Şahin Dirik

Yeni Başkanların İlk İcraatları

31 Mart 2019 siyaset kitaplarına girecek nitelikte ilginç bir seçim olarak hafızalara kazındı. Bu tarihin ardından üç büyükşehir belediyesi de yeni başkanlarına kavuştu. Hepsinin seçim öncesi vaatleri ve sözleri vardı. Bunların bazıları yürürlüğe girmeye başladı. Ben de ilk aylarda kim neler yapılmış şöyle bir inceleyeyim dedim...

Tunç Soyer İzmir'de baykuş seferleri ismini verdiği geceleri de çalışan toplu taşıma hatlarını uygulamaya soktu. Yani vapur, metro ve tramvaylarda gece seferleri de başlıyor. Seferler ilk aşamada cuma ve cumartesi geceleri gerçekleştirilecek.

Yine İzmir'de yoğunluğu azaltmak için belli başlı saatlerde toplu taşıma yarı yarıya indirimli olacak. Sabah 6-7, akşam 7-8 saatleri arasında toplu taşıma araçları %50 indirimli hizmet verecek. Uygulama ile işe gidiş geliş talebinin daha geniş bir zaman dilimine yayılması ve yoğunluğun azaltılması hedefleniyor.

Mansur Yavaş'ın girişimiyle gece seferleri Ankara'da da geçerli hale geldi. Ankara'da metroların gece saat 01.30'a kadar, 35 hatta ise otobüslerin sabaha kadar çalışacağı duyuruldu. Gece seferlerinde gündüz ücret tarifesi geçerliymiş.

Başkan Yavaş sosyal yardım dağıtma yöntemini değiştirdi. Artık yardımlar kapıya gelmeyecek, her yerde geçerli olan kartlar dağıtılacak. Ankara Büyükşehir Belediyesinin 75 bin aileye toplam 200 milyon TL maliyetle yardım paketi dağıttığı tespit edildi. Yeni dönemde lojistik maliyeti de bu rakama eklenerek, ailelere alışveriş kartı dağıtılacak. Bu şekilde ailelere aylık 250 TL'lik alışveriş kartı verilecek.

Mansur Yavaş ayrıca EYT'lilere yardım edeceğini kampanya döneminde duyurmuştu. Bu vaatle ilgili çalışmalar da başladı. Başkan, işten çıkarıldığı için sosyal güvenlikten faydalanamayan, yaş şartını sağlayamadığı için emekli de olamayan Ankaralıların GSS primlerinin belediye tarafından ödenmesi konusunda çalışma başlatılması talimatını verdi.

Ankara'nın 50 yıllık hayali olan Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi, Başkan Mansur Yavaş'ın Beypazarı'ndaki tecrübesi ile hayata geçirileceği duyuruldu. Ulus trafik keşmekeşinden ve bakımsızlıktan kurtarılıp, tarihi ve turistik bir cazibe merkezi haline gelecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesinde asgari ücret 2.200 TL yapıldı. Belediyede sadece Seğmenler Su Şirketi personelinin bu tutarın altında maaş aldığı tespit edilerek, şirket personelinin maaşları 2.200 TL'ye yükseltildi.

Ankara da ayrıca Mansur Yavaş'ın talimatı ile belediye yemekhanesinde bürokratlar ile personelin yemek yediği bölümler birleştirildi. Artık bütün belediye mensupları makamına bakılmaksızın aynı yerde aynı görevlilerce sunulan yemekleri bir arada yemekte…

Ekrem İmamoğlu hem mazbatasını geç aldığı hem de aldığı mazbata iptal edilip tekrar seçime girmek zorunda kaldı ancak o bunlara rağmen hizmet konusunda mevkidaşlarının gerisinde kalmadı.

Göreve gelir gelmez İBB tabelasına “T.C.” ibaresini eklettirdi ve makam odasına büyük bir Atatürk portresi asarak işe koyuldu.

Su ve toplu ulaşım indirimlerinin İmamoğlu'nun girişimleri sonrasında gerçekleştiğini iddia etmek yanlış olmaz! Ayrıca tüm milli, dini ve resmi bayramlarda da toplu taşımanın ücretsiz olmasını temin etti. 0-4 yaş arası çocuklu anneler için ücretsiz taşıma kartı, 0-12 yaş arası çocuklar için ücretsiz yolculuk hakkı olması yönünde çalışma yürütülmesi talimat verdi.

İmamoğlu'nun talimatı sonrası İstanbul Halk Ekmek'te satılan Ramazan pidesine bu yıl zam gelmedi. 300 gr pidenin 1 TL'den satılmasına karar verildi.

Çeşitli vakıf ve derneklere belediye bütçesinden aktarılan korkunç miktardaki paraları anında kesti. Kısacası 16 milyon İstanbullunun hakkını o İstanbullulara eşit dağıtmak için önemli bir adım attı.

Yenikapı'da sergilediği araçlarla belediyede bu güne dek yaşanan dehşet verici israfı gözler önüne serdi…

Şimdiden farklı ilçelerde kuracağı “Yaşam Vadileri” için çalışmalara başladı bile.

Konuyla ilgili şahsi yorumumu soracak olursanız kısaca “umut verici” demek istiyorum ben…

Silivri'nin yeni başkanının görevdeki ilk aylarının performansını değerlendirmek için başlı başına ayrı bir köşe yazısı gerek. Fırsat bulunca o konunun da üzerinde çalışacağım…

YORUM YAP