Sevginar Sali

Demiral, Gezeren ve gündem...

Dün biriyle konuşuyorum, "Dilek Demiral’ın son açıklaması hakkında ne düşünüyorsun?” dedi…
Çok fazla üzerinde durma gereği hissetmediğimi düşündüm… Sonra tabi ki nedenlerine eğildim… "Belediyeye yeterince muhalefet edemiyor” eleştirisinden Demiral da sıkılmış anlaşılan. Öyle bir sıkılma durumu ki onun yaşadığı; "Bi sallayayım da ne etki yaratıp yaratmayacağına bakalım” havası var AK Parti İlçe Başkanının satır aralarında…
Işıklar, mecliste ve yeniden düzenleme kararı alınan planların ne şekilde revize edileceği ortak şekilde kararlaştırılsın amacıyla özel olarak yapılan toplantılarda "Birlikte hareket edelim” diye kendini yırtarken, tüm ilgilileri ortak bir değerlendirme platformuna çekme çabasındayken; Demiral’ın suçlayıcı yaklaşımı garip geldi doğrusu. Amacının üzüm yemekten ziyade bağcıyı dövmek olduğu hissi çok bariz.
Yaklaşım ve öne sürdüğü düşünceler konusunda nedenleri, kendince haklı sebepleri olabilir ama AK Parti ilçe başkanına tek başına haklı olmak yetmiyor eğer ki iktidar odaklı siyaset yapacaksa. Yeri gelecek belediyeyle de, CHP’yle de, MHP’yle, ADD’yle, Alevilerle vs. Silivri çıkar ve yararları için aynı taşın altına elini koyacak.
Bir de mevzu imar olunca esasen Demiral’ın beyanatları bana ikna edici gelmedi. Metin Karakaş ilçe başkanı olarak imar konularında ahkam keserdi de adam bir önceki dönemin İBB İmar Komisyon ikici başkanıydı, mimar, İmardan Sorumlu Silivri Belediye Başkan Yardımcılığı ve meclis üyesi olarak alan gelişmelerini yıllarca ve çok yakından takip etme özelliğine sahip.
Özcan Işıklar, Selami Değirmenci’nin İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı planların hazırlanma ve kamuoyuna açıklanma sürecinde ilçe belediye başkanı… Aynı konuda daha önceden ilgili bölgeleri karış karış gezip çözüm odaklı onlarca toplantı gerçekleştirmiş, vatandaşların beklentileri ile taleplerini birebir izlemiş kişi.
Mevzu hakkında "Kimin lafı daha ağır basar” dediğinizde Demiral’ın görüşü, duruşu çok hafif kalıyor.
İBB’yle ilişkileri konusunda atağa geçen Işıklar’ın işbirliği referansı da, iddiası da, daha ikna edici Demiral’ınkinden… Burada AK Parti ilçe başkanı açısından ciddi bir sakatlık, Işıklar bakımından çok büyük olmasa da ustalıktan söz edebiliriz…
Demiral’ın ilçe başkanı olarak konu hakkındaki duyarlılığını tabi ki takdir ettim. Ama "Bir şey söylesin de ne olursa olsun”u kabul etmiyorum, takdir falan hiç etmiyorum… Suçlamak, eleştirmek çözüm beklenen bir süreç hakkında bana çok anlamlı gelmiyor. "Şöyle oldu”, "Böyle oldu”, "O, bunu yaptı”, "Bu bunu yaptı” tarzında basit söylemlerden ziyade, eğer ki siz çözüm merceği etkinliğine kavuşmak istiyorsanız, yapıcı ve şu an ile gelecekte yapılabilecekler hakkında net fikirlerle gündeme gelmelisiniz.
Çözüm vakitleri ile suçlama vakitlerini siyaset yapan insanların iyi ayırt etmesi gerekiyor. Seçimlerin üzerinden daha bir yıl geçmemişken ve eleştirdiğiniz konu hakkındaki hareket hafızalardayken bir güven tazelemesi olmuşsa Işıklar’ın tutumunu bu süreçte küçük düşürmek çok mümkün değil. Siyasi prim elde edemeyeceğiniz konularda kendinizi ateşe boşu boşuna atmayın; yandığınızla kalırsınız…
Demiral diyecek ki; "Belediyeyi eleştirmiyorum dert, eleştirmeye kalktım ayrı mesele…” Aslında öyle değil… Tabir yerindeyse; Vurdu mu, devirecek… Antrenman gerekiyor! Devirmeden önce bir süre ‘devrilmeleri’ de göze alma cesaretini, tüm iyi niyetimizle, peşinen takdir edelim.

***

Dün AK Parti içindeki gelişmeleri daha iyi bildiğini ama kendine göre yansıttığına inandığım (belki de bu bir eksiklik değil meziyet : ) Ahmet Ermiş, Ferhat Gazeren ile ilgili bir analiz yapmış.
Valla CHP’li gençleri haklıyken, kullandığı açıklama dili ile haksız duruma düşürebilme söylemini ve etkin olma durumunu ben şahsen takdir ettim. Demiral’ın yönetimine de girecekse girsin faydası olabilir bu açıdan. Sakınca yaratacağı iddia edilen mevzular hakkında çok bilgi sahibi değilim. İnşallah birçoğu da doğru değildir!
AK Parti Gençlik Kolları önemli bir konum. İnsan siyaseten büyümek için kullanmalı, kişilik olarak küçülmek yönünde bir seyirse izlediği yazık olur.
Silivri’de son durum/vaziyetler böyleyken, böyle...
İyi hafta sonları...

YORUM YAP