Şahin Dirik

Fena halde refüze oldu

Değerli okurlarım, çoğunuzun bildiği üzere geçtiğimiz Pazar günü partilerin milletvekili aday listeleri açıklandı. Ben de listeleri ilçemiz açısından tek tek değerlendirerek 15 Mayıs sabahı üç aşağı beş yukarı tahmin etmeye çalışacağım. AK Parti, MHP, İYİ Parti ve CHP'de ilçemizin yakından tanıdığı isimler kendilerine yer bulurken bu seçimin vekil adayı enflasyonu bakımından Silivri'de bereketli geçeceği aşikâr.
En merak edilen ve dikkat çeken liste şüphesiz CHP'ninkiydi. Ben de bu yüzden bugün ki yazımın tamamını CHP'nin aday adaylarını incelemeye ayırdım. Geri kalan tüm partilerin listeleriyle ilgili analizlerimi ise yarın yayınlanacak olan yazımda ele alacağım.
CHP Silivri'den İstanbul 3. Bölge için Özcan Işıklar, Doruk Bulut, Ender Unutan Ersözlü, Dilruba Akın Önal, Pelin Ener ve Çiğdem Dede aday adaylığı başvurusunda bulunmuşlardı. Bu isimlerden hangisi veya hangilerinin listelerde kendilerine yer bulabileceği tartışılırken beklenen cevaba Pazar günü ulaşıldı. Doruk Bulut 12. Sırada listede kendine yer bulurken Ender Unutan Ersözlü'nün ise 34. Sıraya yerleştiği görüldü. Elbette Ersözlü'nün seçilmesi imkânsız ancak kendisi yayımladığı destek mesajıyla bir kırgınlığı olmadığını ve seçilebilecek sırada olmasa da tüm gücüyle çalışacağını beyan etti.
Bulut'un durumu ise biraz daha tartışmalı. CHP bugüne kadar İstanbul 3. Bölgece hiç 9'dan fazla vekil çıkaramadı ve kendisi 12. sırada. Gelecek, DEVA, Saadet ve Demokrat Parti'nin oylarını bile CHP'ye eklediğinizde bence 12. Sıraya kadar vekil sokabilmesi zor görünüyor. Zira gözlemlediğim kadarıyla özellikle DEVA Partisi kontenjanından CHP İstanbul 3. Bölge listesine giren Mustafa Yeneroğlu ve Medeni Yılmaz gibi isimler seküler CHP seçmenini epey ürkütmüş durumda. Bu seçmen kitlesinin başta TİP olmak üzere İYİ Parti, Memleket Partisi ve HDP gibi alternatiflere yönelmeleri oldukça olası. Bu da CHP listesinin 12. Sıraya kadar vekil sokabilmesinin önünde ciddi bir handikap. Özellikle TİP'te İstanbul 3. Bölge liste başı olan ismin bizzat partinin genel başkanı olan Erkan Baş olması bu seküler oylar için alternatif bir çekim noktası olabilir. Bulut'un işini zorlaştıran bir diğer faktör ise Hayati Arkaz. Volkan Yılmaz bizzat sahaya inip Arkaz'ın tekrar seçilebilmesi için çalışırsa belki ilçemizden bir miktar oy devşirme durumu söz konusu olabilir. Ben yine de Bulut'un seçilebilmesini canı gönülden isterim. Çoğu kişi bilmez ama kendisi benim, şu an okumakta olduğunuz Hürhaber ile yolumu kesiştiren isimdir. Ancak gelgelelim ki objektif konuşmak lazım.
Geçtiğimiz Pazar günü en büyük hüsranı yaşayan isim ise hiç şüphesiz Özcan Işıklar'dı. Hepiniz hatırlarsınız ki kendisi 2019 yılında da Silivri Belediye Başkan adaylığını zorlaya zorlaya, direte direte, süründüre süründüre elde etmişti. İsmi parti meclisinde reddedilmiş, Kılıçdaroğlu parti meclisinden yetki isteyip onu o şekilde aday yapmak zorunda kalmıştı ve bunun sonucunda da neler olduğunu hepimiz acı bir şekilde görmüştük. Kılıçdaroğlu'nun Işıklar konusundaki ısrarının nedeninin Muharrem İnce'nin dünürü için kurduğu tehdit boyutuna varan baskılar olduğu yıllardır ilçemizde dillendirilmektedir. Işıklar'ın genel merkezde pek tutulmadığı aşikâr. Pazar günü açıklanan listelerde adının en alt sıralarda bile geçmemesi de bunun kanıtıdır. Bir il disiplin kurulu üyesi, bir belediye meclis üyesi bile alt sıralardan da olsa kendilerine listede yer bulabiliyorken 10 yıl bu partinin belediye başkanlığını yapmış bir isim nasıl oluyor da bulamaz yoksa? Ben buradan yalnızca genel merkezde sevilmediği, tutulmadığı, istenmediği çıkarımına varabilirim. Açıkça söyleyeyim ki kendisi açıklanan bu listeler karşısında fena halde refüze oldu. Muhtemelen kendisi alt sıralardan da olsa listede kendine yer bulabilmeyi, bu bahaneyle seçim çalışmalarına katılıp halk ile arasındaki buzları eritmeyi ve önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerde yeniden belediye başkan adayı olabilmek için vekil adaylığını bir sıçrama tahtası olarak kullanmayı hedefliyordu ancak Kılıçdaroğlu ona bu fırsatı vermedi.
Diğer partilerin listeleriyle ilgili analizlerim için yarınki sayımızı kaçırmayın!

YORUM YAP