XXXXX

İktidar İle Muhalefetin Faaliyet Kapışması

Muhalefetin ret oyu verdiği rapor oyçokluğu ile onaylanmadan önce hararetli tartışmalara neden oldu. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, faaliyetlerini anlattığı ilk kısımda oldukça ılımlı, son derece yapıcı, anlayış ve hoşgörüyle örülen bir tavır içindeydi. Muhalefet adına Metin Karakaş’ın söz almasından sonra cevap verme aşamasında ise konuşmalarını belediye koridorundan da rahatlıkla dinleyebilirdiniz.
Işıklar heyecanlanınca toparlayamadığı konuşmalarında, sinirlenince çok sert bir üslup ve ustalıkla meramını anlatıyor.
Kimin kime ne dediğini haberinden takip edebilirsiniz de argümanlardaki içerikte dikkatimi çeken bazı unsurlara deyinmek istiyorum.
Metin Karakaş’ın en güçlü ve etkili kozu kedi-ciğer betimlemesini dayandırdığı lastik örneği olarak akıllarda, dillerde kaldı. Ancak burada 200-250 TL’lik bir fiyat farkı söz konusuyken, Işıklar, AKP dönemlerine ilişkin Ortadoğu İnşaat’ın bir yıl içinde 800 adet doğrudan temin işinden toplamda 1 Milyon 900 TL’lik bir örnek sundu. 520 TL’ye yapılan şelalenin 180 bin TL’lik gerçek maliyeti olduğu ifade edildi. Bir tarafta 250 TL’lik diğer tarafta 340 Bin TL’lik kamu zararı! Işıklar yine de söylediğini yapmalı ve önüne muhalefet tarafından sürülen bu olayın gerçek yüzünü sadece araştırmakla kalmayıp, halka da açıklamalı.

Muhalefet’in iktidara sunduğu uyarıların eleştirilecek çok fazla bir tarafı yok. Tabi ki iktidar, “Beni bu konularda eleştirmek için sizin de aynı hataları yapmamış olmanız gerekirdi” gerekçesini öne sürmediği sürece. Çünkü Işıklar’ın bir yıllık hizmet dönemi için eleştirilen şeylere Silivri halkı geçtiğimiz dönemden çok fazla aşikar.
İşçi çıkarma konusu. Silivri bu konularda üç dönem devam eden bir iktidarın ardından sıkıntı yaşamaya yaşamaya unutmuş. Turan, gelir gelmez ekibini kuracağını söyledi ve tüm itirazlara rağmen dediğini haklı olarak yaptı. Işıklar’ın yaptığı şey de farklı değildi. Önümüzdeki dönem bir başka ekip yönetime gelirse aynı şeyleri tekrar yaşayacağımız konusunda sanıyorum hemfikiriz. Karakaş, şoför ve sekreterlerin, özel kalemin gitmesi gerektiğini savunurken belediye önünde Hüseyin Turan’ın şoför ve basın danışmanı işe geri alınma eylemcileri arasındaydı.
Keşke bu manzaralar hiç yaşanmasa ve insanların ekmeği bu yerel yönetim belirleme süreçlerinde tartışma konusu olmasa. Ama daha önce de oldu, yine olacak. Birbirimizi kandırmaya gerek yok. Karakaş, iddia ettiği ve niyetlendiği gibi 4 yıl sonra iktidarı devralırsa bugünkü açıklamalarını hatırlatmak zorunda kalırız. 
Bu arada Işıklar’a iktidarı elinden alacağı konusunda seslenirken, kendi adına konuşması süreci ne denli kişiselleştirdiğinden yola çıkarsak, AKP’nin 2014’teki aday adaylarından birinin adını daha koyabiliriz; Metin Karakaş olarak.
Bir de şu kelepçe konusunu ikide bir gündeme getirmesi pek şık kaçmadı. Hatta bir gözdağı gibi algılandı ve son derece sevimsiz değerlendirilmekte. Bir suç veya cezalandırma şeklinde ilçe başkanı veya iktidar mensubu meclis üyesi karar veremez, veremeyeceğine göre böyle bir üslupla konuşması hiç yakışık almadı.

Son iktidar muhalefet kapışmasından uzun zaman kulislerde muhalefet lideri tarafından pompalanan “Elimde belgeler var” söylem içinin boş olduğu kanısına ulaştım. Neden mi? Belediyede yolsuzluklar konusunda Karakaş’ın elinde ciddi deliller olsaydı bunları kullanmaktan kaçınmayacağını, yaklaşımı anlattı. Değirmenköy CHP belde binasının 6-7 yıl önceki kira borcunu Işıklar’a karşı kullanması beyhude bir uğraş. Ama konu açılmışken söyleyeyim AKP Eski Değirmenköy Belde Başkanınız şu an meclis üyesi Yusuf Köroğlu’nun da gazetemize iki yıllık abone borcu var. CHP’nin borç tasasını kedinize dert etmeden önce kendi borçlarınız için kaygılanmanız daha doğru olmaz mı? Sezgin Emir Meclis Üyenizin ilan borçlarını bağışladım! İcralık olmayışı tamamen benim bonkörlüğümden kaynaklanıyor. Kendisi başka faziletleriyle yeterince nam saldı gerçi. Dahası da var ama şimdilik kalsın.

Özetle CHP’li iktidar ile AKP’li muhalefet faaliyet raporu çerçevesinde kozlarını paylaştı. Işıklar’ın bu süreçte iktidarın ilk dönemlerinde siyasi tansiyonu yüksek tutmasının etkisini yaşamış olmasının dışında, yapılan uyarıları dikkate alarak kazanç sağlayabilir. AKP ise iktidarı kaybettiğini ve Silivri’yi tekrardan kazanmasının son bir yıllık süreçte kolaylaşmadığını, var olan zorluk derecesini sürdürdüğünü algılamış olmalı.

İkinci yıl faaliyet değerlendirmesinde siyasi gerekçelerin daha az konuşulduğu, Silivri yararlarının daha ön planda tutulduğu bir değerlendirme beklentisiyle yerel yöneticilerimize ister iktidar isterse de muhalefet kanadında olsunlar kolaylıklar diliyorum.

YORUM YAP