Sevginar Sali

Tecrübe acı bir öğretmen

26 Eylül 2019 Silivri ve Ocak 2020'deki Elazığ depreminin ardından aylarca fay hatlarının hareket kabiliyeti, ruh halleriyle yatıp kalktık. Birer deprem uzmanı olmamıza ramak kala sağlık ve virüs ile mücadelede uzmanlaşma dönemine girdik.

DEPREM UZMANLIĞINDAN, SAĞLIK İHTİSASINA
Depremde can ve mal korkusunu sağlam binalara sığınarak atlatacağımıza emin olduğumuz noktada, coronanın bize bulaşmaması için hijyen ve temassızlıktan başka çaremiz olmadığı gerçeğiyle yüzleştik. Virüs tehlikesini şanslı kesim sürünerek atlatıyor, yaş ve kronik rahatsızlıklar yaşayanlar için tehlike çanları endişe verici şekilde çalıyor. Kendimiz için tehlike zayıf olsa dahi aile büyükleri veya sevdiklerimize bulaşmasına vesile olmak korkusu insanı deli ediyor.

SİGARAYI BIRAKIN
Pek çok tedbir uzun uzadıya konuşuldu edildi de sigara ile birlikteliklerin sona ermesine de vesile olur umarım içinde bulunduğumuz durum… Mevzu ciğerlerimiz ise bunu iyi düşünün.

MADDİ FEDAKARLIKLAR MANEVİ KAYIPLARDAN KAT KAT İYİDİR
Birçok iş yeri ya düşük kapasite ile faaliyetlerine devam ediyor ya da tamamen hizmet alanlarını durdurmak durumunda kaldı. İşin hayati ve sağlık boyutundan sonra düşünmek zorunda olduğumuz bir de maddi yönü var herkes pek tabi farkında.
Beklenmeyen bir tehlike demeyeceğim ama bu kadarını ummadığımız kesin. Maddi konular zor ancak kolay bir şekilde tüm bu şamata geçtikten sonra çözüme kavuşur inanın. Hayatında sıfırın altını görmemiş biri olarak değil, epey derinini hissetmiş biri olarak bunu söylüyorum.
Belki yaşamımızda ekonomik olarak rahat geçireceğimiz birkaç ay, yılı alır bizden ama hayatta kalmamız, sevdiklerimizi kaybetmememiz ile kıyaslandığında satmak zorunda kalacağımız bir ev ya da araba, çekmek durumunda kalacağımız ekonomik sıkıntılar kıyas dahi kabul etmez. Maddi fedakarlıklar manevi kayıplardan kat kat iyidir.

BAŞTA KAMU GÖREVLİLERİNE HASASSİYET VE NAZAKET ÇAĞRISI
Biz sadece kendimiz, ailemiz ve sevdiklerimizi bir de işimizi düşünürken, hepimizi düşünmek zorunda olan görevlilere bu dönemde ayrı bir hassasiyet göstermemiz, nezaketle yaklaşım sergilememiz gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Sağlık görevlileri, emniyet, kamu personeli toplumsal endişenin volkan gibi yansıdığı bu alanlarda çalışanların da sonuçta birer insan olduğunu, bireyseldeki birçok sorununa ilaveten bir de kamu adına bir dizi yükümlülüğü yerine getirdiği bilinci ile hareket edin, elinizden gelen bir şey varsa da yardım edin.
“Ben ne yapabilirim?” diyenlere örnek; uyarılara elinizden geldiğince riayet edebilirsiniz, atıklarınızı etrafına değil çöp konteynerlerin içine atabilir, şikayet ve hizmet beklentilerinizi daha nazik bir dille ifade edebilir, her şeyi devletten beklemek yerine elinizi taşın altına koyabilirsiniz, gereksiz meşguliyetler yaratmayabilirsiniz vs.
Hayat bir okul ise tecrübe de öğrenmendir.
En iyi dersleri acı ve üzüntü eşliğinde aldığımız ne yazık ki doğru…
Hayatta olduğumuz sürece öğrenmeye devam etmek durumundayız; ama acı ama tatlı derslerle, sağlıklı kalın!

YORUM YAP