Sevginar Sali

Çoban ateşi!

Bulgaristan'da son bir yılda yapılan 3. seçimdi 14 Kasım'da gerçekleştirilen. Belki yerel bir gazete için sizi de konuyu fazlaca işleyerek bunalttık ama Silivri'nin bu hikayenin uzağında değil, hatta ta içinde yer aldığını fırtına dindikten sonra konuşabiliriz artık.

Önce güzel haberi vereyim kesin olmayan sonuçlar ve sayılan oyların %60'ına göre Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) 29 olan milletvekili sayısını şimdilik 36'ya çıkardı (40'ı bulması ümidiyle...), %10.71'lardaki oy oranı %14'dü aştı.

HÖH, son Temmuz seçimlerde 5. partiyken 14 Kasım sandık sonuçlarına göre 3. sıraya yükseldi.

Yine kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3. olan HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı'nın oy oranı %12.75...

Türkiye'de bulunan 300 bin Bulgaristan Türkü/çifte vatandaşın 91 bin 400'ü burada, 17 bin civarında da ülkeye giderek oylarını kullandıkları belirlendi. Daha önce Türkiye'de kullanılan oy sayısı 30 bin civarındaydı.

Yani büyük ölçüde Türkiye'deki oylar sayesinde, Hükümetin de desteği ile HÖH Bulgaristan'da gücünü tazeledi. 30 bin oy %1 yaparken, HÖH'ün yüzde %20'leri zorlama potansiyeli net olarak anlaşılıyor sanıyorum…HÖH'ün önünde %26 ve %21 ile bir ve ikinci parti yer alıyor. Arada kapanmayacak bir farktan söz etmek mümkün değil...

Neyse şimdilik %14'de de şükür deyip birleştirdiğimizde, duyarlılıkla hareket ettiğimizde Türk'ün gücünü her yerde ortaya koyacağımız anlaşılmıştır.

***

Seçim süresince Bulgaristan'dan gelen telefonlarda HÖH temsilcileri ile milletvekillerinin Silivri trafiğine hayret nidaları ile değinilerek “Ne var bu Silivri'de?” sorusuna sıkça muhatap olduğumdan toplu bir cevap teşkil etmesi için yazayım…

Yıllardır Çorlu/Avcılar, daha ötesinde Bursa ekseninde yoğrulan Bulgaristan Göçmen hassasiyetleri, seçim çalışmaları; 14 Kasım sürecinde Silivri'yi keşfetti, buradaki önemli bir potansiyel ve karşılık bulmuş halini ortaya çıkarttı.

Somutlaştıralım…

Gerek Silivri Kaymakamlığı gerek Belediye Başkanlığı düzeyinde sürece yönelik duyarlılık oluşturulması için ciddi bir çaba ortaya kondu. Silivri Bulgaristan Göçmenleri Dernek Üyelerinin gayreti ve süreçte Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan'ın gayretleri göz ardı edilecek gibi değil…

Neredeyse, doğup büyüdükleri ve kaderin cilvesi ile ister zorunlu ister gönüllü, göçler ile ayrıldıkları topraklar ile bağları unutulmaya yüz tutmuşken Bulgaristan Türklerine, 14 Kasım seçimlerine haftalar kala Başkan Volkan Yılmaz, oy kullanmanın önemini anlatmaya, her fırsatta buna yönelik mesajlar vermeye başladı.

Göçmenler, desteklerini başka yöne sorgusuz, sualsiz yıllarca verirken, büyük güçlüklerle kazandıkları hak ve özgürlükleri adına çabanın geldiği bu nokta ilk etapta şaşırttı, tam anlaşılamadı. Ama kafalar bir kez o yöne çevrilmişti. Sonra; alelade destek gecesinden çok, daha farklı bir boyuta, adeta bir çoban ateşine dönüşen Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği programında Başkan Volkan Yılmaz çıktı ve ilçemize yapılan spor kompleksine Naim Süleymanoğlu isminin verileceğini müjdeledi. Bu sadece bir şampiyon, milli sporcumuza vefa ve saygı değildi bu aynı zamanda Silivri'deki Bulgaristan Göçmenlerine Belediye Başkanının “Sizi biliyor, görüyor ve önemsiyorum” mesajıydı. Ortak dil ve duygu; milliyetçiliğin etki etmemesine imkân kalmamıştı.

Volkan Yılmaz'ın, tıpkı seçimlerde kadınlara yaptığı gibi, Göçmenlere de onların en kıymetli değerlerine, hassasiyetlerine hürmet yoluyla uzattığı eli sanmıyorum ki bundan sonra havada, karşılıksız kalsın. Pazar günü Göçmenleri o sandığa kolektif bir çaba getirdi kuşkusuz ama imkanlar ve teşvik noktasında Silivri Belediye Başkanının rolü oldukça yüksek olup, çok da değeli olduğunu belirtmek gerek.

Yılmaz, Göçmenlere “Sizi görüyor ve fark ediyorum” mesajını verirken bilmem ki aynı kesimin kendi gücünü, niceliğini ortaya koyacağını da hesap etti mi?

Bizleri “Ne kadar çok Bulgaristan Göçmen'i varmış Silivri'de” cümlesindeki gizli olmaktan azat edip özgür mutluluk öznesi yapan herkese ve her şeye çok şükür…

Emeğiniz, duyarlılık, çabanıza sağlık;

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz,

Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkan Beyzat Bedel ile Yönetimi,

Ercan Çalışkan…

ve de saatlerce oy kullanmak için büyük bir sabırla bekleyen herkese…

Teşekkürler, iyi ki varsınız…

YORUM YAP