Sevginar Sali

Demokrasi seleksiyonu


Pazar günü yapılan meclis üyesi eğilim yoklamasında iki bin 441 CHP’li üye oy kullandı. Oyların 2 bin 378'i geçerli, 63'ü geçersiz sayıldı. Selami Değirmenci’nin, Hüseyin Şahin ve Abdullah Yıldırım ile ittifak kurarak yaptığı çalışma ve de daha önemlisi 9 kişilik anahtar listede yer alan isimlerin yoğun gayret ve emekleri sonuç verdi!

Evet, Değirmenci çok doğru isimlerden oluşan bir liste yaptı. O meclis üyesi aday adayı gösterdi ama seçtiği isimlerin her biri kendi emeğiyle belirlenen konumda yer almayı sağladı. Şunu çok rahat belirtebilirim ki 9 kişilik listesinde yer alan isimlerin hiç biri ile ilgili itirazım yok. Blok liste mantığını çok benimsediğimi söyleyemem ama bu tarz işlemlerde zorunluluk olarak öne çıkıyor. Her özgürlüğün bir sınırı var! Seçime girip de daha iyi netice beklediğim isimler için biraz burukluk hissettim. Ama ara bir formül, imkan bulunacağına inanıyorum; Suna Göçengil ve Süheyl Kırkıcı özelini ayrıca belirtmek ihtiyacı hissediyorum. Kişiden kişiye liste değişkenlik gösterebilir ama Işıklar’ın da söylediği gibi "Adayların listesi, sandıktan çıkınca örgütün oldu” herkesin saygı göstermesi gerekir.

2009 seçimlerinin ardından bin 300-500 üyesi bulunan CHP’de üye kazandırma atılımı Selami Değirmenci ve Hüseyin Şahin’in ilçe başkanlıklarında yapıldı. Işıklar, belediye çalışmalarıyla uğraşırken, başkaları da örgütte kendi anlayışını hakim kılmayı ihmal etmedi. Tuğlu’dan asla beklenmeyen çalışma azmi Değirmenci’de de Şahin’de de bol miktarda mevcuttu ve günü geldi işe de yaradı. Ön seçimde etkili olan üyelerin şu veya bu ismin kaydettiği yaklaşımıyla değersizleştirmek veya iradelerini hafife almak gibi bir derdim yok. Ama durum bu; siyasette şunun veya bunun adamı olmak sevimsiz bir belirleyicilik olabiliyor maalesef. Meclis üyesi eğilim yoklamasından Işıklar’ın listesi çıkmadı diyelim. AK Parti’de tüm temayül ve kamuoyu yoklamalarında çıkan isme madalya mı verildi? Siyasette garip bir düzen anlayışı ve adaletsizliğin hüküm sürdüğü bir yapı var! Bunun için inandığınız doğrular değişmese de, onların arkasından gidecek cesaretiniz sürdüğü müddetçe; her an her şeye hazırlıklı olun!

Özcan Işıklar’ın olarak lanse edilen 14 kişilik listede neredeyse yarısının meclis üyesi olması gerektiğini düşünmüyorum. Bu konudaki düşüncemi yakın çevrem ve lazım gelenlerle paylaşmış olabilirim ama örgütün kararını etkilememek için yazmadım.

Seçim ile ilgili strateji hatalarını bir kenara koyarsanız çıkan sonuç CHP için değerlendirilecek nitelikte ve mutlaka faydalı olacak cinsten. Tecrübenin en iyi öğretmen olduğu konusundaki belirleyici nokta; kaybettirerek öğretmesi olarak belirtilir. Bence CHP’de Pazar günü yapılan yarışta kimse kaybetmedi, kaybedilen de bir şey yok. Selami Değirmenci’den ziyade kendi bileğinin hakkıyla meclis üyeliğini hak eden isimlere verilen fırsat neticelendi. Kaybedilseydi, "Selami Değirmenci’nin listesi kaybetti” diyenler çok çıkacaktı muhtemelen; ama ben Işıklar açısından bir kayıp göremiyorum. Ön seçim gündeme gelmeden önce meclis üyesi olarak birlikte çalışma olasılıklarını değerlendirdiği 6-7 isim var eğilimde kazanan, Değirmenci’nin diye tabir edilen listede.

Örgütün meclis üyesi olarak görmek istediğini listede en çok oy alan isimlerin başarısı büyük ölçüde bireysel çaba ve emekle kazanıldı. Bu bireyselliği ortak bir potada birleştirme organizasyonu, sinerjiye dönüştürme konusu ise Değirmenci’nin siyasetçi başarısıdır; iyi insan seçer!

Gelelim "Bu sonucun başkan adayı” konusunu nasıl etkileyeceğine? Bence etkilemez!

Silivri’nin Belediye Başkanı yalnız CHP, AK Parti veya MHP’nin değildir adı, taşıdığı etiket boşuna değil. Bütün Silivri’nin Başkanı seçilir ve öyle olması gerekir. Bunu aday belirleme konusunda değerlendirme çabası içine girenler olacaktır bu da son derece doğal.

Örgütün ortaya koyduğu görüş; meclis üyesi listesini belirleme konusunda nüfuzu son derece yerinde ve güçlü olur, olmalıdır da…

Önseçime katılan üyelerin yarısının Selami Değirmenci, diğer yarısının Işıklar’ın diye tabir edilen listedeki isimlere oy kullandığını söylemek mümkün. Abdullah Yıldırım ve Hüseyin Şahin’in, desteğini Değirmenci’nin listesinde olan isimlerden yana açıklaması da etkisini hissettirdi mutlaka. Işıklar’ın listesindeki isimler ön seçim strateji hatasının yanı sıra, bireysel çalışma ve ekip olarak hareket etme noktasında zafiyet gösterdi. Hiçbir sıkıntı yok herkes yaşaması gerektiğini, yaptıklarının karşılığını aldı veya alacak!

CHP’ye hayırlı olsun!

*Seleksiyon: Doğal seçme, doğal ayıklanma…


YORUM YAP