XXXXX

Köyler tarihe karışıyor

Yerel seçimlerin erkene alınmasını yılın sürprizi olarak görmek isteyenler olabilir ama hükümetin ortaya koyacakları bununla sınırlı değil anlaşılan.
5216 sayılı Büyükşehir Yasası'nda değişikliklerin görüşülmesine komisyonlarda devam edilirken, önümüzdeki hafta TBMM'de onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Gelelim onaylandıktan sonra Silivri'de yaşanan değişikliklere.
13 orman köyümüz; B.Kılıçlı, Çeltik, Danamandıra, Sayalar, Beyciler, Çayırdere, Akören, B. Sinekli, Bekirli, Seymen, Küçük Sinekli, Kurfallı ve Fenerköy Silivri Belediyesi'nin mahallesi oluyor.
Daha önce Alipaşa, Gazitepe, Yolçatı, Kadıköy, Küçük Kılıçlı da köy tüzel kişilikleri sona ererek, Silivri'nin mahallesi olmuştu.
Gündemdeki değişiklik teklifi yasallaşırsa tüzel kişilik olarak Silivri'nin hiçbir köyü kalmıyor…
Köylerin tüm varlıkları ilçe belediyesine devredilecek… Malları en kıymetli köyümüz Fener kuşkusuz, son kazanımları biçerdöverler de Silivri Belediyesi'nin malı oluyor… Kıymetli arazileri ile ilgili mevzuya hiç girmeyeceğim… Muharrem Eren, toplu istifa tehdidinde bulunuyormuş aldığım duyumlara göre… Geçmiş olsun!
İşin şakası bir kenara, Silivri Belediye sınırları daha da genişleyecek… Süreci düşünmeden önce bu aşamada görev kimin olacak onu belirleyecek seçmenler tabi… Köylerin oy oranı çok yüksek olmamakla birlikte etkisi tartışılamaz. Köylerde CHP ile MHP'nin tabandan gelen, organik oyları varken, Ak Parti'nin her bir seçmenin desteği için üstün gayret sarf etme zorunluluğu ayrıca mühim bir mevzu tabi.
Yerelde CHP ile MHP'deki kapışmayı saymazsak, yerel seçimlerde kader birliğinin devam etme olasılığı çok yüksek. Nedeni ideolojikten ziyade psikolojik. MHP, yerel iktidar iddiasını bugüne kadar pek zorlamadı. Kazanmak için çok uğraşması gerekiyor orası ayrı konu.
Orman köylerinde birleşen MHP ve CHP oyları karşısında Ak Parti'nin Silivri düzeyinde zor olan işi daha da güç bir konuma taşınır. MHP'nin, CHP'ye sunacağı hiçbir katkı öylesine veya sebepsiz olmayacaktır. MHP tabanının Özcan Işıklar'a duyduğu sempati ne tek taraflı ne de anlamsız. Taraflar arasında gelişen bağ anlamlı olduğu kadar da bu paylaşım içinde olan insanlar için değerli. Sadece siyasi bir tercihten ibaret değil. MHP, CHP için kurtarıcı olduğu gibi, tersine bir etkiyle, mahvedici de olabilir.
MHP'nin yerel seçimlerde göstereceği güçlü bir aday belki seçimi alamaz ama CHP'nin sahip olduğu destekten çok şey götürebilir. Yıllardır CHP, MHP'liler için alternatif olurken güçlü bir aday ve kadrosu alışılmışlıkları tersine çevirebilir. Ak Parti, Silivri'de son dönem CHP'nin yanı sıra MHP'ye karşı da sert bir muhalefet sürdürdü. Son verdi vermesine de bunun bir kazanım olarak görülmesinin, genel siyasetin yerel dengeler süzgecinden geçirilmeden benimsenmesinin açtığı yaralar 1 yılda kapatılacak cinsten değil.
Ak Parti'nin adayı da etkili tabi ki ama MHP tabanının desteğini kazanması, yönetiminden isim transfer etmek kadar basit değil. Adayların kişisel özellikleri çok önemli. İdeolojilerin gücünü kaybettiği ortamda siyasetçilerin kimliğine biçilen rol ve düşen görev arttı.
Türkiye genelinde kurulan yeni Büyükşehir Belediyeleri, kapatılan ilçeler ve mahalleye dönüşen köylerin tamamen siyasi bir karardan hareketle Ak Parti'ye oy bazında yarar sağlayacağı yorumları ağırlıkta. CHP, Genel Merkez düzeyinde konuya keskin bir muhalefet ortaya koyuyor. Silivri'de durum pek öyle değil bana göre…
2009'da beldelerin kapatılması, köylerin mahalleye dönüşmesinin Ak Parti'ye bir yarar sağladığını düşünmüyorum. 2013'te de orman köylerinin tüzel kişiliklerini yitirmesinin faturası Ak Parti'ye ödettirilecek gibi geliyor…
Köylerimizde zaten CHP ve MHP'nin güçlü olması ayrı bir mevzu… Bölgemiz insanı sahip olduklarının tüzel kişiliğinin sona ermesi durumlarından pek mutlu olmuyor…
Hadi hayırlısı…

YORUM YAP