Duygu Yalçın

COVID-19 teminatlı özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası nedir?

Geçtiğimiz aylarda özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası nedir, teminatları nelerdir ve hangi durumları kapsadığını köşe yazılarımızda siz değerleri okurlarımıza sunmuştuk. Şimdi ise özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortalarımıza COVID-19 teminatı eklenerek sizlere bu teminatın önemini anlatacağız.
Yaklaşık bir aydan beri zorlu süreçlerden geçmekteyiz, sağlığımız ve sevdiklerimiz için endişe duymaktayız. Bizleri bu duruma getiren sebep ise hepimizin bugünlerde dilinden düşmeyen Koronavirüs hastalığı (COVID-19) . Aniden tüm dünyaya nüfuz edip hepimizi adeta esir altına alarak tüm yaşamımızı durma noktasına getirdi. Çoğu esnaf kepenk indirdi, işçilerin bir kısmı işlerinden çıkarılmak zorunda kaldı bir kısmı ise ücretsiz izne ayrılmak zorunda kaldı bir kısmı da şanslı olanlar ise ücretli izinle kendilerini izole etsinler diye evlerine yollandı. Çoğu kesimimizde mecburen geçimini sağlamak zorunda olduğu için kendisini, ailesini istemeyerek de olsa tehlikeye sokarak işine giderek çalışmak zorunda kalarak yaşam mücadelesini bu zorlu şartlar altında sürdürmekte. Günümüzde şuan mevcut olan bu bulaşıcı hastalığın hepimizin bildiği üzere bir aşısı ve tedavisi maalesef yok. Bu konu hakkında ki çalışmalar hali hazırda hala sürmekte ve günbegün güzel haberler almak için diğer güne umutla uyanmaktayız. Günümüzdeki hastalık sinsi bir hastalık olarak karşımızda ve nereden nasıl geleceğini anlamamaktayız. Koronavirüs hastalığı en çok, hastalığa yakalanmış kişilerle öksürdükleri veya hapşırdıkları sırada temasla bulaşır. Ayrıca kişilerin, üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunup daha sonra kendi gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunmaları yoluyla da bulaşır. Bu sebeple dışarıda bulunduğumuz ve kalabalık ortamlarda bulunduğumuz her dakika bizler ve sevdiklerimiz için tehlike oluşturmaktadır. Bizlerin günbegün virüs ile mücadele etmemiz için her gün bir önceki günden daha da temkinli olmamız gerekmektedir. Aşağıda okuyacağımız maddelere dikkat ederseniz hem kendinizi koruyabilir hem de virüsün başkalarına bulaşmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz:
Yapılması gerekenler:
• Ellerinizi düzenli olarak 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamak veya alkol bazlı sıvıyla ovalamak.
• Öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı tek kullanımlık mendille ya da dirseğiniz içi ile örtmek.
• Kendisini iyi hissetmeyen kişilerle yakın temastan (1 metre) kaçınmak.
• Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, evde kalıp kendinizi diğer kişilerden ayrı tutmak.
• Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak, çıktığımız süre zarfında maske takmak.
Sigorta şirketleri normal şartlarda dünya sağlık örgütünün kabul ettiği salgın hastalıkları konusunda herhangi bir hastalığı teminat olarak poliçelerine eklemezken şuan ki yaşadığımız durumda bizleri yalnız bırakmayarak çoğu şirketimiz şuan yürürlükte poliçesi olsun veya yeni poliçe yaptırmak isteyen müşterilerimize COVID-19 teminatını eklemiş bulunmaktadır.
Devlet COVID-19 hastalığının tedavisini sadece devlet hastanelerinde ücretsiz yaparken bizler bu poliçeye sahip olduğumuzda bizleri ayrıcalıkla kılan nedir diye kendi kendinize mutlaka sormuşsunuzdur .
