XXXXX

Bir Faili Meçhul Cinayetlerimiz Eksikti

Dün Silivri’de Çarkın fırtınası vardı. Emniyette başlayan koşturmaca Beyciler Köyü’nde devam etti. Faili Meçhul Cinayetler kapsamında tutuklu bulunan eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın, 1995'ten bu yana kendisinden haber alınamayan MİT'çi Tarık Ümit'in gömüldüğünü öne sürdüğü yeri göstermek üzere Beyciler’e geldi. Yapılan araştırma ve kazılardan sonuç alınamadığı açıklandı.
‘Silivri’nin (Piri Paşa’nın) bedduası’ hakkında anlatılanlar geldi aklıma…

PÎRİ PAŞA’NIN OĞLUNA BEDDUASI
Piri Paşa’nın oğluna bedduası büyük devlet adamlarından biri olan Piri Mehmet Paşa, Yavuz ve Kanuni’nin baş veziri olmuş; doksan senelik uzun bir ömür devresinde padişahlara doğru söz söylemesi ve sağlam fikir vermesiyle tanınmıştır.
Bu doğru sözlülüğünden olacak ki, Yavuz’un zaman zaman:
– Paşa, dediğin gibi çıkmazsa boynunu vururum, haberin olsun! Gibi şaka yollu ikazlarına mukabele olarak:
– Sultanım, bilirim ki, bir gün başımı vuracaksın bari hemen vur da sık sık ölmekten kurtulayım, deyince, tebessüm eden Yavuz, ona şu anlamlı cevabı verir:
– Piri Paşa! Ben de düşünürüm dediğini ne yazık ki senin başını aldıktan sonra, yerine koyacak baş bulamam!
Böylesine kendini devlete feda eden Piri Paşa’nın doksanı geçen yaşını göz önüne alan Kanuni, bu baba yâdigarı devlet adamını memnun olacağı bir maaşla emekliye ayırıp, Edirne’de oturmasını sağlar.
Piri Paşa burada hayatının son demlerini yaşarken, seferden dönen Kanuni, kendisini ziyarete gelir, yaşlılık devrelerinde onun gönlünü alır.
Kaderin hükmüne bakın ki, Padişahın arada sırada bu emektar Paşa’yı ziyareti, yerine geçmiş olan zayıf karakterli İbrahim Paşa’yı ürkütür günün birinde Padişahın yine Piri Paşa’yı getirip kendisini makamından mahrum edeceği vehmi, ona bir hile düşündürür nihayet düşündüğü şeytani fikrini de tatbik safhasına koyar.
İçine öldürücü zehirler kattığı bir macunu, Piri Paşa’nın ayyaş oğlu Mehmet Efendi’ye ulaştırırken, O’na şunu da duyurur:
– Babana bu macunu yedirirsen hem onun mirasına konar, bolca içki parası bulursun; hem de benim çil çil altınlarımı almayı hak edersin!
Bir evlat babasına bunu yapar mı? Yapar.
Zira Peygamberimiz:
– İçki bütün kötülüklerin anasıdır, buyurmuştur.

YORUM YAP