Seren Öpçin

9 Adımda Duygularınızı Nasıl Daha İyi İfade Edeceğinizi Öğrenin!

9 Adımda Duygularınızı Nasıl Daha İyi İfade Edeceğinizi Öğrenin!

Duyguyu ve hissiyatı tanımlayalım!

İster dışarıdan ister içeriden gelen bir uyarıcı olsun vücudumuzun herhangi bir duruma karşı verdiği tepkiye takiben kendimize sorular sormalıyız..

Şuan ne hissediyorum?

Fiziksel olarak hissettiğim değişiklikler neler?

Şuan tam olarak bana ne oluyor?

Duygularımızı tanımayı öğrenelim!

Artık duygularımızı ve hislerimizi tespit ettiğimize göre sıra geldi bu oluşan durumu analiz etmeye hangi hal ve haraketlerin sizin için yararlı olmadığını bilmek iyi olacaktır. Bu duyguların tümünün bir listesini yapın ve vücudunuzda hangi fiziksel değişikliklerin bu duyguları ortaya çıkardığını anlamaya çalışın.

Vücudunuzun tepkisine dikkat edin!

Duygularımız limbik ve sinir sistemi tarafından düzenlenir ve ilk kez ortaya çıktıklarında kontrol edilmeleri zordur. Hissettiğiniz duyguyu rahat bir şekilde anlamak ve buna karşılık olarak nasıl tepki vereceğinizi düşünmek adına kendinize zaman ayırın.

Duygularınızı doğru ve orantılı olarak ifade edin!

Bir önceki adımı tamamen kavradıktan  sonra duyguları daha dengeli bir şekilde ifade etme imkanı sağlar. Yinede size tam olarak neler olduğunu anlamanıza yardımcı olacak birkaç adımı daha öğrenebilirsiniz.

Neler hissettiğiniz ve ne yaptığınız ile ilgili dürüst olmaya çalışın!

Eğer herhangi bir olay ya da kişi ile ilgili ilgisiz bir hissiyatınız varsa neden durumu daha fazla zorlayasınız ki? Veya herhangi bir olayı ya da kişiyi rahatsız edici ve sinir bozucu görüyorsanız kendinizi biraz daha iyi tanımanıza yardımcı olacak bir olaydan neden kaçınasınız ki?

Kendinizi  ifade edebileceğiniz en uygun anı şeçin!

En doğru zamanı bulmak çok önemlidir. Doğru zaman seçilmezse sorunlar daha fazla artmaktadır. Bu nedenle sorun iyi bir şekilde incelenmelidir.

Olumlu bir iletişim biçimi kullanın!

Uzun cümleler yerine basit ifadeler yalın hal ile açıklanmalıdır.Karşı taraf bu cümlelerle yoğun stres altında olunduğunu fark edecektir.

Ne hissettiğinizi ifade etmenize yardımcı olmak için vücudunuzu kullanın!

Stresli olduğunuzu söylerken elinizi kalbinize, alnınıza ya da karnınıza koyun.Bu hareket sizi üzen bir durumla karşı karşıya olduğunuzu ve bu şekilde devam edilirse çevre ve kendimiz açısından yararlı olmayacaktır.

Duygularınızı göz önüne getirmek kişileştirmek esastır!

 

 

 

 

YORUM YAP