XXXXX

Taş Kafalıları Kızdıracak Yazı

TAŞ KAFALıLARı
KıZDıRACAK YAZı

Kim ne derse desin, Silivri esnafı için kırılma noktası, Maxi Alışveriş Merkezi'nin açılması olmuştur. Silivri'de eğer esnaflar açısından bir kronoloji yapmak gerekirse, Maxi'nin açılmasını “milat” kabul etmek gerekir. “Maxi'den önce, Maxi'den sonra”...

Hayır, “bakkal amca edebiyatı” yapmayacağım, bu konuda bir ara uzun uzun yazmıştım, isteyen açıp Google'dan bakabilir, işinize gelince eski yazılarımı çıkarıp çıkarıp önüme sürmeyi biliyorsunuz, bunu da yapın bir zahmet...

Adnan Hocacılar pek kızacak yine ama ünlü Evrim Teorisi'nden biraz nasiplenmişler, az biraz mürekkep yalamışlar bilirler. Evrim sürecinde, daha doğrusu doğanın kendisinde (istersem buna “sünnettullah” diyip yaratılışçıların kafasını da karıştırabilirim.) “doğal seleksiyon” diye bir kural vardır. Türkçesiyle söylersek, doğal seçilim...

Hayatta kalma mücadelesinde, “güçlü” olmak kadar, “şartlara uyum sağlayabilmek” de çok önemlidir. Yeryüzünün en büyük canlıları olan dinazorları, şimdi belgesellerde izliyoruz. Ancak onlarla hemen hemen yaşıt olan hamamböcekleri, hala aramızdalar...

Alışveriş merkezleri, hipermarketler, zincir marketlerin şubeleri, indirim marketleri derken, zamanında büyük olmasına rağmen, kafaca “hantal” olan çoğu esnaf  “doğal seleksiyonun” kurbanı oldu. Şartlara uyum sağlayabilen, rekabeti becerebilen, bunlar için gerekli gücü ve cesareti kendinde bulan ise, aynı doğal seçilimden, güçlenerek çıktı.

Kipa'nın açılmasından sonra, bölge esnafından tam 300 tanesinin, kepenk kapatmak zorunda kaldığı söyleniyor. Ancak, Silivri Belediyesi'nin yaptığı yol ve kaldırım düzenlemesinden sonra, Kipa'ya çok yakın olan Fevzi Çakmak Caddesi'ndeki bir çok esnaf ise vitrinlerini yol ile eşit seviyedeki tretuara, yeni park düzenine uyum sağlaması için yeniden düzenleyerek, kimisi ise doğrudan iş kolu değiştirerek, daha çok para kazanır, daha çok iş yapar, kısacası daha güçlü hale gelmeyi bildi.

Dün, Silivri Belediyesi'nce bir ihale gerçekleştirildi. (Aslında ben bu yazıyı Salı geceyarısı yazıyorum, yani ihaleye daha çok var, ulan belki deprem olacak, savaş çıkacak, ihale mihale görmeyecek kimsenin gözü ama, günlük yazı yetiştirmenin cilvesi de bu işte..)

Silivri'nin merkezini ve eski beldelerin, yani yeni mahallelerimizin merkezlerini kaplayan “prestij” bir ihale. Hani geçtiğimiz ay, Silivri'de çarşı meydanında sergilenen taşlara kimi taş kafaların bakıp bakıp “ne gerek var şimdi?” diye yazdığı ihale.

Bu ihale sonrası, çalışmalar hızla başlayacak. Silivri Lisesi'nden itibaren, Ali Çetinkaya Caddesi ve Çarşı Meydanı, Fevzi Çakmak Caddesi'nde olduğu gibi, modern bir görünüme bürünecek. Şu an taş çatlasa bir metre olan kaldırımlar, 4.5 metreye çıkacak. Yani o kaldırımlarda, “insan gibi” yürünebilecek. Yine aynı kaldırımlar, ayni Fevzi Çakmak Caddesi'ndeki gibi, yolla aynı hizaya gelecek. Çift sıra park rezilliği bitecek, çünkü tretuarla yol arasına yerleştirilecek olan ufak direkler, “babalar” sayesinde, park ancak tek sıra ve nizami yapılabilecek.

Ayni çalışma, sahile, Atatürk Caddesi'ne de uzacak. Yani Silivri merkezi, bir uçtan diğer uca, yeni, modern bir şehircilik anlayışına kavuşacak...

Park sorunu demişken, aslında bir süre sonra, tek sıra park yapmaya bile gerek kalmayacak, hatta o ufak direkler, zamanla komple kaldırılabilir bile. Çünkü, eski belediye binasının bulunduğu, şimdi otopark olan alan, ISKI binasının da taşınması, Ünsal Düğün Salonu'nun da bulunduğu Belediye'ye ait dükkanların da yıkılmasıyla, yer altı 300 araçlık otopark, yer üstü ise yeşil alan olan br komplekse dönüşecek. Silivri'deki park sorunu, bu geniş otopark sayesinde, en aza indirgenecek.

Sahildeki üç adet çay bahçesi, yeni yeşil alan ve çevre düzenlemesi ile, altı adete çıkartılacak. Atatürk Caddesi'nde, modern görünümlü yolun hemen diğer yanında, bu çay bahçeleri yemyeşil görüntüsüyle sizi karşılayacak.

Sahile de ayrı bir otopark projesi düşünülüyor. Tabi bu yaz açılacak olan altı adet yeni balık pişirme yeri ile yarların altına yapılacak olan yeni çevre düzenlemesi, yeşil alan çalışması, balık restoranlar ve çay bahçeleri ile birlikte bu da ayrı bir ihtiyaç olacak.

Bu çalışmaların benzerleri, eski beldelerin, yeni mahallelerin merkezlerinde de yapılacak ve hepsi, Silivri merkezi de, mahalle merkezleri de ayni zamanda bitirilecek.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar,  bu saydıklarımın içinde olduğu projelerini “Şehirler insanlar içindir.” sözleriyle tarif ediyor.

Iddia ediyorum, Fevzi Çakmak Caddesi'nde lokal olarak görülen durum, bu çalışmalar sayesinde Silivri'nin tümüne yayılacak. Silivri'nin bu yeni ve modern hali, esnafı da etkileyecek. Yine kimisi vitrinini sil baştan düzenleyecek, kimisi işini değiştirecek, kimisinin dükkanının değeri artacak, kimisinin evinin...

Ez cümle, kazanan Silivri olacak..

24 Şubat 2011 tarihli Hürhaber Gazetesi'nde

YORUM YAP