SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Öz şefkat kişiye neler kazandırır?

Hepimiz,  ailemize, arkadaşlarımıza ya da sevdiklerimize büyük bir sabır ve şefkatle yaklaşırız. Oysa aynı anlayış ve şefkati kendimize göstermekten kaçınırız. Kendimize yaptığımız acımasız eleştiriler, hayatımızın gidişatını düşündüğümüzden çok daha fazla etkileyebilir. Peki kendimizi sevmeyi öğütleyen öz şefkat nedir, kişiye kazandırdıkları nelerdir ve nasıl geliştirilir?

   Öz şefkat; kişinin kendisi ile iyi bir dost olma becerisidir.  Bize kendimizi sevmeyi ve anlamayı öğretir. Hem zihinsel hem de bedensel sağlığımızı olumlu yönde etkileyen öz şefkat, motivasyonumuzu artırırken öz güvenimizi de geliştirir. Kendimize, kendimizin en yakın arkadaşıymış gibi davranmak ve sevgi duymak; öz şefkatin temelinde yatan en önemli noktadır.

KİŞİYE NELER KAZANDIRIR?

-Kendinizi sürekli olarak eleştirdiğinizde motivasyonunuz düşer, öz şefkat sahibi olmaksa öz güveninizi geliştirir.

-Hayata karşı daha pozitif bakmanıza yardımcı olur.

-Hayattan haz almanızı sağlar ve bu sayede yaptığınız işlerden keyif alırsınız.

-Öz şefkat sahibi insanlar vücuduna saygı duyar. Dolayısıyla sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmaya özen gösterirler.

-Öz şefkat, çevrenizdeki insanlarla kurduğunuz iletişimi güçlendirir. Kendinizi daha iyi ifade etmenize yardımcı olur.

-Öz şefkat; depresyon, kaygı ve stresi azaltır.

-Motivasyonunuzu artırarak hedeflerinize ulaşmanızı sağlar.

ÖZ ŞEFKATİNİZİ GELİŞTİRMENİN YOLLARI NELERDİR?

-Öz şefkatle ilgili bir defter tutun ve bu deftere öz şefkatin sizin için neler ifade ettiğini yazın. Öz şefkatinizi geliştirmek için harika bir başlangıç olabilir.

-Gün içerisinde kendinize karşı merhametsiz davrandığınız, kendinizi acımasızca eleştirdiğiniz anları bir deftere yazın. Bu eleştirilerin altında yatan nedenlere odaklanın.

-Mükemmeliyetçilik huyunuzdan bir an önce vazgeçin. Bu dünyada siz de dahil olmak üzere kimsenin mükemmel olmadığını kabul edin. Her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanın ancak işler istediğiniz gibi gitmediğinde kendinizi acımasızca eleştirmekten kaçının.

-Kendinize bir çocuğa yaklaşır gibi sevgi ve şefkat dolu yaklaşın. En ufak hatanızda kendinizi yerden yere vurmaktan kaçının ve kendinize karşı anlayışlı olmaya özen gösterin. Önemli olanın hatalarınızdan ders çıkarmak olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız.

YORUM YAP