarı, kazandığınız para, güzellik, sahip olduklarınız… İlla kıyaslama yapacaksınız, sizden daha azına sahip olanlarla, sizden daha başarısız olanlarla, sizden daha az güzel görünenlerle kıyaslayın kendinizi ve sahip olduğunuz her şeyle ilgili şükredin. En iyisi sadece ve sadece kendinizle “yarış”tığınızı fark edin. İçinde bulunduğunuz durumdan daha iyi bir durumda nasıl olacağınıza odaklanın, sizden daha iyi olanlara değil.
11. KURBAN ROLÜ OYNAMAYI BIRAKIN VE
KENDİ YOLUNUZDAN ÇEKİLİN.
“Kurban” olduğunuzu düşünüyorsanız, bilin ki; sadece kendi düşünce, söz ve hareketlerinizin kurbanısınız. Hiç kimse “size bir şey yapmıyor”. Sorumluluğunuzu üstlenin ve zor durumlardan çıkabileceğinizi bilin. Sadece düşünce biçiminizi değiştirmek ve aksiyon geçmek yeterli. “Kurban” psikolojisini bir kenara bırakın ve zafere oynayın!
12. HER ŞEY DEĞİŞEBİLİR VE DEĞİŞİR DE!
“Bu da geçer” ne harika bir cümle, değil mi? Kötü bir duruma düştüğümüzde, o durumdan çıkamayacağımızdan korkarız. Asla değişmeyecektir, hep böyle üzüntü içinde kalacağızdır. Ama ne olur? “O da geçer”… Hep geçmedi mi? Neler atlattınız bir düşünsenize! Hepimizin bir gün öleceği gerçeğini bir tarafa bırakırsak hiçbir şey kalıcı değildir… Bu yüzden de eski “her şey aynı kalacak” düşünce alışkanlığınızdan hemen kurtulun. Bunun için tek yapmanız gereken bir şekilde harekete geçmek, çünkü işler kendi kendine istediğiniz yönde değişmez; sizin bir şeyler yapmanız gerekir.
13. HER ŞEY MÜMKÜNDÜR… HER ŞEY!
Mucize dediğimiz şey her gün herkese olur. Hayatınızdaki mucizeleri fark etmeye niyet edin… Her sabah! İşte o noktada yenilmez olursunuz.”
*Wright State Üniversitesi / İletişim Doktoru Profesör Carol Morgan

 

YORUM YAP