Sevginar Sali

Önce Kendi İçinizde Barış Sağlayın Sonra Toplumu Birleştirmeye Kalkışın


AKP Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, Çarşamba günü basının karşısına çıktı. Beyaz gömleği, anlayışlı, hoşgörülü, saygılı, incelik dolu tavırları… Kaşını kaldırsa karşısındakiler ne istediğini anlıyor, acayip bir iletişim. AKP’nin içindeki iletişime hayran kalmamak elde değil. Konuşmadan anlaşıyorlar. Seçim atmosferine rağmen sıkı, ciddi bir çalışma ve hiç yanına konduramadığınız bir relaks. Bizim ofiste işler yoğun olunca herkesin başından dumanlar çıkıyor. Değil bakışarak anlaşmak, avazımız çıktığı kadar bağırarak ancak yüreğimiz soğuyor.
AKP bizim ofis gibi çalışmıyor, ya da şahane bir ustalıkla gerilim gizleniyor.
Karakaş’ın içinde kopan fırtınaları biz hiç göremedik, işitemedik.
O Mega Saray fiyaskosundan sonra (ki ben hala olayın fiyasko olduğuna dair düşüncelerimden zerre kadar sapmadım), Karakaş sahnesini iyi toparladı. Hem basının karşısına çıktı, hem de rahat görünmeyi başardı. Ama ne kadar ince eleyip, sık dokuyan biri olduğunu bilenler huzurun ‘h’esinin bu ara Karakaş’a uğramadığını tahmin edebiliyordur.
Mega Saray olayını, “CHP’liler referandum çalışmalarında belediye imkânlarını kullanıyorlar” ile kapatmaya çalışması bende şahsen “Evet hepiniz aynı şeyi yapıyorsunuz” yorumuna neden oldu. İktidara gelen parti yönettiği kamu kaynaklarını öncelikle kendi için kullanıyor. Bunu kanıksadık artık. Olağan üstü bir durum değil kimse için. Sakın Karakaş, “Biz yapmadık onlar yapıyor” demesin kimse inanmaz. Kullandıklarını biliyoruz da kapı gibi belgesi ortaya çıkınca ayıplamak farz. Hepten ayarı kaçırmasınlar, azıcık korku kalsın içlerinde diye kamuoyu bu konuda baskısını sürdürmeli.
CHP’nin Silivri Belediyesi kaynaklarını kullanımına gelince; bence AKP gibi kullanamıyorlar. Ama AKP çok iyi kullandı da ne oldu? Kaybetti. Demek ki CHP’nin bu konudaki eksikliğini iyiye yorabiliriz.

KARAKAŞ HAKLI
Şu kazı meselesinden içime fenalık geldi. Daha doğrusu tarafların topu birbirlerine atmasından başım döndü.
Konuyu diğer ilçe belediyelerinin nasıl çözdüğünü merak ettim, ta başından beri niye bu yöntemi kullanmayışıma da hayıflandım açıkçası. “İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ’ın açtığı ve kapatmadığı, istediğimiz standartta yapmadığı yolların resmini çekip, encümende maliyetinin yüzde 10 fazlasıyla ceza kesiyoruz onu da İSKİ’de müteahhit firmanın teminatından talep ediyor ve alıyoruz” diye açıkladı. Daha başka incelikler de açıkladı burada yazmayayım şimdi. Kolay olmayabilir ama Silivri halkının çıkarları için gerekeni iktidar yapacak! Silivri’yi köstebek çukuruna çeviren 5 müteahhidin hakkından gelemeyenlere söyleyecek çok şey var da dilim, elim varmıyor.
Yani Karakaş haklı İBB’nin bu işte bir sorumluluğu görünmüyor. Silivri Belediyesi bu konuda daha çok çalışacak ya da ağalaşmaya devam edecek!

İKTİDAR ÇÖZÜM
ÜRETİR BAHANE DEĞİL
İktidar olmanın en önemli özelliği sorunları çözmesidir. Daha da bir şey demiyorum takip edeceksiniz, gerekeni yapacaksınız, sorunları çözeceksiniz.
Bir de şu siyaset her alana girmese ayarımız bozulmayacak. Sistem bir şekilde işleyecek ama bürokrasi bu denli siyasetin avucunun içine düşmüşken kurallar alt üst oluyor. Denetim, yönetim bir acayip hal almış olan vatandaşa oluyor. Siyasetin yönetim ve sisteme uzanan ellerini kırmak lazım. Nitelikli kadroları seçtirme konusunda üzerine düşeni yapıp onları, genel kuralları işletmeye teslim edebilse siyasetin de düzeyi iyileşecek. Milli Eğitim’de halledemediniz bir işi AKP İlçe Başkanının bir sözüyle olduğunu görmek çok büyük bir kolaylık ama sadece istediğiniz olduğu sürece. Kurallar kişilerin işlerini değil toplumun işleyişini düzenliyor oysaki. Bir kişiyi kurtaracaksınız diye toplumun yararlarını göz ardı etmek acımasızlık, haksızlık, bencillik…
Siyaset yerinde ağırdır. Bazı yerlerde gerçekten çok iğreti duruyor. Bu sadece siyasetle ilgili değil. Gazetecilik de başka alanlarda kullanılınca itici oluyor.
Bu konuda daha fazla bahane duymak istediğimi sanmıyorum. Silivri’ye bir iyilik yapın ilçe belediyesi olarak Işıklar, İBB nazarında Karakaş temel ihtiyaç sayılan yolları makul bir düzeye taşıyın. Otoban yapmanızı isteyen yok, kapatacağınız, kapattıracağınız iki çukur. İktidar ile muhalefetin kavgasından Silivri kaybederse, sizin bu işten kazanacağınız hiç bir şey olmaz.

Karakaş, Değirmenci ve Işıklar’a belediyecilik konusunda ders verme teklifini basın olarak biz mi değerlendirsek. Hangisinin doğruyu söylediğine belediyeciliği öğrenince belki daha sağlıklı karar veririz. Birinin söylediğini diğerinin yalanladığı bu muhalefet-iktidar ilişkisi halkın, bin bir güçlükle kazandığınız, size olan güvenine zarar veriyor. Birbirinizi suçlamayı bırakın, inancımızı tamamen yitirmeden bu savaşa son verin.
Birinin beceriksizliği diğerinin engelleme hikayeleri seçtiklerimizi sorgulatabilir ama seçeceklerimiz ile ilgili aranızdan bir alternatif sunuyor olamaz.
Halka ne yaptığınız umurunuzda değilse kendinize ne yaptıklarınıza bakıp gittiğiniz bu yolun yol almadığına karar verin.
Referandum öncesi Silivri Belediyesi bütün ilçe başkanlarına yönelik bir iftar versin (iki yıldır zaman bulup da gerçekleştiremediği parti ziyaretlerinin telafisi ve eşit davranışa ilk adım olarak). Önce birbirinizle barışın sonra toplumda huzur ve beraberliği sağlamaya kalkın.

YORUM YAP