Duygu Yalçın

Zorunlu trafik sigortası nedir?

Zorunlu trafik sigortası her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan hareket halindeki motorlu bir aracın bir kazaya sebep olması durumunda diğer araçlardaki üçüncü şahıslara, araçlara ve yayalara verdiği maddi, bedeni zararları güvence altına alan bir sigortadır.
Kısaca Zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği karşı aracın zararını karşılar.
Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu sigorta çeşidi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerlidir.
Zorunlu trafik sigortasının ne olduğu hakkında kısaca bilgi edindik peki neleri kapsadığı hakkında bilgimiz var mı? Gelin hep beraber hangi teminatlar ile neleri kapsadığını görelim.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NELERİ KAPSAR?
Zorunlu trafik sigortası kapsamı ana teminatlar ve ek teminatlar olarak ayrılıyor. Ana teminatlar mevzuat gereği her trafik sigortasında bulunurken, ek teminatlar ise araç sahibinin isteğine göre eklenebilir.
ANA TEMİNATLAR:
• Araç ve Kaza Başına Maddi Hasar Teminatı
• Kişi ve Kaza Başına Sağlık Giderleri Teminatı
• Kişi ve Kaza Başına Sakatlanma Teminatı
• Kişi ve Kaza Başına Ölüm Teminatı
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik değişikliği ile 1 Ocak 2019'dan itibaren uygulanacak teminat limitleri Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Yayınlanan yönetmelik ile yılın ilk yarısında uygulanacak minimum maddi teminat limiti araç başına 36.000 TL, kaza başına 72.000 TL olarak belirlenip yine aynı dönemde sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm için kişi kişi başına limit 360.000 TL, kaza başına 1.080.000 TL ile 3.600.000 TL arasında değişmişti. Kişi başına limit 360.000 TL, kaza başına 1.080.000 TL ile 3.600.000 TL arasında değişmiştir.
1 Temmuz 2019'dan itibaren uygulanan maddi limitler ise araç başına 39.000 TL, araç başına 78.000 TL olarak gerçekleşti. Sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm teminatı ise 390.000 TL olmuş olup kaza başına sağlanan teminat limitleri 1.170.000 TL ile 3.900.000 TL arasında değişti.
2020-2022 yılları arasında uygulanacak limitler ise şöyle;
2020 yılı için ise limitler araç başına 41.000 TL, kaza başına 82.000 TL ile belirlenmişken 2021 yılında bu teminatlar araç başına 43.000 TL, kaza başına 86.000 TL olarak gerçekleşecek. 2022 yılında ise araç başına 45.000 TL, kaza başına 90.000 TL teminat limit uygulanacak.
Birazda poliçe hakkındaki indirimlerden bahsedersek;

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA İNDİRİM HAKKI NASIL KAZANILIR?
Zorunlu trafik sigortası hasarsızlık indirimi uygulamasında 7 basamak bulunmaktadır. İlk defa trafiğe çıkacak olan sürücü için 4. basamak tarifesi uygulanmaktadır. Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde prim ücreti 5. basamakla değerlendirilerek %15, ikinci yılında hasarsızlık olması halinde 6. basamakla %30, üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde ise 7.basamakla %45 oranında indirim uygulanır.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTAMI YAPTIRMAZSAM NE OLUR?
Yeni aldığınız aracın Trafik Sigortası yaptırmadan ya da poliçe yenileme döneminde gerekli yenileme işlemlerini yaptırmadan trafiğe çıkmanız ve bu durumun tespit edilmesi halinde aracınız bağlanır.
Trafik Sigortası olmayan araçlar çekici yardımıyla en yakın Trafik Şube otoparkına çekilir. Trafikten men edilir ve araç sahibi trafik sigortasını yaptırana kadar araç, otoparkta tutulur.
Araç sahibi bu durumda söz konusu motorlu taşıtın hem çekici ücretini hem de otoparkta kaldığı her gün için park ücreti ödemekle yükümlü olur.
Aracınızı Trafik Şube otoparkından almanız için önce Trafik Sigortası yaptırmanız ve yaptırdığınızı belgelemeniz ardından da size verilen cezayı ödemeniz gerekir.
Zamanında yaptırılmayan ve yenilenmeyen poliçeleriniz hem indiriminizi kaybetmenize hem de sizlerin bu tip durumlar ile karşılaştırıp cebinizi daha fazla yormasına sebep olur.
Siz siz olun Zorunlu Trafik Sigortanızı gününden önce ya da gününde yaptırmadan aracınızla trafiğe çıkmayın.

Poliçeleriniz hakkında detaylı bilgi almak için veya 22 şirketimizden uygun teklifler almak için sizleri ÖzserNEO Sigorta Silivri Çarşı Şubemize bekleriz…
İletişim: 0506.055.70.13

YORUM YAP