Hüseyin Kuru

Ev satın alırken iki kere düşünün...

Ev almak herkesin en büyük hayalidir ve yaşamımız boyunca da her zaman önceliklerimiz arasındadır.
Büyük bir birikim yaparak ve de ciddi paralar ödeyerek ev satın almaya karar verdiniz.
Ancak ileride sorun yaşamamak için ya da satın alma işlemleri sırasında sıkıntı çekmemek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var.
Pek çok kişi para ödeyip evini satın alamıyor ya da eksik, planda gözükmeyen durumlarla karşılaşıyor.
Bu tip sıkıntılara düşmemek için nelere dikkat etmelisiniz.
***
Kimi oturum için ev alırken, kimisi yatırım amaçlı olarak ev sahibi olmayı düşünür.
Yatırım amaçlı ve/veya oturum amaçlı ev alırken farklı karar süreçleri ve kriterleri de göz önüne almak gerekiyor.
Öncelikle bütçeye göre hareket etmek, uygun fiyatla ev satın almak ve uzun yıllara dayalı bir takip önceliğimiz de vardır; buna semt seçimi diyelim.
İnsanoğlu nasıl bir ev satın almak istediğinde mutlaka hayalinde ki evi arar; fiyatını baştan hiç düşünmez, sadece hayal eder.
Düşünürken de kendine göre kriterler belirler; işine yakın olması, çevrenin ulaşım hatlarına yakınlığı, okul, hastane, metro, otobüs durağı, avm vb. gibi merkezlere yakın ve ulaşabilir olması da bu arayışta en büyük etkendir.
En büyük kriterde depreme karşı sağlam zeminli bölge tercihidir.
Yoksa hayal edilen evin bu gibi yaşamsal etmenlere uzak veya düşük zeminli bir bölge de olması tercih nedeni değildir ve olamazda.
***
Evin site içerisinde olması, kapalı otopark, havuz, sosyal tesisler ve spor alanları ile peyzaj açısı, evin büyüklüğü ve ergonomisi de bu seçimlerde başlıca kriterlerdir.
Yatırım amaçlı alınacak bir ev için araştırmaya başladığınızda en kârlı gayrimenkul yatırım aracı doğru lokasyonda ve doğru fiyatta arsa ve arazi alımıdır.
Bunun dışında da kira getirisi yüksek olan; mümkünse uzun dönemli kurumsal kira sözleşmesi bulunan kiracısı olan ve kısa sürede yatırımı amorti edebilecek iş yeri yatırımı en doğru gayrimenkul alımı olacaktır.
Ama konut veya dükkan satın alırken tapu kayıtlarını inceleyin ve mutlaka sözleşme yapın.
***
Yeni bitmiş bir projeden ev almak istiyorsanız eğer, evin değer artışı için projenin tamamen dolmasını beklemenin en doğru karar olduğunu uzmanlar dile getiriyor.
Topraktan yani yeni projelerden ev satın alırken sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteren ve güvenilir olan şirketleri tercih edin.
Burada dikkat edilmesi gereken konulardan biride şudur; hem vaat edilen süre de evinizi teslim alırsınız hem de bir macera yaşamazsınız!
Çünkü evinizin teknik şartnamesine göre teslim edileceğini bilmeniz ve zamanında teslim almanız önemlidir; kira gelirinizde zamanında işleyecektir.
***
Eğer yatırım amaçlı ev almak istiyorsanız aidatlara dikkat edin!
Bazı şirketler site yönetim planlarına koydukları özel bir madde ile proje tesliminden sonra site yönetimlerinden yani sizin ödediğiniz aidatlara kâr marjını yansıtarak 5-10 hatta 20 yıl bu işten para kazanmaktadırlar!
Ev satın almadan önce mutlaka site yönetim planını inceleyin ve emsal projelerinde aidatlarını iyice araştırın!
***
Bakın işin matematiği şudur, bunu da unutmayın;
Yaşamımızda ilk ev hep aceleci ve acemice olur, 2. satın aldığınız evde seçicisinizdir, sonra satmaya kıyamazsınız!
Ancak 3. ev sizin hayalinizde ki ev olur... 2. evi de kiraya verirsiniz!
Sonuçta yaşamımız boyunca alınacak ev sayısı bellidir. Bin bir emekle kazanılan paranızı değerlendirirken dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.
Bu olumsuzlukları yaşamamak için kurumsal olarak çalışan şirketlerden konut veya işyeri almanız sizi mutlaka doğru yatırıma götürecektir.
İyi haftalar...

YORUM YAP