Hüseyin Kuru

Yıl sonu raporu...

Basında çıkan sektörel haberlerden devam edelim. Türkiye genelinde Kasım ayında toplam 122 bin 732 adet konut satıldı ve bu ay içinde yabancıya konut satış oranında da artışlar yaşandı.
Sektör temsilcileri de konut satış rakamlarının yeni rekorların habercisi olduğunu söyledi.

***
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan Kasım 2017 dönemine ilişkin konut satış rakamlarına göre, Türkiye genelinde toplam 122 bin 732 konut satıldı.
Yabancılara yapılan konut satışlarında Kasım ayında 2.152 ile geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21,4'lük artış gösterdiği açıklandı.

***
TÜİK bugün Konut Satış İstatistikleri - Kasım 2017 verilerine göre en çok konutu yabancılar adına Iraklılar satın aldı.
Iraklılar, Kasım'da toplam 405 adet konut satın alarak zirveye oturdu.
Buna göre ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satış sayılarına bakıldığında;
Irak 405, Suudi Arabistan 239, Kuveyt 151, Rusya Federasyonu 135, Afganistan 105, Almanya 88, İran 81, Mısır 79, İngiltere 68, Azerbaycan 62, Ürdün 59, Ukrayna 58, Yemen 49, Katar 41, Filistin 38, İsveç 38, Kazakistan 31, Norveç 27, Birleşik Arap Emirlikleri 24, Libya 24 vatandaşı ülkemizden mülk aldı.

***
Yatırımcılara göre “Türkiye'den gayrimenkul almak isteyen yabancı, KDV ödemediği için Türkiye'deki yatırımlarını hem artırma yoluna gitti, hem de cazip avantajı kullandı.
Tabi hem de 1 milyon usd mülk alanla, 2 milyon usd yatırım yapan yabancılara vatandaşlık hakkının da verilmesi bunda büyük etkendir.
Bu insanlar Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere bakıldığında güvenli, huzurlu ve barış dolu bir yaşamı arzuluyorlar.
Bu durum da ülkeye döviz girdisi sağlandığı için hem Türk ekonomisinin hem de gayrimenkul üreticilerinin önünü açıldı.
Her zaman söylediğimiz gibi Türkiye yabancı yatırımcı için cazip pazar olmaya uzunca bir süre devam edecek.
Ancak yılın geneline baktığımızda gayrimenkul ve inşaat sektörü, yılın üçüncü çeyreğinde dünya ekonomileri arasında en hızlı büyüyen Türkiye ekonomisinin yükselen gücünü de ortaya koyuyor.
İnşaat yatırımlarında yılın ilk çeyreğinde yüzde 13,3, ikinci çeyreğinde yüzde 22,5, üçüncü çeyrekte yüzde 12 oranındaki artış, bunun bir göstergesini oluşturuyor.
Sektörün Eximbank imkanlarından faydalanmasının önü açıldığı takdirde de yabancıya konut satışı daha da artarak yıllık 10 milyar dolara ulaşacağını'' söylüyorlar.

***
Devam edelim... Tabi piyasalarda bazı handikap durumlarda geçerli. İpotekli satışlardaki düşüşte aylık konut kredisi faiz oranının yüzde 1'in üzerine çıkması ve bankalarımızın konut kredisi kullandırımın da ki isteksizliği net bir biçimde görülmektedir.
Konut kredisi taleplerinin büyük kısmı bankalarca reddedilmektedir.
Bu da ipotekli konut satışlarının düşmesinde temel etkendir.
***
Yabancıya konut satışında 728 konut satışı ile ilk sırayı İstanbul alırken, 491 konut satışı ile Antalya ikinci, 142 konut satışı ile Bursa üçüncü sırada yer aldı.

***
Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,4 artmasında son dönemlerde Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere dikkatlice bakmak gerektiğini düşünüyoruz.
Türkiye pek çok yabancı uyruklu vatandaşa ev sahipliği yapıyor.
Bugün açıklanan rakamlar da ülkemizin yabancı yatırımcı için oldukça cazip ve güvenilir bir pazar olduğunu gösteriyor.
Tabi ki konut sektöründe dönem dönem ufak bazı düşüşler olabilir.
Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün devlet tarafından da desteklenmeye devam etmesiyle sektör canlılığını korumaya devam edecektir.
Devlet teşviki ile gelen faiz indirimleri, hayata geçirilen yeni kampanyalar, tapu harçları ve damga vergisindeki indirimler ile ivme kazanan inşaat sektörü, ülkemizin lokomotif sektörü olma özelliğini koruyor.

***
Sonuç olarak istikrarın olduğu bir ülkede yarınlara her zaman güven vardır.
Bu vesileyle tüm okurlarımıza iyi seneler diliyorum... Yüce Yaradan CC devletimizi ebediyete kadar korusun, milletimizin de bahtını açık etsin inşallah.

YORUM YAP