Hüseyin Kuru

İnşaatta kârdan fedakârlık dönemi...

Basında artan döviz fiyatlarının inşaat sektörüne olan yansıması üzerine bir haber yayınlandı.
***
‘Yeni konut fiyat endeksi Şubat 2016'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttı... İnşaatçılar ise artan maliyetleri fiyatlarına yansıtmadıklarını dile getirdi.
Türk ekonomisinin yüzde 2,9 büyüdüğü geçen yıl, gayrimenkul sektörü yüzde 7.2 büyüdü.
Hızlı büyümede gayrimenkul üreticilerinin içeride ve dışarıda yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen birbiri ardına yeni projeler geliştirmesi ve yeni projelerde fiyat artışını minimum seviyede tutması etkili oldu.
Her platformda kârdan fedakârlık yaptıklarını dile getiren inşaatın patronları bu söylemlerini rakamlarla da ispat etti.
Birçok sektörde yüksek fiyat artışları gözlenirken yeni konut fiyatlarında artış sınırlı kaldı.
Son açıklanan Şubat 2017 verisine göre yeni konut fiyatları bir aylık sürede yüzde 0,46, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,79 oranında arttı. Oysa 2015 -2016 yılı karşılaştırmasında arış yeni konut fiyat endeksinde yüzde 19,89 olarak kayıtlara geçmişti.
Kârdan fedakârlık yapan ve fiyatları artırmayan inşaatın patronları böylece konut alıcısının konuta erişimini kolaylaştırdı.
Her 100 liralık alımda 2016'da konut alıcısı cebinden 2015'e göre 19,89 TL fiyat farkı öderken, 2017'de fiyat artışı 2,79 da kaldığı için her 100 lirada 17,1 lira daha az fiyat farkı ödemiş oldu.
Konutder'in yeni dönem başkanlığını üstlenen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da verilerin sektörün fedakârlığını net olarak gözler önüne serdiğini söyledi.
Elmas, “Sektör olarak elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.
Her şeyin fiyatının arttığı bir dönemde konut fiyatlarındaki artış çok sınırlı kaldı.. bir yandan birbiri ardına kampanyalar yapılırken bir yandan da sektör yaşanan maliyet artışlarını projelere yansıtmamaya gayret etti.
Ama bu durum uzun süre bu şekilde devam etmez.. bu dönem konut almak için çok uygun” dedi.
Gyoder başkanı Aziz Torun, sektörde yeni konut fiyatlarının TÜFE'deki fiyatların altında kaldığını söyledi.
Torun, “Proje geliştiricilerinin fiyat artışını yansıtan yeni konut fiyat endeksi artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının da altında bu veriler sektöre güzel bir ayna tutuyor.
Verilerin konut alıcısı tarafından da konut geliştiricisi tarafından da iyi yorumlanması gerekiyor” diye konuştu.
***
Bu konuda birkaç hafta önce biz de düşüncelerimizi sizlerle paylaştık. Artan döviz fiyatları ile beraber hem hammadde fiyatları hem de üretim, işçilik, ithalat, vergiler vs. bir çok başlıkta ki giderler sektörü ciddi şekilde etkiliyor.
İnşaat sektörü ile beraber çözüm ortağı olan neredeyse 300 sektörün ürettiği 4000 kalem de mal ve emtia kullanılıyor.
Sadece inşaat maliyet kaleminde kullanılan malzemelerle de iş bitmiyor. En önemlisi arsa maliyetleridir.
Dikkat edilirse son dönem de hem kat karşılığı oranları, hem de arsa fiyatları inanılmaz arttı.
Düşünün arsa bedeli en düşük olan bölgelerde bile oranlar minimum yüzde 45-50 mertebelerinde.. bu durumda tabiatıyla bir taraftan maliyetler artıyor, diğer taraftan kârlar düşüyor.
Tabi işin bir de satış/pazarlama maliyeti var.. hadi maliyeti geçtik diyelim, böyle kaotik ortamlarda ve arz fazlalığının tavan yaptığı dönemlerde sektörün işi gerçekten çok zor.
Bugün inşa edip sattığını yarın yerine koyamayacağını sektör iyi biliyor!
***
Sonuç olarak yatırım veya ikamet etmek içinde olsa şimdi ev, dükkan ve arsa almanın tam zamanıdır.
Toplumsal olarak hem alıcı kitle hem de inşaat sektörü ise 16 Nisan da yapılacak olan referanduma odaklandı... Milletimiz için iyi olur inşallah!
Eğer güçlü bir ‘evet' çıkarsa bu fiyatlar buralarda durmaz ve artar.
İyi haftalar...

YORUM YAP