Seren Öpçin

Ayrılık Sonrası Depresyon

Ani yıkılmalar ile çabuk toparlanmalar gibi uç noktalar arasında gidip gelme olarak nitelen ayrılık depresyonu herkesi farklı etkiliyor. Kimi ilk şoku hemen atlatırken, kimi ayrılık acısına söz geçiremiyor.

 

Ayrılık sonrasında olumsuzu olumluya çevirmek için daha fazla beklentisi olanlar, depresyona daha az giriyorlar. Bu kişiler daha olumlu düşünceler geliştirmeye çalışıyorlar, fiziksel ve sosyal faaliyetlere ağırlık veriyorlar.

Ancak bir ayrılık sonrasında hızlı bir şekilde olumsuz (üzüntü, öfke, yas gibi) duyguları bastırmak, uzun vadede sağlıklı bir durum değildir. Sağlıklı olan, ayrılık sonrasındaki bu olumsuz duyguları yaşamaya izin vermek ve biten ilişkiyi/ilişkideki rolümüzü yeniden değerlendirmektir. Bu noktada psikoterapi desteği alınabilir; çünkü ayrılığı anlamak, duygusal gelişim için bir fırsat olabilir. Sonrasında ise sadece yeni bir duygusal ilişki arayışı amacı içermeyen, ertelenmiş hobileri de kapsayabilecek yeni bir sosyalleşme ağı oluşturmaya başlanabilir.

‘Sevmek', ‘hoşlanmak' ve ‘aşık olmak' gibi duygusal yüklemelerin nasıl yorumlandığı; bu duyguların yaşanmış ilişkiye ait duygular mı olduğu, yoksa o dönem yaşanan duygusal yoksunlukların etkisiyle mi karşıdaki kişinin yüceltildiği gibi konuların ele alınması; bitmiş ilişkiden yola çıkarak duyguların tanınması ve gelişmesi açısından önemlidir.

 

 

 Ayrılık sonrası depresyonda  nasıl davranılmalı?

Ayrılık sürecini daha kolay atlatabilmek için benlik algınızı yeniden düzenlemelisiniz yani yaşamda birtakım şeyleri bir partnere ihtiyaç duymadan yapabildiğinize dair ip uçları toplamalısınız. Çünkü görece uzun süreli birliktelik yaşayan insanların kimlikleri iç içe geçmiş hale gelebilmektedir. Bu yüzden kişi yalnız başına hareket edemeyeceği düşüncesine kapılabilir.

 

Diğer taraftan ilişkinizin ve ayrılığın kendinize olumlu ve olumsuz getirilerini bir terazi misali tartmalısınız. Böylece duruma daha mantıklı açıklamalar getirilip duygusal rahatlama daha kolay sağlanabilir. Çünkü ayrılık yaşayan kişi içinde olduğu olumsuz ruh haliyle ilişkisinin hep iyi yönlerini düşünüp kendini daha fazla üzebilir. Olumsuz yönlerini de düşünün.

Ayrıca yaşadığınız üzüntünün normal olduğunu kabul edin ve yaşamak için kendinize izin verin.

 

YORUM YAP