Sevginar Sali

AK Parti nasıl kazanır!?


Ne sıkıcı günler bunlar böyle… Kapının arkasında sabırsızlıkla beklediğiniz heyecan ve hareket var ama kilit yok elinizde. MHP ve Saadet Partisi Başkan Adaylarından sonra AK Parti’nin Silivri’de iktidar şansı arayacağı isim de resmen belirlendi. Tahir Sert sahalarda destek arayışını sürdürüyor. Ama terazinin diğer tarafına koyacağımız asıl ağırlık eksik! İktidar hedefleri ve beklentilerini tartmak için gerekli olan asıl unsur henüz açıklanmadı. Siyasetin sürprizi, cilvesi olur! Ne onsuz ne de onunla gibi garip bir durum…

Pazar günü 2014’ün en önemli bilinmeyenini daha öğreneceğiz inşallah. Kimileri için malumun ilanı belki de, siyasetin bizlere hazırladığı sıradaki sürprizlerden biri de olabilir. Bir arkadaşım dedi ki; "%99 Özcan Işıklar ama %1 Selami Değirmenci olabilir. Bir olasılık var yani”… Bu olasılık belli bir kesim için çok daha yüksek, onları da unutmamak lazım.

Adaylar burada ne yaparsa yapsın Genel Başkanların iki dudağı arasından çıkacak sonucu çok fazla etkiledikleri söylenemez. Onlar bir karar verir, sonucu Silivri halkı tayin eder. Son gülen meselesi!

AK Parti Belediye Başkan Adayı Tahir Sert’in esnaf ziyaretlerine ilişkin videoyu takip ettim dün. Esnafların onu "Üzülme biz arkandayız” deyişini garipsedim. Biz basın olarak teşkilat Sert’i kabul etti mi, benimsedi mi analizini usul usul yapmaya çalışırken vatandaş siyasetin nabzını iyiden iyiye almış.

"Beni tanıyor musunuz” meselesi var bir de… Sert’in önündeki en ciddi handikaplardan biri tanınırlık. Çabuk unutuyoruz, hızlı gelişiyoruz… Silivri’de AK Parti’nin oyu,Sert’e belediye başkanlığını kazandırmak için yeterli değil, üzerine muhakkak bir şeyler katması lazım. Ciddi bir hareket ve etki yaratacak stratejik çalışmalara ihtiyaç olduğunun herkes farkında da bunlarla ilgili en kıymetli şey olan zaman çok iyi değerlendirilemiyor maalesef. Pazartesi gününden itibaren kamuoyunun algısı ikiye bölünecek; çünkü CHP’nin adayı da sahaya inmiş olacak. Çıkışı ile birlikte tek başına siyaset gündemini tuttuğu vakti Sert iyi değerlendiremedi.

Başkan Aday Adaylarından Ahmet Yağcıoğlu’nu Hüseyin Turan da Metin Karakaş da mutla suretle değerlendirecekti. Tahir Sert de bu konuda beklenen adımı atacak gibi görünüyor. Turan ve Karakaş taraftarları, AK Parti’nin Anadolulu seçmeninin büründüğü sessizlik hayra alamet değil; CHP adayının bunu kullanması kaçınılmaz.

Tahir Sert’in esnaf ziyaretlerinde bir eğilimi daha dikkatimi çekti; ona sıcak yaklaşanlara oldukça samimi, tanımayanların üstü körü elini sıkıp gidiyor. Sizden olan sizinledir, olmayanı etkileme yönünde gayret gerekiyor. Ayak üstü tanıtma faslından sonra bir de ikna pek mümkün görünmüyor. Telafi edilmesi gereken önemli bir eksik daha…

Yağcıoğlu olacak da, bence Emrah Maşalacı ve Hüsnü Yaşar Yalman da Sert’in değerlendireceği isimler arasında mutlaka yer almalı. Turan’a, belediye başkanlığı yaptığı kurumda hiçbir şekilde daha alt kademede bir görev alması uygun olmaz da, Metin Karakaş olmazsa bu iş nasıl olur aklım almıyor. Karakaş’ın emeğinin takdiri değil, bizzat kendisi lazım AK Parti adayına, Silivri’de seçim kazanma iddiası varsa… Ki var yoksa niye böyle bir sürecin içine girsin…

Bundan 4-5 ay önce Karakaş’ın belediye başkan adaylığı için bu dönemin erken olduğunu, olursa da kendini kurban edeceğini yazmıştım, aday olmayı hak eden isimlerin başında geldiği düşüncemle birlikte. Aday olup kaybetmektense bu dönem yerel yönetim ve siyaset tecrübesini geliştirmesi daha uygun olur. Siyaseti bırakma kararını biliyorum ama pek çok insan buna karşı çıkıyor, "Metin Karakaş’lar kolay yetişmiyor” diyerek. Bence de kolay yetişmiyor. AK Parti ve özelde Tahir Sert, seçimi kazanmak istiyorsa tüm bunları iyi düşünmeli.

İyi hafta sonları…


YORUM YAP