Çetin Ateş

ERKEN EMEKLİLİK SADECE RAPORU OLANLARA VAR...

Çetin Bey, emeklilik için 25 yılım ve prim sayısını doldurdum ancak yaşımı 2019 yılında dolduruyorum, basında, internette sürekli erken emeklilikle ilgili yazılar görüyorum, okuyorum, işin aslı nedir, ne olacak bizim gibilerin haline bir çözüm bulunacak mı..? Oğuz D.
Oğuz Bey, sosyal medyadan okuduklarınıza gördüklerinize dayanarak haklı olarak kafanız sürekli karışmakta, dikkat ederseniz hep aynı başlıklar internet ortamında döne döne gelip yine önümüze yeni bir bilgi gibi sunulmakta, bir bilgi kirliliğinin olduğu muhakkak.
İşin aslı emeklilik için gereken 3 şartın yıl ve prim şartını yerine getirip yaş şartını bekleyenler için görünürde bir çözüm yolu yok gibi, olursa da sürpriz olur.
Erken emeklilik dediğimiz şey sadece rapor alabilecek derecede rahatsızlığı bulunanlar için mümkün.
Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi rapor derecesine göre, 3600 – 4400 gün arası primi olan ve 15-20 yıl arası sigortalılık süresi olan çalışanlar yaş hesabı dikkate alınmaksızın emekli olabilir.
Engelli emekli dediğimiz bu sistem haricinde ve malulen emeklilik haricinde, mevcut yasalar çerçevesinde yıl+prim sayısı+yaş şartlarının üçünü de tamamlamadan emekli olmak mümkün değildir.

RAPORLU İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILABİLİR Mİ?
Çetin Bey, Bir firmanın insan kaynaklarında çalışıyorum, bir işçimiz ameliyat oldu yaklaşık 3 aydır iş başı yapmadı, çıkarmayı düşünüyoruz ama tereddütlerimiz var, bu konuda açıklama yapabilir misiniz, işverenimiz bu konularda hassas tazminat ödeme durumuyla karşılaşırsak biz insan kaynakları olarak zor duruma düşeriz. Bu yüzden hata yapmak istemiyoruz. Burcu M.

Raporlu işçiyi işten çıkarmak için işçinin kıdemine ve raporun süresine dikkat edilmelidir. Buradaki dikkat edilecek nokta, işçinin ihbar süresidir, ihbar süresine altı hafta eklenmek suretiyle bunun hesabı yapılır.

İHBAR SÜRESİ+ALTI HAFTA
İhbar süreleri iş kanunda belirtilmiştir.
Süreli fesih
Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri;
a) İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra,
b) İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 4 hafta sonra,
c) İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 6 hafta sonra,
d) İşi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak 8 hafta sonra, feshedilmiş sayılır. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

BU AÇIKLAMADAN SONRA
HER İHBAR SÜRESİNE
ALTI HAFTA EKLEYELİM
1-) 6 ay az ise; 2+6=8 hafta
2-) 6ay-1,5 yıl ise 4+6 =10 hafta
3-) 1,5 yıl-3 yıla ise 6+6=12 hafta
4-) 3 yıl ve fazla ise 8+6=14 hafta
Bu süreler dolduktan sonra işveren işçinin çıkışını verebilir.

BAĞKUR SİZİN İÇİN AVANTAJLI
Çetin Bey, 1958 doğumluyum gençlik yıllarımda önemsemedim sigortasız işlerde çalıştım, daha sonra 01.01.2000 yılında sigortalı oldum yaklaşık 2 yıl kadar çalıştıktan sonra işten çıktım 2003 yılında lokanta açtım 2011 yılına kadar çalıştırdım Bağ-Kur primlerimide ödedim. Lokantayı kapattıktan sonra 2015 Ocak ayından beri sigortalı olarak inşaatte bekçilik yapmaktayım. Emeklilik durumum nedir yardımcı olabilir misiniz? Ekrem Z.
Ekrem Bey, yıllarınızı boşa geçirmişsiniz diyeceğim ama fazla yapacak birşeyde yok sizin için eldeki mevcutlarla en mantıklı olanı söyleyelim. Durumunuz ssk emekliliği için uygun değil, daha kısa vadede Bağ-Kur emekliliğini düşünmenizi tavsiye ederim.
15 yıl 5400 gün şartı sizin için en ideali görünüyor.
Bunun için mevcut günlerinizin üzerine askerlik borçlanmasını yapın, daha sonra günlerinizi toplatın aşağı yukarı 1 yıl kadar eksiğiniz kalacak gibi kalan süreyi çalışarak veya ,isteğe bağlı ödeyerek tamamladıktan sonra (son 3,5 yıl hesabını da yaptırarak) daha erken emekli olmanız mümkün. Yani SSK emekliliği size uymaz..

ASKERLİK BORÇLANMASI 3,5 YILI SAĞLAMAZ
Çetin Bey, uzun yıllar bağkur sigortalısı olarak devam ettim, SSk emekliliğinin daha avantajlı ve maaşının da Bağkur emeklilerine göre daha yüksek olduğunu öğrenince SSK ya geçtim yaklaşık 2,5 yıldır SSK lıyım askerlik borçlanması yaparsam kalan 1 yılı doldurmuş olur muyum? Baki D.

Baki Bey, planlamanızı iyi yapmışsınız, doğru bilgileri edinmişsiniz, SSK emekliliği tabiiki doğru tercih hem maaş olarak hem de zaman olarak daha avantajlı, ancak askerlik borçlanma olayı sizin işinizi görmeyecek, kalan son bir yılınızı çalışarak tamamlamak durumundasınız, askerlik borçlanması yapar iseniz, borçlandığınız süre askerlik yaptığınız yıllara işlenecektir.

  1. Nihal Nihal

    Cetin bey merhaba Ben %50 oran ile engelli emekli oldum. Rapor yuzde derecem arttiginda emekliligim etkilenir mi yani 3. Dereceden 2 dereceye gectiginde emekli maasimda da degisme olur mu. Yoksa hangi dereceden emekli olduysam o maasimi hep alirim

YORUM YAP