Hüseyin Kuru

Yeni yıldan beklentiler

Ülkemizin son 10 yılda hem finans, bankacılık ve mali disiplin açısından hem de siyasi ve ekonomik olarak bir istikrara kavuştuğunu düşünüyorum; her ne kadar da terör belası devam da etse... Büyüyen ve gelişen bu ülkenin düşmanı da bitmiyor ancak milletin birliği ve bütünlüğü devam ettiği sürece bu tür eylemlerin ülkenin dirliğini sarsamayacağını, toplumsal bilincin ve inancın bu işin üstesinden geleceğine iman ediyoruz.
Bakın eğer bu inanç olmasa ve aksi düşünülse 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi başarılı olurdu. Tabi bu saatten sonrası için de aynı şekilde düşünüyorum.
Hangi kisvelerde veya amaçlarla yapılacak olursa olsun milletimizin tepkisi aynı olacaktır ve bu ülke demokrasi yolunda daha sağlam ve emin adımlarla yürüyecektir.
Tabi ki ülke yönetmekle muktedir olmak farklıdır ancak siyasetin hakkını da teslim edelim. Tüm partiler birleşti ve iş bitti.

***
‘Dünya Sahnesinde İstanbul' başlıklı raporuna göre, İstanbul artık Avrupa'nın dört mega şehrinden biri.
İstanbul, güvenilir bir finans merkezi olarak gelişim göstermesi, inovasyon ile ticarete ev sahipliği yapması ve altyapı iyileştirmeleriyle ‘Gelişen Dünya Şehirleri Ligi'nin son 5 yıl içinde en çok gelişme kaydeden şehri olmuş. Raporda İstanbul ile birlikte Londra, Moskova ve Paris yer alıyor.
“Arka planda yükselen jeopolitik risklere rağmen, dinamik ve artan başarılarıyla gelişen bir dünya şehri olarak nitelenen İstanbul, büyüyen tüketim ve güçlü demografik profil birleşimini, güçlü büyüme sağlayan, öncülüğünü finansal ve ticari hizmetler ile teknoloji sektörünün yaptığı bir ekonomi ile buluşturuyor…”
Ekonomik göstergeleri birçok küresel benzerinden güçlü konumda bulunan İstanbul dünyanın en önemli 20 ticaret merkezinden biri olarak niteleniyor ve güvenilir bir finansal merkez, inovasyon, ticaret ve altyapı geliştirmeleri için iyi bir ev sahibi olarak sınıfındaki diğer şehirlerden ayrışıyor ve son yıllarda en fazla gelişme gösteren şehirlerin başında geliyor.
Bu araştırmaya göre Paris, Moskova ve Londra'dan sonra en büyük mega kent sıralamasında İstanbul ilk 4 arasında yer alıyor…
Güvenlik konusundaki soru işaretlerine karşın, benzersiz kültürel kimliği ve sıra dışı enerjisi, İstanbul'un dünyanın ilk beş turist destinasyonu arasındaki konumunu destekleyen unsurlar olarak öne çıkıyor.
Küresel bağlantıları hızla artan şehir, şu anda, dünyanın en hızlı büyüyen hava yolu taşımacılığı aktarma merkezi durumunda.
Şehrin altyapısındaki gelişme, İstanbul'u dönüştürüyor ve ekonomik dinamizminde anahtar rol oynuyor ve İstanbul pek çok yeni inşaat projesine tanıklık ediyor.
Mevcut geliştirme süreci tamamlandığında, şehrin aşağıdaki gibi bir yapıya kavuşması bekleniyor. Dünya standartlarında alışveriş merkezlerini de içeren, 5 milyon metrekarenin üstünde modern perakende alanı mevcut.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi gibi yeni iş bölgelerini de kapsayan, 7 milyon metrekareye yakın A sınıfı ticari ofis alanı, yaklaşık 9.5 milyon metrekare modern lojistik alanı (Kocaeli'ni de kapsayan geniş İstanbul havzası) 500 lisanslı otelde, 56 bini aşan oda sayısı ile de turizme ciddi katkı sağlıyor.
***
Diğer bir konu da yıl içinde konut fiyatlarında yaşanması beklenen düşüşlerdi!
Ancak Kasım ayı konut satış rakamları açıklanınca konut sektöründe durgunluk değil, adeta patlama olduğunu anlaşıldı.
Bu önemli artışta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla faizdeki gerileme ve Emlak Konut'un kampanyası etkili oldu.
***
TÜİK tarafından yayınlanan Hizmet Sektörü Güven Endeksi'nin Aralık ayı sonuçları da benzer bir eğilimi gösteriyor.
Endeks genelinde, Aralık ayında yüzde 3,5 azalma söz konusuyken inşaat sektöründe az da olsa (yüzde 0,5) bir artış söz konusu.
Ancak bu tespitle uyuşmayan bazı göstergeler de mevcut.. bunların başında da konut satış fiyatlarındaki değişim geliyor.. doğal olarak satışlar yani talep artınca fiyatların da artması gerekiyor ama bizde durum tersi gibi.
Televizyonlarda bolca reklamını gördüğümüz “markalı” diye ifade edilen konutların satış fiyatları yıllık yüzde 2,89 oranında artarken, Türkiye genelinde yeni eski, markalı markasız tüm konutların satış fiyatlarındaki artış yüzde 9,74 olarak gerçekleşti.
Yeni konut fiyatlarındaki artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 artmış olan TÜFE'nin oldukça altında kalıp, TL bazında ve reel olarak yüzde 4,9 değer yitirirken, genel olarak konut fiyatları, TÜFE bazlı olarak yaklaşık yüzde 2 reel değer kazandı.

***
Türkiye gibi hızlı büyüyen bir ülkenin, uluslararası algısını bozmaya çalışan girişimlere karşı verebileceği en iyi cevabın mali disiplini koruyarak yapısal reformları hızlandırmak olduğunu söyleyen uzmanlar bu sürecin adının "ekonomik seferberlik" olduğunun altını her fırsatta çizerek tüm kesimlerde ortak bir bilinç yaratmaya çalıştıklarını ifade ediyor.
Özellikle darbe girişiminin yaşandığı süreci de kapsayan 3'üncü çeyrek bilançolarının bu konudaki kararlılıklarının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

***
Banka uzmanlarına göre; kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve bankaların fon maliyetlerinin azaltılması için ekonomi yönetiminden beklentilerini dile getirirken de, "Merkez Bankası asli görevi olan enflasyon hedeflerine ulaşmak için politika faizleri ve diğer para politikası araçlarına başvurarak doğru bir tutum sergilerken, bankalar da makroekonomik politikalarla uyumlu adımlar atmaya çalışıyor.
Para politikasındaki dengelerin banka faizlerine olumlu yansımalarının süreceğini ve piyasada ki canlılığın gelecek dönemde daha da artacağını.. finans piyasalarındaki bu isteklilik devam ettiği sürece kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere geleceğini, oluşan yeniden fiyatlamalarla birlikte mevduat faizlerinde aşağı yönlü gerçekleşecek hareketin gelecek dönemde kredi faizlerinin daha etkili düzeyde aşağı çekilmesini sağlayacağını kaydetti.

***
2017 yılında ülkemize, milletimize ve hepimize barış, huzur ve esenlikler getirmesini Cenab-ı Hakk tan niyaz ediyoruz.
Mutlu Yıllar...

YORUM YAP