Sevginar Sali

2021’de Silivri

Düşe kalka, umut edip edip mutlu olacak sebepler bulup, hayata tutunarak ya da hayal kırıklığının kaçınılmaz durağında bir seneyi daha devirmek üzereyiz.
Dünya ve Türkiye için pek parlak olmayan bir süreçte Silivri olarak çok da şikâyet edecek konumuz olmamakla beraber mutlu bile sayılabiliriz; içinin bizi, dışının insanlığı yakan tarafları olmasa 2021'de yaşadıklarımızın.
Yine de şükür ‘Yaşadık' diyebiliyoruz, ‘Öldük', ‘Bittik'leri de var bu deli zamanın!
KENTİN GÜCÜ
Bir insan ele alınırken; iç ve dış dünyası hesaba katılır. Kentler de birer canlı organizma bence. Onların da içi/dışı var diyebiliriz.
Dünya ve dönemi saran tüm olumsuzluklara inat Silivri bu bir yılda değerlendi, toparlandı, kendine daha da bir çeki düzen verdi. Tadilatlar, tamiratlar, yeni yatırımlar, nitelik kazanan hizmetler ile daha modern bir anlayışa büründü.
Silivri, İstanbul'un unutulan, ötelenen, önemsenmeyen ilçesi olmaktan çıkıp hesaba katılan, dikkate alınan konumuna etkili bir giriş yaptı.
Silivri kimliği etrafında yaratılan bu sinerji ve etkileşim insanlarına da geçirdikleri güç zamanlarda tetikleyici, motive edici bir etken oldu. Kişileri kendi karamsarlığından çekip sırtladı şehrin gücü, zor olanı kolaylaştırdı, darda olanlara çıkış sundu.
KAYBETME KORKUSUNUN GÖLGESİ
Silivri iktidarının 3. Senesinde seçilmişleri ile ilgili korkularından tamamen kurtulurken, seçtiklerinin korkuları yönetim başarılarına yer yer gölgeler düşürdüler. “Eşya yok olduğunda, insan ise öldüğünde gölgesi yok olur” deniyor, yani ‘gölgesiz' insan yoktur!
HİZMET YARIŞINDA TEK ADAM
Hükümet, İBB ve Silivri Belediyesi'nin siyasi iktidar farklılığından biz bir ‘hizmet yarışı' umduk. Çok iyimser bir yaklaşım olduğunu kabul etmek gerek. Siyasetin de hayatın da doğasına aykırı bir şey var; kimse mevcut ya da potansiyel rakibinin başarılı olması için bırakın çalışmayı, bunu içtenlikle isteyemez bile! MHP'li Volkan Yılmaz'ın devirerek koltuğundan ettiği CHP kadar, “Aday sizden değil ortağımızdan olacak” diyerek bir kenara çekilen AK Parti de başarısını samimiyetle takdir edemez. Siyasetin malzemesi insan, onun da duyguları, öldürseniz değiştiremeyeceğiniz doğal özellikleri vardır. Yani Silivri'ye hizmet konusunda Belediye Başkanının kendisiyle yarışmasından başka bir yarış söz konusu olmadı. Ayıp olmasın diye siyaseten atılan üç beş adım, İBB'nin görevleri ile çokça Volkan Yılmaz'ın ısrarlı takipleri sonucu Silivri'de temelde kronik hale gelen sorunların çözümü, ihtiyaç duyulan çalışmaların hayat bulmasına şahitlik ettik. Agresif siyaset taraftarı değilim ama işe yaradığı zamanları da göz ardı etmemize şartlar izin vermiyor ne yazık ki?! Uzun lafın kısası; sadece İBB'den değil Hükümet yatırımları da sürüklenerek geldi Silivri'ye...
SEÇMEN DEĞİL SEÇİLMİŞ SORUNSALI
Yeni dönemde üçüncü yılın sonuna gelirken Silivri'nin seçtikleri ile ilgili sorunundan ziyade onların kendi ile ilgili düştüğü çıkmazda kayıp verdikleri genellemesini yapmak yanlış olmaz sanki. Duyulan güvene layık olmak, onu taze tutabilmek endişesi seçmişlerimizin kendi içinde verdiği asıl mücadele epey ağır seyir ediyor. Bütün güç ve yetkinin tek elde toplanmasının yıpratıcılığını Volkan Yılmaz hissetmeye başladı hissettirmemenin yolunu bulmalı.
HAYIRSEVER-BELEDİYE İŞBİRLİĞİ
Silivri halkının en büyük hizmet beklentisine en düşük bütçesi olan kurumdan; ilçe belediyesinden sahip olma durumu kaderin garip bir cilvesi olmakla birlikte rutin işleyişin dışında en önemli yatırımların da bu kanalla gerçekleştirmiş olmasının ilginçliğini yaşadık bu dönem; hayırsever-belediye işbirliği! Belediyenin yatırım bütçesinden bağımsız olarak rakamsal karşılığı da azımsanmayacak olmakla birlikte, algı ile kazanım açısından olağan üstü bir kabiliyete işaret ediyor. 
SİLİVRİ BELEDİYESİ MALİ AÇIDAN MAKUS
TALİHİNİ TERSİNE ÇEVİRDİ
2021'i anarken çoğunluğun ana teması salgın ve döviz dalgalanmalarından kaynaklı ekonomik darboğaz olurken, Türkiye belediyecilik tarihi aksine, Silivri Belediyesi bu dönemde mali açıdan makus talihini tersine çevirdi.
Zorluklar içerisinde yeni bir düzen getirilirken, güç bir iş başarıyla yapılırken kırılıp, dökülenlere bir tahammül gösterilir ama bunun sonsuz ve sınırsız olması beklenemez!
MADALYONUN DİĞER YÜZÜ
(28 Aralık 2019 aday adaylığının da açıklandığı tarihin 3. Yıldönümüdür tam olarak) Bugüne kadar Volkan Yılmaz'ın Silivri için bir şans olduğu farklı zaman ve kesimlerce ifade edildi. Ben de öyle olduğunu düşünüyorum. Belki bundan sonra şöyle de bir bakış açısı geliştirmekte yarar var; Silivri de Volkan Yılmaz için bir şans. Siyasi tecrübesi ve devlet adamlığını göstermek, geliştirmek ve kanıtlamak için muhteşem bir fırsat ile zemin doğduğu, yetiştiği topraklar…
Silivri inanıyorum ki 2022'de daha mutlu olacak. Darısı seçilen ve seçenlerinin başına!

YORUM YAP