Şahin Dirik

Yeni Yıl Dilekleri...

2017 yılı da bir rüzgâr misali geldi, geçti… Hiç şüphe yok ki geçtiğimiz yıl da her yıl olduğu gibi kimileri açısından acılarla kimileri tarafından ise mutluluklar, güzelliklerle dolu bir yıl olarak hatırlanacak, yâd edilecek. Ve elbette her yıl olduğu gibi bu yıl da gelenek bozulmadı, yılbaşı yaklaşır yaklaşmaz “Kültürümüzde yılbaşı kutlamak var mıdır yok mudur?” tartışmaları aldı başını yürüdü. Yeni yıl yaklaşırken her yıl artık bir klasik haline gelen bu muhabbetler bir kez daha yapıldı ve bitti. Ben de öncelikle bu konuyla ilgili naçizane fikirlerimi paylaşmak niyetindeyim.
İlk olarak şunu belirtmek istiyorum, 25 Aralık Noel, 31 Aralık yılbaşıdır. Neden bu farkı öğrenmemekte ısrar ediyoruz? Dini olan gün 25 Aralık'tır.
Dahası, kültür dediğimiz şey sabit değil, değişkendir. Ek olarak aynı toplum içerisinde ki bireylerin kültürleri farklı olabilir. Toplumun ve bireylerin kültürü de zamanla değişir. Konyalı bir imamla, İzmirli bir dansçı; ya da bugünkü bir genç ile 400 yıl önceki genç aynı kültüre mi sahip?
Hadi herkesin tek ve sabit bir kültürü olduğunu varsayalım, o halde "bizim kültürümüz" tanımı iyi yapılmalıdır. Bizim kültürümüz dediğimiz şey "Türk kültürü" ise, Türk kültüründe yeni yılı kutlamak vardır. Evet, bu tarih 31 Aralık değil, 21 Mart, yani baharın başlangıcı, ancak sonuç olarak Türkler yeni yıl kutlamasını 2000 yılı aşkın süredir yapmaktadır. Ayrıca doğanın ölümsüzlüğünü simgeleyen ağaç süsleme kültürü de hayat ağacı inanışından gelir ki, Şamanist toplumlar (Türklerin ilk dini) bu inanışa sahiptiler.
Eğer cümledeki "bizim kültürümüz” den kasıt İslam ise, Kuran'da yılbaşını kutlamanın haram olduğuna dair bir şey yazmadığına göre, İslam için de sorun yoktur. İslam kültürü ile Arap kültürü birbirine karıştırılmamalıdır.
Onu da geçtim, hadi diyelim ki, yılbaşını bile değil, direk dini gün olan Noel'i, yani 25 Aralık'ı kutlamak isteyen bir Müslüman var. İslam'a göre İsa da bir peygamber olduğuna göre, bir peygamberin doğum gününü kutlamanın ne gibi bir zararı olabilir?
Antalya'ya ait Noel baba ve Urfa, Antep, İznik, İstanbul gibi Hristiyanlık için çok önemli şehirler sonuna kadar turizm amaçlı kullanılmalıdır. Vatanseverlik böyle olur, Noel baba ile kavga ederek değil. Milyarlarca insanın bildiği Santa Claus (Saint Nicolas), ülkemiz topraklarına ait, ancak bundan hiç bir şekilde faydalanamıyoruz.
En önemlisi, Noel aslında Hristiyan değil, pagan kökenli bir bayramdır. İsa da gerçekte 25 Aralık'ta değil, bahar mevsiminde doğmuştur. Yılbaşına karşı olmanın hiçbir kültürel, bilimsel, sosyal ve dini mantığı yoktur. Ha, tek bir sebeple karşı olunabilir, o da cahilliktir. Noel'e ise pagan kökleri olduğu için karşı çıkılabilir. Ancak karşı çıkanın bu davranışının tutarlı olması için, diğer pagan ve/ya şaman kökenli gelenekler olan nevruz, nazar boncuğu, gidenin arkasından su dökmek, tahtaya vurmak, ağaca çaput bağlamak, camilerin kubbe yapısı ve hilal sembolü, türbe ziyaretleri, fal ve astrolojiye de karşı çıkması gerekir

Bu konuyu da tatlıya bağladığımıza göre gelelim yeni yıl dileklerime : )
1) AK Parti'nin ve tüm mensuplarının artık her türlü muhalif yapılanmaya “FETÖ'cü” damgası yapıştırarak, “çamur at izi kalsın” politikasından vazgeçeceği bir yıl olsun.
2) CHP'nin “Daha etkili ve dikkate alınacak muhalefeti nasıl yaparım?” sorusuna bol, bol kafa patlattığı bir yıl olsun.
3) MHP'nin başka partilere sahip çıkma gayesinden kopup, yalnızca ve yalnızca kendisine odaklanacağı, özüne döneceği bir yıl olsun.
4) İYİ Parti'nin büyüyeceği, kuvvetleneceği ancak asla esas gayesinden şaşmayacağı bir yıl olsun.
5) HDP'nin, adını artık terör örgütleriyle, terör olaylarıyla yan yana getirmemek gerçekten için çabalayacağı bir yıl olsun.
6) 16 Nisan'dan itibaren geçerli hale gelen ve hatta bazı kesimlerce “dikta anayasası” olarak anılan yeni anayasa düzenlemesinin geçerliliğini yitirmesi için atılan adımlar göreceğimiz bir yıl olsun.
7) Özellikle bizimle uzaktan yakından olmayan savaşlara, çatışmalara asker göndererek yavrucakları birilerinin siyasi hırslarına kurban vermeyeceğimiz, daha fazla şehit haberiyle sarsılmayacağımız bir yıl olsun.
8) Gereğinden fazla sakız gibi uzayan ve amacından oldukça sapan OHAL'in artık sona ereceği bir yıl olsun.
9) İlçemizde ki huzurun, ahengin, düzenin bozulmayacağı, ilçemizin Kömürlü Termik Santral ve KİPTAŞ 3 gibi bilumum projelerle tehdit edilmeyeceği bir yıl olsun.
10) Her internet sitesi açıp eline kamera alanın gazeteci sayılmayacağı, bu mesleği daha fazla ayaklar altında görmeyeceğimiz bir yıl olsun.
11) Bilimde, sanatta, sporda ilerleme kaydedeceğimiz, her açıdan kendimizi geliştirebileceğimiz güzel bir yıl olsun.
12) Hepsinden önemlisi mutluluklarla dolu olsun. Çünkü insan, mesut olduğu zaman, daha iyi kalplidir : ) Hepinize iyi seneler...

YORUM YAP