Sevginar Sali

Dua Mı, Beddua Mı?


Günlerden bir gün Necati Özkök, aradı yine bilmem kaçıncı kez eski sanayi ve Klassis yolu güzergahı yollarının kötü durumundan söz etti. Eski sanayi de Klassis yolunu da iyi bilirim. Şikayet ettiği konun ızdırabını da bizzat yaşadığım için yüzde yüz katılmamak mümkün değil. Ama gelin görün ki şikayet etmekten, yazmaktan başka elden bir şey gelmiyor. Konuyu bir, iki, üç defa yazarsınız.
Özkök ile dertleşirken, belediyenin yapmadığı yollar ile ilgili sitemi de olağan şiddetiyle sürerken, “Ara Metin Karakaş’ı iki günde yapar” dedim. Şakasına her halde!? Ya da bilinç altıma yerleşen işbitiriciliği dile geldi konuştu. Tam anımsamıyorum. Özkök bu tavsiyemi ciddiye mi aldı yoksa aynı şeyleri mi düşündük bilemiyorum. Geçenlerde yeni bir demeç vererek, AKP İlçe Başkanı Metin Karakaş’ı aradıktan bir gün içinde şikayete mevzu bahis yolların yamalandığını açıklıyor.
Balkan Koleji, Klassis yokuşunu tırmanırken gaza basmak gelmiyor içinizden, yol zaten dar. Araba kullananlar anlar belki ama yaya olarak yolu yürüyüş için kullananlar da oldukça fazla. Yanlarından her geçen araçla birlikte başlarından aşağı boca edilen çamur sularının yarattığı sıkıntı konunun başka bir rezalet boyutu.
Neyse hala ezberlediğim çukur ve yol yarıklarına gelince alışkanlık ile son anda ayağım korkuyla frene gidiyor, sonra araba sarsılmadan gittiği için derin bir nefes alıp yolu yapanlardan Allah razı olsun diyorum. Oy kullandığım Silivri Belediyesi yerine vermediğim İBB Başkanı veya AKP İlçe Başkanına teşekkür etmeyecek değilim.
Karakaş’ın, Özkök’ün hakkında verdiği o kadar acı demeci yutup sağladığı hizmeti mi taktir etsem, Silivri Belediyesi’nin bir yol bulup da sıkıntılara çözüm bulamayışını mı eleştirsem?
Haberi okuyanların bir kısmı Necati Özkök’ün oda seçimini kaybettiğinin acısını belediyeden çıkarttığını, başka bir bölümü de Metin Karakaş’ın hizmet şovu yaptığını söylüyor.
Her iki kesime hak versek bile Silivri Belediyesi’nin kalesini boş bırakıp Özkök’ün pası ile Metin Karakaş’ın attığı golün sayılmaması söz konusu değil.
Kim neden yapamadı da yapan neden yaptı? Hiç umurumda değil bozuk olan bir yol vardı yapan da yapmayan da belli. Bu işin bahaneleri teferruat.
Eğer bu maçı kazanmak istiyorsanız insanların hizmet beklentisi ile ilgili paslarını görün, siz görmezseniz Karakaş görmeye ne kadar hazır olduğunu ortaya koydu. Silivri Belediyesi’nin 2-3 aydır yapmadığı yamayı bir gün içinde yaptırdı. Bravo.
İktidarın bıraktığı hizmet boşlukları ve önleyemediği yönetim çatlaklıklarından muhalefet davul zurnayla sızışını sürdürüyor.