Şuan günümüzde yayınlanan genelgeye göre; "Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur. Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az 2'si ve 3'üncü seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler, ‘pandemi hastanesi' olarak kabul edilir.” diye genelge yayınlanmıştır. Türkiye'de Özel ve Vakıf üniversitesi hastanelerinin çoğu pandemi hastanesi olarak ilan edilmiş bulunmakta.
Sizler herhangi bir durumda devlet hastanesine değil de özel hastaneye giriş yaptığınızda size COVID-19 ile ilgili tanı konulduysa sizler “acil” kısmından değil de normal muayene kısmından giriş yaptıysanız ve tedavi süreci boyunca “yoğun bakımdan” çıkarıldıktan sonra özel odaya alınarak tedavinize orada devam edildiyse ve siz iyileşip hastaneden taburcu olacakken hastane sizden, yoğun bakımda çıkan ve servise yatırılan hastadan, 2 yataklı odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için “standart yatak tarifesi” işlem bedelinin 1,5 katını, tek yataklı odalarda ise 3 katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilmektedir.
Böyle bir durumda aktif olarak “özel sağlık sigortanız veya tamamlayıcı sağlık sigortanız” varsa sizin yerinize sigortanız devreye girer cebinize dokunmadan ödemeyi sigorta şirketiniz gerçekleştirir. Günden güne vaka sayılarımız artmakta ve hastanelerimiz dolup taşmakta. Artık herkes yoğunluk hangi hastanede az deyip devlet hastanelerinden vazgeçip özel hastanelere başvurmaktadır. Özel hastanelere gidildiği zamanda yukarıda belirttiğimiz durumlarla karşılaşılmaktadır. Yaşadığımız şu anki zaman önlem zamanı ve kendimizi ve ailemizi güvence altına zamanı. Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortalarımız sizlere bu hizmeti sunarak sizlerin böyle bir durumda karşılaştığı zaman sizi sizden çok düşünerek “sağlığınız bize emanet” sloganıyla sizlerin daha konforlu hizmet alabilmeniz için COVID-19 teminatını poliçelerimize teminat olarak konulmuştur. Ödeme işini sigorta şirketlerimiz üstlenmiştir.
Ayrıca, özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası neydi diyenler için kısaca özetlersek;
Tamamlayıcı sağlık sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında yer alan devlet destekli bir sigorta türüdür. Anlaşmalı özel hastanelerden faydalanmanıza imkan veren bir sigorta ürünüdür.
Amacı; Tamamlayıcı sağlık sigortası ile SGK anlaşması olan özel sağlık kuruluşlarındaki tedavi masraflarınızın sigorta şirketi tarafından karşılanmasıdır.
Sigorta şirketinden tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü aldıysanız SGK ile anlaşması olan hastanelerde tedavi olur herhangi bir ücret ödemeden hastaneden çıkışınızı yapabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından faydalanabilmeniz için SGK'dan yararlanmasınız gerekmektedir.
Ayakta Tedavi Teminatı:
• 8,9,10 adet doktor muayenesinden oluşmaktadır. Ayakta Tedavi teminatı adeti sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir.
• Belli başlı hastalıklar için rutin kontrollerde ya da ağır hastalık kontrolleri için rahatlıkla muayene olabilirsiniz.
• Ücretsiz olarak tahlil, laboratuvar hizmetleri, teşhis ve tanı koyma gibi süreçlerde teminatlara dahildir.
Yatarak Tedavi Teminatı:
• Ameliyat, oda-refakatçi-yemek, yoğun bakım, kemoterapi, radyoterapi, doktor takibi, fizik tedavi, diyaliz, gibi masraflarınız yatarak tedavi teminatlarından karşılanmaktadır. Tüm bu tedavi giderleri sigorta kapsamındadır. Sizlerin cebinize dokunmadan masrafları sigorta şirketi karşılar ve hastaneye yatmanız halinde hastalığınız ortaya çıkarsa hem cebinizi hem de sağlınızı güvence altına almış olursunuz.
