XXXXX

Siyaset stratejileri üzerine...

İktidar ve muhalefet, siyasetin tadını oluşturuyor. Birinden birinin temsilcisinin yokluğu siyasetin tadını kaçırmaya yetiyor. Tıpkı Ak Parti İlçe Başkanının bir haftalık yokluğu gibi… Partiler içindeki muhalefet de nezaket sınırları için gerekli. Daha iyi fikir ve çalışmalar için çok da etkin bir motivasyon oluşturabileceğini düşünüyorum. Rekabet insanları kamçılar, karşı cepheden baskı ve saldırılar içte birlik ve bütünlüğün sağlanmasına çok hayırlı bir vesile oluşturabilir. Hani derler ya ‘her şerde bir hayır, her hayırda bir şer vardır’ diye doğru… Bu bağlamda tamamen kötü veya tamamen iyi insan olmadığını, koşullar ve duruma göre insanların farklı yüzleriyle tanışmak zorunda kalabileceğimiz gerçeğini de her daim hatırlamamız gerekiyor.
Silivri büyürken, gelişim konusunda bu sürece ayak uydurmaya çalışırken ilçemizde pek çok şeyin değiştiğini de görmek gerekir. Siyasetteki başarı değişen koşullara hızlı ve etkin şekilde ayak uydurmaya bağlıdır. Hazır cevap, değişen koşullara göre strateji belirlemek ve tabi ki öngörmek sonrasını. Tüm bu süreçler kesinlikle hesaplanmalı, programlanmalı. Gelişi güzel söylem ve çalışmalar ile siyasi başarı elde etme devri Silivri’de 2009 seçimleriyle tamamen kapandı.
Artık partiler seçimden seçime değil her daim aktif bir çalışma ve faaliyet içerisinde. Günlük konuların takibi ve değerlendirilmesi çalışmaları siyasetin hızını yakalamak adına son derece önemli.
Hayatta olduğu gibi siyasette de akıl ve mantığın yanı sıra duygular da önemli rol oynuyor. Duygu ve tutkuların söz konusu olduğu durumlarda, bilgilerdeki sapma bu duygu ve tutkuları güçlendirici yönde gerçekleşiyor. Duygu ve tutku anlamında olumlu yönde etkilendiği siyasetçi ile ilgili tüm bilgileri bu çerçevede değerlendiriyor seçmen. İyi yönden bakmaya çalışıyor ve öyle görüyor. Yaptığı hizmet veya yatırım ne kadar olumsuz olursa olsun, duygusal anlamda icraatın sahibine sempati besleyen seçmen onun hatasını ne kadar bariz olursa olsun algılarken yumuşatır. Sevmediği bir siyasetçinin olumlu bir icraatını seçmen önemsiz görmeye çalışır veya önemsememek, eleştirmek yoluna gidebilir.
Yani siyaset her ne kadar akıl işi olsa da duygular ve tutkular burada da yapacağını yapıyor.
Çok önemli olaylar dışında, kamuoyunda hızlı değişme olmuyor. İnsanlar inandıkları ve savundukları şeylerden öyle kolay kolay vazgeçmiyor. Bir siyasetçiye en zor kabul ettireceğiniz şey hata yaptığıdır. Kendilerine bile zor itiraf ederler. Bunu bir zayıflık olarak görürler. Siyaset ise bir güç işidir. Hele ki iktidar. Oysa hepimiz insanız pek ala hatalarımız olabilir. Gerçi siyasetçilerin hataları sıradan insanlara oranla daha büyük olur… Algı o yönde maalesef.
Kamuoyu unutkandır ve geçmişten çok bugünkü verilerden etkilenir. Belleği geçmişle ilgili bir olayı bir kez saptırmışsa, onu düzeltmek ise çok zordur.
Seçmen davranışlarının kolay değişmediğini, oy vermenin kimi zaman çok köklü geleneklerden ve alışkanlıklardan geldiğini de unutmamak gerekir.
Bunları neden yazıyorum? Vatandaşın da siyasetçilerin de beklentileriyle birebir muhatap oluyoruz işimiz gereği. Kamuoyuna yön vermek de işimizin önemli bir bölümü. Yöneten ile yönetilen arasındaki köprü vazifemiz de malumunuz. Rekabet ve yarış hayatın her alanında var; kötüler arasında değil en iyi olanın kazandığı bir düzeni hepimiz hak ediyoruz. Ne istediğimizi iyi anlatmamız gerek. Şartlar ve koşullar ne kadar doğru belirlenirse, sonuçlar o kadar başarılı olur. İktidar stratejisinin genel çerçevesi belli şimdi bir süre bunu konuşalım. Aday adayları ve adayların ortaya çıkmasından sonra daha özel çerçevede değerlendirmeler yapmaya başlayacağız. Bizim basın olarak bir şey veya kimseyi seçmemiz zaten söz konusu değil. Silivri’nin seçtiğine saygı göstermemek gibi bir düşüncemiz de asla yok. Ortak kararlara rıza ve uyum her daim daha kolaydır, olması gerekendir. İktidarı kazanmak kadar hak etmek ve hakkını vermek de çok önemli şeyler…

GÖÇMENLER TOPLANIYOR
Bulgaristan göçmenleri bu akşam örgütlenme çalışmaları ile ilgili ikinci kez ve genişletilmiş bir toplantıda bir araya geliyor. 26 Nisan 2013 bu akşam saat 20:00'de Kalepark’ta düzenlenecek programa tüm Bulgaristan göçmenleri davetlidir. Hayırlara vesile olması dileklerimizle…
İyi hafta sonları...

YORUM YAP