Şahin Dirik

Birilerini baraj korkusu sardı : )

Türkiye'de 1983 genel seçimlerinden bu yana yüzde 10 seçim barajı uygulanıyor. O günden bu güne siyasetin içinde yer alan MHP Genel Başkanı “yaşlı kurt” Devlet Bahçeli, geçenlerde nedense birden bire yaptığı açıklamada, günün şartlarında yüzde 10'luk seçim barajının çok ağır olduğuna değinmişti. Aaa, yıllardır uygulanan bu yasanın olumsuzluğunu anlaşılan o ki Sayın Bahçeli yeni fark etmiş... Bunun üstünden çok zaman geçmeden MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da "Seçim barajının düşürülmesi konusunda MHP'nin hazırlığı var, bunlar karşıdan (AKP'den) gelen teklife göre masaya yatırılır" değerlendirmesinde bulundu. 

Hani nasıl diyordu Erdoğan, “Zamanlaması manidar : )” Tam da Meral Akşener'in partisini sapasağlam kadrolarıyla kurduğu, büyütmeye başladığı ve Gezici Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankette, İyi Parti'nin olası bir seçimde yüzde 19.5 oy alabileceği, MHP'ninse yüzde 8.8 oyla baraj altında bulunduğunu açıklamasının ardından MHP saflarından gelen bu açıklamaların zamanı çok ama çok “manidar”. Kılıçdaroğlu yıllardır bu seçim barajının çok fazla olduğunu, düşürülmesi gerektiğini vurgularken neredeydiniz Sayın Bahçeli? HDP meclise giremesin diye hiç ama hiç demokratik olmayan bu baraj meselesini konuşmaktan yıllarca kaçtınız da şimdi AK Parti'ye koltuk değnekliği ettiğinizi seçmeniniz görür korkusuyla mı sizi bir baraj endişesi sardı yoksa?
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş için önümüzdeki günlerde Meclis'e getirilecek uyum yasaları arasında, Seçim ve Siyasi Partiler Yasalarındaki değişiklikler de bulunuyor. AKP'li yetkililer, bu yasa değişiklikleri ve seçim barajı düzenlemesinin bu süreçte tartışılabileceğini zaten açıklamışlardı. Eee, onlar da haklılar sonuçta. Mecliste arkalarını kollayacak bir koltuk değneğine ihtiyaçları var : )))
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, "Partimizin baraj endişesi olmadığı için baraj meselesi gündeme geliyor. Barajın düşmesi Türkiye'nin siyasal yaşamının demokratikleşmesi için gereklidir. Ancak bizim böyle bir endişemiz yok ve bu işe kafa yormuyoruz" dedi.
Birilerini fena halde baraj korkusunun sardığı aşikâr… 2002 seçimlerinde de baraj altı kalacağını bile bile ülkeyi seçime sokmuştu Bahçeli, o zaman bile bu korku yoktu. Ancak o günlerde dahi bazı mevzularda son 2 senedir gittiği kadar ileri hiç gitmemişti Bahçeli. Bu kadar dert etmeyin yahu, seçim günü YSK karar değiştirir barajı size göre ayarlar sıkıntı yapmayın : )
Ben genel olarak bu baraj mevzusuna yorumumu CHP Gurup Başkanvekili Özgür Özel'in sözlerinden alıntı yaparak özetlemek istiyorum. “Yüzde 10 baraj ne zamandır ağır? MHP anketlerde barajın altına indiğinden beri mi ağır? Yıllardır Kenan Evren anayasasının imkân tanıdığı seçim barajına dayananlar, birileri Meclis'e gelmesin diye baraj arkasına sığınanlar, 7 Haziran'da halkın 80 milletvekillik teveccühünü, 1 Kasım'da 40'a düşürenler, şimdi 30 milletvekili seviyelerine gelip gelecek seçimde grup olamama tehlikesi görenler 'barajı kaldıralım' diyor. Biz alacağı oy neyse, gelecek dönem MHP burada olsun isteriz. Bir ibret grubu olarak orada dursun, 80 vekillik grup bu hale geldi. En katı baraj savunucusu barajı 5'e indirtti, kıl payı geldi diye demokrasi tarihinde o grubu orada görmek isteriz. Allah kimseyi, MHP'nin düştüğü tarihi tutarsızlık, çelişki, çaresizlik ve perişanlık durumuna düşürmesin!”
Not: Daha evvel sırasıyla İslamcı, cemaatçi, Kürtçü ve Türkçü olup döne döne çemberler çizen bir zihniyetin mensupları şu aralar da oy peşinde koşma uğruna Atatürkçülüğe merak sarmış. Atatürkçüler düşünme yetisine sahip, rasyonel insanlardır. Daha evvelden kandırıp oy devşirdiğiniz diğer zihniyetlere benzemezler. Yani öyle iki kuru laf edip bir Anıtkabir ziyaretiyle buradan size oy çıkmaz, haydi başka kapıya. Yahu bunların dönme hızını enerjiye çevirsek tüm Türkiye'ye yetecek elektrik üretilir. Yavaş dönün tabanınız yetişemiyor : )

 

YORUM YAP