Tamamlayıcı sağlık sigortasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise sigortanızın başlangıç tarihinden itibaren geçirdiğiniz rahatsızlıkları kapsadığını ve sigortanızın başlangıcından önceki oluşan rahatsızlıklarını ve genetik hastalıklarınızı kapsamadığını aklınıza mutlaka not edin. Demiştik ancak TÜRK NİPPON sigorta “ Sigortalının poliçe başlangıç tarihinden önce var olan şikayet ve hastalıkları ile ilgili her türlü sağlık ve tedavi masrafları kapsam dahilindedir”. Teminatını poliçesine eklemiş olarak bulunmaktadır. Böylece artık poliçe vadesinden önceki hastalıklarınızda sigortamızın güvence altına alınmıştır.
Özel Sağlık Sigortası, sigortalanan kişilerin hastalık veya kaza durumlarında ortaya çıkan sağlık giderlerinin belli limitler içerisinde sigorta şirketi tarafından karşılanmasıdır.
Limit sınırları kişilerin seçeceği poliçe tipine göre değişebilmektedir.
Özel sağlık sigortanızdan yararlandığınızda istediğiniz doktoru seçebilir ve tedavileriniz için gerekli olan hizmetleri ücretsiz ya da minimum bir ücret ödeyerek alabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası poliçe sahibi anlaşmalı özel hastanelerde teminatlara göre muayene, tedavi, ameliyat olabilir ve tetkik, fizik tedavi, rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanabilir.
Ayakta Tedavi Teminatı:
• Doktor muayenesi
• Teşhis, tedavi
• Reçeteli ilaç ( ilaçlar anlaşmalı eczanelerden alınmalıdır )
• Tahlil, MR, tomografi, röntgen gibi tetkikler
• Fizik tedavi, görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri.
Hastalığın tedavisi için gereken bandaj, koltuk değneği, boyunluk, varis çorabı gibi yardımcı malzemeler de dahildir.
Yatarak Tedavi Teminatı:
• Ameliyatlar
• Ameliyat sonrası oda-yemek ile refakatçi giderleri
• 24 saat yatış gerektirmeyen ameliyatsız tedaviler
• Yoğun bakım
• Kemoterapi, radyoterapi, diyaliz giderleri
• Kara ve hava ambulansı
Poliçelerimiz sadece COVID-19 için değil diğer tüm hastalıklarınız ve muayene süreçleriniz, tahlilleriniz, ameliyatlarınız, yoğun bakım süreçleriniz, fizik tedavi durumlarınızda da geçerlidir.
Ayrıca sigorta şirketlerimiz siz değerli müşterilerimiz için poliçelerine yılda 1 defa ücretsiz check-up hakkı ile diş teminatını poliçelerine ekleyerek sizlerin hizmetine sunmuştur.
Covıd-19 Teminatı veren sigorta şirketlerimiz:
• ANADOLU • ALLIANZ
• AXA • AK • TÜRK NİPPON
• GROUPAMA
• DOĞA • SOMPO
• MAPFRE • GÜNEŞ • HDI
Bu teminattan şuan mevcut poliçesi olanlar yararlanabilirler.
Yeni sigorta yaptırmak isteyenler için bu teminatta 14 günlük bekleme süresi uygulanmaktadır.
Sağlık Bakanlığının pandemi hastanesi ilan ettiği özel sağlık hastanelerinde geçerlidir. Bu zorlu süreçler elbette bitecektir önemli olan kendimizi ve sevdiklerimizi koruma altına almamızdır. Lütfen zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım Sağlık Bakanlığımızın öngördüğü kurallara uyalım.
Bizler için canla başla 7/24 çalışan sağlık çalışanlarımıza da buradan şükranlarımızı sunuyorum.
Geçtiğimiz bu zorlu süreçlerin en kısa zamanda bitmesi ümidi ile sağlıkla kalın..
Poliçeler hakkında detaylı bilgi ve teklif için: 0506.055.70.13
ÖzserNEO Sigorta Silivri Çarşı Şube

YORUM YAP