Sevginar Sali

İttifak sancısı

Eskiden yerel seçimlere giderken ‘başkan adaylığı' ve ‘meclis sıralaması' sancısı vardı. Şimdi bunlara ‘ittifak sancısı' da eklendi!
Yerel seçimlere 7 ay kala kimin aday olacağından önce nasıl bir ittifak kurulacağını hesap etmek zorundayız. Meclis listeleri konusuna giremiyoruz bile. Oysa iktidar olan başkanların muktedir de olabilmesi için bu aşama kritik önem arz ediyor.
Genelde Cumhur İttifakı neredeyse sorunsuz yoluna devam ederken, yerelde AK Parti'nin kendi belediye başkan adayıyla seçime girme baskısı, buna yönelik çaba kendini hissettiriyor.
Millet İttifakında konu, yerelde de, genelde de oldukça derin handikaplar barındırıyor. Silivri CHP'de, İYİ Parti ile ittifak yapıp yapılmayacağının ötesinde başkan adayını kaptırmak endişesini içten içe hissediyor.
Yerel seçimlerle ilgili gözlerin belirgin biçimde çevrildiği üç partiden ikisinde kongre ve kurultay aşamalarının tamamlanması bekleniyor.
AK Parti, ilçe kongrelerini yerel seçimler sonrasına bırakarak kendince bir tedbir aldı. Bununla birlikte 1 Kasım 2023 itibariyle belediye başkan aday adayları ve meclis üyelikleri ile ilgili dosya başvurularının başlayacağı söyleniyor. AK Parti'nin başvurular üzerinden kamuoyu yoklamaları ve incelemeler neticesinde adaylarını belirleyeceği de gelen bilgiler arasında.
Geçen dönem 28 Aralık 2018'de Silivri'nin Cumhur İttifakı kapsamında MHP'ye bırakıldığı haberi geldi, 29'unda da aday tanıtım toplantısında AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Volkan Yılmaz ismini resmen ilan etti.
Siyasi kulislerde bir diğer önemli beklenti İYİ Parti Sözcüsünün, "Türk siyasetinde önemli bir başlangıç olacak" dediği Meral Akşener'in 26 Ağustos'ta yapacağı ilan edilen açıklamaları. Eğer ki sızıntı haberler doğrulanır da Akşener, “Her yerde kendi adaylarımızla seçime gireceğiz” derse, İYİ Parti Silivri'de CHP'den adaylığı gerçekleşmeyen kimi isimler için güçlü bir alternatif olarak beliriyor. CHP'nin aday adayları arasında hepsi değil ama ikisi için İYİ Parti adaylığı ikinci alternatif olarak biçilmiş kaftan olarak değerlendiriliyor. Berker Esen, CHP'nin önündeki bölünme tehlikesi ve sonuçlarına vakıf olarak her ne kadar tüm aday adaylarını CHP'de tutmakta kararlı bir duruş sergileyeceğini ifade etse de bunun zor olacağı aşikar.
Berker Esen ile geçtiğimiz günler gerçekleştirdiğimiz söyleşide kendisi dışında başka bir ilçe başkan adayının ve delege listesinin çıkmamasını görevini iyi şekilde yerine getirmesi ile açıkladı. Esen'in sahip olunan şartlarda yaptıkları bence de hiç fena değil. Başarılı da denebilir, asla başarısız denmez. Ancak yerel seçimlere aylar kala CHP kongresinin bu kadar çekişmesiz gerçekleşmesi bende yaklaşan yerel iktidarın umudundan ziyade umutsuzluğunun işareti hissiyatını uyandırdı. Mart 2024 seçimlerinin ucunda yerel iktidar şansı görenler partiye de görev alma noktasına hücum ederdi gibi geliyor bana. Neyse zaman Esen'in söylediklerinin mi, benim hissettiklerimin mi gerçeği yansıttığını gösterecek.
Son bir nokta daha var…
Cumhur İttifakı, Silivri'de yoluna Volkan Yılmaz ile devam ederse, kimi siyasi okuyucular ilk dönemindeki gibi bir meclis listesi karambolü ile karşı karşıya bırakılmaması gerektiği hususunda uyarılarda bulunuyor. “Evet, yine, ittifak kapsamında belirlenecek oranda AK Partili isimler olsun listesinde ama bunların kimler olacağı, birlikte çalışacağı isimleri belirleme yetkisi Belediye Başkanına verilmeli” diyorlar…
Cumhur İttifakının Silivri'de Volkan Yılmaz üzerinden devam etmeyeceği öngörülerine pek ihtimal veremiyorum. Başkan Yılmaz'ın son dönem söylemlerine bakarak ve ne kadar garantici biri olduğunu gözlemlemiş biri olarak, boş hayal kurma eğiliminin olmayışını da hesaba katmak gerektiğini düşünüyorum. Son seçimlerde de kesinlik kazandığı üzere siyasette yükselen milliyetçilik dalgasını da düşünürsek AK Parti'nin, yerel seçimlerde MHP ile ittifakını zayıflatmak değil, güçlendirme eğiliminde olacağını öngörmek zor değil.

YORUM YAP