Sevginar Sali

Ayıp mı, günah mı?

Şu ‘şehir rantı'nın adını artık birileri vazife edinsin de temizlemeye el atsın Allah aşkına.

Şehir rantı bir gerçek.

İktidar yandaşları gibi belli çevreler değil de kamu yararına yönlendirilmesi de esastır.

Böyle bir şey yokmuş gibi davranmak, kamunun faydalanması gereken bir hakkı yok saymaktır! Bu rant var, açıkça ortaya konmalı ve kamu yararına dönüşümü aleniyet kazandırılmalı.

Bu şehir rantı yasaların müsaade ettiği ölçüde sağlanır. Yasaların müsaade etmediği ve belediye başkanlarına tanınmayan yetki ile yaratılan rantın, kamuya dönmesinden ziyade cezai sorumluluğu ortaya çıkar.

Kötüye kullanılmasını o kadar kanıksadık ki, kamu yararına döndürenler bile karnından konuşmak zorunda kalıyor.

Yanlış bir iş yaparsın saklarsın, doğru bir iş yapınca göğsünü gere gere ortaya çıkmak, içtenlikle yapılan işi ortaya koymak niye bu kadar zor?

Sağcısından, Solcusuna bütün parti liderleri şehir rantlarının bir gerçek ve belli zümreler ve kişiler yerine kamu yararına dönüştürülmesi gerekliliğini savunur.

“Şehir rantı oluşturulmasın” demek “kamu yararı düşünülmesin” demek gibi bir şey.

Örneğin inşaat yapan müteahhit (yasaların izin verdiği ölçülerde) ekstra bir kazanç sağlayabiliyorken bu hakkı ona tanımak var, tanımamak var! Tanımayabilirsiniz! Ama tanıyıp da onun sağlayacağı kardan kamuya ekstra (kendi kaynakları dışında) bir yarar da getirebilirsiniz.

Bu iş yapan insanlar için geçerli…

Bunun dışında hayır amaçlı kamuya dönük yatırımlar ve katkılar da Silivri özelinde bu dönem sıklıkla şahitlik ettiğimiz konular arasında.

Daha anlaşılır olsun; Şehir rantını ‘bıçak' gibi düşünebilirsiniz. Onunla ekmek de kesebilirsiniz, insan da…

Yanıtsız kalan, gizlenmeye çalışılan her şey kuşku yaratır. Açıkça, samimiyetle ortaya konan konular, belli oranda hata bile barındırsalar, anlayışla, hoşgörü ile karşılanır. 

İnsanlara hizmet ederken onların sağduyusuna güvenmelisiniz. Onların size güvenerek verdikleri yetkiyi kullanma yöntemlerinizi doğru anlaşılacağınızdan emin olmayarak kullanmak yıpratıcı olur.

Özetle şehir rantı bir gerçek olup, bunu yasalar ve yetkiniz ölçüsünde değerlendirmek ne ayıp ne de günah hatta görevdir. Ve de açıkça kamuoyuna yarardır. Doğru kullanırsanız fayda sağlar ve görürsünüz, yanlış kullanırsanız hesap verirsiniz, sizi seçenlere de yasalar karşısında da.

Şunu da bu çerçevede mutlaka belirteyim; kamu adına görev yapanların istenilen bilgi ve belgeleri ibraz etmemesi, edememesi onları asla gizemli yapmaz, şüpheli yapar!

Ve üstte geçen, noksanlık sayılabilecek konulara dikkat edin bir başkasının değil kişinin kendi kendine yapabileceği şeylerdir. Esasen pek çok zaman ve durumda olduğu üzere…

TEBRİKLER

Kiptaş tarihinde ilk kez sözleşme tarihinden 5 ay önce konut teslimatlarına başlandığı bilgisi paylaşıldı. Kamu adına umut verici, İBB'nin yeni dönemi ile ilgili beklentilere cevap veren güzel bir gelişme.

Emeği geçen herkesten Allah razı olsun, konutlarına kavuşan tüm aileler de güle güle otursunlar.

İBB'nin bir an önce Silivri'nin kentsel dönüşüm ile ilgili talep ve ihtiyaçlarına da cevap vermesi dileğiyle...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP