Tarım arazisinde villa yapılmasına göz mü yumuluyor?

Tarım arazisinde villa yapılmasına göz mü yumuluyor?

7.03.2022 11:25:05

Tarım, orman ve hazine arazilerindeki kaçak yapılaşma konusunda kararlı bir tutum sergileyen Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Belediyesi'ne yaklaşık olarak 25 Milyon TL değerinde ek hizmet binası bağışında bulunan Merdanoğlu İnşaat'ın villa projesini tarım arazisine yapmasına göz yummakla suçlanıyor. Peki, gerçekte olup biten ne?

Merdanoğlu İnşaat'ın villa projesi özellikle de Silivri Belediyesi'ne ek hizmet binası bağış sebebiyle dikkatleri üzerine çekti.

MUHALEFETİN SORU ÖNERGESİ

CHP konuyla ilgili sorularını Şubat Meclisinde önerge olarak şu şekilde gündeme taşıdı: “Silivri İlçesi, Yeni mahalle, 6270 Ada 20-21-22-23, 6271 Ada 1 parsel ve 6272 Ada 24-25-26-27-28-29-parsellerde inşaat yapılmaya devam edildiği görülmüştür. Arazi, Silivri Belediyesi E-imar bilgisinde 6270 ada, 33 parsel dışındaki parseller eski parsel numaraları ile kayıtlıdır. Ayrıca parseller 1/1000 ölçekli uygulama imar planında bulunmadığı, 1/5000 ölçekli nazım imar planında Tarımsal niteliği korunacak alanda kaldığı, 20.000 m2'nin altındaki parsellere yapı ruhsattı verilmeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca bahse konu parsellerin İBB tarafından onaylı bir uygulama imar planında bulunmadığı 13.04.2013 tarihinde onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planında Tarımsal Niteliği korunacak alanda kaldığı tespit edilmiştir.

  1. a) Tarımsal niteliği korunacak bu alanla ilgili herhangi bir imar plan tadilatı yapılmış mıdır?
  2. b) Tarımsal niteliği korunacak bahse konu alana belediyemiz tarafından herhangi bir imar durumunun verilip verilmediği ve yine inşaat ruhsatı verilip, verilmediğinin tarafımıza yazılı olarak cevap verilmek üzere önergemizin Başkanlık makamına havale edilmesini saygılarımızla arz ederiz.”

YERİN EVVELİYATI

Muhalefet henüz önergesine yanıt alamamışken konuyla ilgili ayrıntılara bir göz gezdirelim.

DEĞİRMENCİ DÖNEMİNDE İMAR DURUMU,  TURAN'DA YAPI RUHSATI ALINIYOR

Söz konusu parsellerin imar durumu alması, Selami Değirmenci'nin dönemine dayanıyor. Daha sonra Hüseyin Turan'ın Belediye Başkanlığında aynı yere 5 villa için yapı ruhsatı da veriliyor.

ÖZCAN IŞIKLAR DÖNEMİNDE

2011 yılında; Silivri 2. İcra Müdürlüğünün yazısına istinaden söz konusu yerin Ayhan Otlatıcı imzası ile 2 kat imar durumu olduğu arşiv dosyalarında da 2006 tarihli yapı ruhsatı bulunduğu belirtiliyor.

Yeni Özcan Işıklar döneminde, 2016 yılında bu kez Ayhan Otlatıcı, ikinci bir İcra Dairesi bilgi talebinde yer için “Tarımsal niteliği korunacak alanlara ilişkin plan notunun geçerli olduğunu” ve söz konusu parsellere imar durumu verilmediğini bildiriyor! Muhalefet ve muhaliflerin esas dayanak noktası da bu!

YILMAZ, DÖNEMİNDE MERDANOĞLU İMAR DURUMU ALIYOR

Merdanoğlu İnşaat 31 Mayıs 2021 tarihli imar durumu talebine yanıt alıyor ve buna istinaden villa projesinin sürecini başlıyor.

ÖZKAN MERDANOĞLU: DAHA ÖNCEDEN ALINMIŞ RUHSATI GÜNCELLEDİK

“Tarım arazisi üzerine yapılıyor” iddiasıyla Silivri kamuoyunun gündeminde tutulan villaların yapan Merdanoğlu İnşaat'ın yönetim kurulu üyesi Özkan Merdanoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, “Daha önceden alınmış ruhsatı güncelledik. Eski ruhsattan faydalandık. Evet, arsamızın çevresi tarım arsası ama bizim proje alanımız imarlı arazidir. Projemiz 67 villadan oluşuyor. Bize her hangi bir ayrıcalık tanınmadı. Hakkımız neyse o verildi” dedi.

RUHSATINI GÖSTERMEDİ

Özkan Merdanoğlu, proje ruhsatlarını aldıklarını belirtirken, bunu bize sunabileceğini söylemesine karşın haberimizin yayına hazırlandığı saate kadar bu hususta bir adım atmadı.

YILMAZ: ÇAMUR AT İZİ KALSIN!

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz konuyla ilgili iddiaları gazetemize cevaplandırırken, “Planlara uygun imar durumu verilmiş, imar harca yatırılmış bir proje. Merdanoğlu İnşaat Silivri Belediyesi'ne 7 000 m2 kapalı alan inşaatını kaba ve ince işçiliğini yaparak teslim edecek.

Bunun üzerinden ne gündem ne de algı oluşturabilirler. Çamur at izi kalsın yaklaşımı da sonuç vermez. Biz işimize bakacağız” dedi.

Alipaşa Ek Hizmet Binası projesi tüm hızıyla devam ederken Ekim 2022 tarihinde tamamlanması hedefleniyor bu arada…

“YILMAZ BU HUSUSTA ANCAK ALKIŞLANIR”

Süreci sorduğumuz inşaat ve bölgemiz planları konusunda uzman ve tarafsız olarak addedilecek kişi, “Merdanoğlu'nun ticari itibarını konunun dışında tutarsak; Silivri Belediyesi Başkanı bu hususta alkışlanacak bir iş yapmıştır. 25 Milyon'a yakın maliyetteki bir ek hizmet binası bağışı önemli bir kazanımdır. Villa projesine müteahhit ama Belediyeden ama Bakanlıktan eninde sonunda bir gün onay alır ve zaten yapılırdı. Kaldı ki projenin bir de satış süreci var; satabilir, satamayabilir! Silivri Belediyesi bu hususta karlı çıkmıştır. Projenin ilk halini bilen biri olarak her hangi bir iltimas geçilmediği gibi villa sayısında azalma olduğunu da söyleyebilirim” dedi.

ÖZETLE

Proje alanının tarım arazisi olmadığı, 11 imarlı, terkleri yapılmış parsellerden oluştuğu, üç önem evvelden imara açıldığı ortada. Merdanoğlu İnşaat'ın villa projesinin ilk halini bilenler talep ettiği villa sayısının altına düştüğünü de belirtiyor. 25 Milyon'a yakın maliyetteki ek hizmet binası bağışını da yabana atmak olmaz tabi. Şehir rantının kamuya döndürülmesi açısından mühim bir nokta. Süreç böyleyken takdir kamuoyunundur.

 Sevginar SALİ

 

 

YORUM YAP