Konu muhalefet liderinden açılmışken; devam edelim. AKP İlçe Başkanlığı sürecinde kendisine verdiğim desteğin ardından, son dönem eleştiriler, sevenleri, destekçilerine biraz ağır gelmiş galiba.
Özellikle Adil Sirkecioğlu’nin konuyla ilgili karşı çıkış gerekçelerine rağmen Karakaş’ın talip olduğu ilçe başkanlığının hakkını vereceği iddiamdan bu kadar kısa sürede dönmeyi önce kendime yediremem. Üstlendiği önemli bir sorumluluk altından kalkacak olan Karakaş’ın kendisi. Sorumluluk almasını savundum, hakkını vereceğine inandım ama bunun aksindeki davranışlarına göz yumacak değilim. Nasıl ki bir fidan diker ve çiçek açmasını beklerseniz, ama gördünüz ki yaprağın biri hastalık kapmış, diğerlerine zarar verecek kopartıp atmalısınız. Tabi tümden çiçeği feda etmek istemezseniz. Karakaş’ın hata yaptığını düşündüğüm her konuda yazacağım. Buna isteyen itimat eder isteyen etmez.
Geçtiğimiz günler kafasının karışık olduğuna dair tespitimde ne kadar haklı olduğumu görmemi sağladı. “Ben belediye başkan adayı (aday adayı demek istedi herhalde) olduğumu çok mu erken belli ettim” diye soruverdi. Aday hedefini inkar etmesine gerek yok. Yıllarca ‘Aday değilim’ deyip de aday olanları niye eleştirdik o zaman. Ama bir yolu normal hızla da geçersiniz, gaz pedalından ayağınızı almayarak tehlike ve riskleri göze alarak da. İlki güvenli yoldur, ikincisinin sizi hiç istemediğiniz yere, her şeyin bitti noktaya götürme olasılığı da çok yüksek.
Karakaş’ın karar vermesi gereken başka bir konu daha var. Şöhret, güç ve para her insanın başını döndürdüğü gibi onda da aynı etkiyi yapıyor. Hiç kendisini bu konumdan ayrıcalıklı görmesin. Günümüz popüler isimleri gibi üç beş sansasyonel hareketle patlama mı yapmak istiyor, adam akıllı Silivrililerin zihninde yer almak mı? Meşhur olursunuz ama yaptığınız işte kalıcı biçimde zirvede kalmanız tanınmanız kadar ne basit ne de kolay birşey değil. İnsanlar sizi tanır ama saygı duyup, duymamaları önemli bir kriterdir. İsminizi duyanların size beddua mı, dua mı etmesini sağladığınıza bakın.
Uzun lafın kısası; Nasıl ki Özcan Işıklar’ın iyiliğini düşünmek Metin Karakaş’a kalmadıysa, günümüz muhalefet liderinin siyasi istikbali de benim derdim değil. Ama halkın gözünde yaptığı şeylerin algılanma şeklini merak eden varsa ben bunları kendi düşüncelerimi de katarak yazmaya devam edeceğim.

HATA
Silivri Belediyesi yurt dışı ziyaret programı hazırlığındaymış… Herkesin dilinde ama inşallah doğru değildir. Ben yakın çevreme sabahtan akşama kadar param olmadığını, bir sürü borcum olduğunu anlatsam sonra da yurt dışına seyahate, geziye gitsem. İnsanlar benim hakkımda ne düşünür?Neresinden bakarsanız bakın; Yalancı olduğumu. Silivri Belediyesi’nin pek muhterem yöneticileri ya borç edebiyatını kesecek ya da yurt dışı ziyaretlerini…
Kaldı ki geçen sene bütün dönemlerine yetecek kadar bu konuda spekülasyona neden oldular.
Ben Silivri’de oy kullanan bir vatandaş olarak yerel yönetim belirlemesinde “Beni veya yaşadığım kenti yurt dışında temsil etsinler” diye bir gerekçeye asla sahip olduğumu hatırlamıyorum.
Bana hizmet versinler, sokağa çıktığımda bir kentli olarak sıkıntı duymadan yaşamamı sağlasınlar diye bekliyorum. Sokağa çıktığımda epey sıkıntı yaşamakla birlikte, yurt dışında bilmem ne festivalinde bizim folklor ekibinin horon tepmesi bana hiçbir şey katmıyor. Aksine yerel yönetimin vatandaş olarak benim hassasiyetlerimi tınlamadığını düşünmeme neden oluyor.
Benim ve başkalarının düşünceleri sizi aklınıza koyduğundan caydırmayacak orasını anladık, ama bu da en azından fikirlerimizi ortaya koymamıza engel değil. Silivri ile daha doğru düzgün kaynaşmamışken, ecnebi ülke belediyeleri ve insanlarıyla bu yönde ısrarlı çaba ne kadar boş! Ama tabi siz de iktidarın nimetlerinden öncelikler gibi faydalanmak zorundasınız. Öyle ya belediye referansı olmadan vize vermiyorlar herhalde!?
Gidin gidin, aklınız kalmasın! Silivri’ye de hakkınızda konuşacak malzeme lazım.

YORUM YAP