DİYETİSYEN: Müge Bayat Sarıbaş

Sonbaharda beslenme önerileri

Artık yazı yavaş yavaş uğurlayıp kışa hazırlanırken geçiş mevsimi olan sonbahara girdik. Sonbahar için vücudumuzun kışa hazırlık dönemi demek hiç yanlış olmaz. Vücudun kışa hazırlığı, bağışıklığın düşmesi, hastalıklar, yazdan kalma kilolar derken sonbahar bazen hayalimizden daha sıkıntılı geçebiliyor. Nasıl ki şu an birçok kişi kış için sebzeler hazırlayıp konserveler yapıyor, ürünleri paketleyip derin dondurucularda depoluyorsa aynı şekilde vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmamız gerekiyor.  Bununla birlikte havanın erken kararmaya başlaması, güneşli havanın yerini yağmura bırakması, işlerin yoğunlaşması sebebiyle isteksizlik, halsizlik, uyku hali gibi durumlarla ve sonucunda aşırı yeme ataklarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz.

Peki, sonbaharda sofralarımız ve beslenmemiz nasıl olmalı?

İşte detaylar;

Bitmekte olan domates, yeni çıkamaya başlayan havuç ve balkabağı ile A vimini depolayın. Domatese kırmızı rengini veren likopen ile akciğer, prostat ve rahim kanserlerinden korunun. Havucu turuncu yapan karoten ile göz sağlığınızı koruyun.

Antioksidanla dolu olan koyu-kırmızı renkli meyvelerden mürdüm eriği, siyah-kırmızı üzümler, kızılcık, böğürtlen ve yeni yeni çıkmaya başlayan ve C vitamini deposu olan mandalina-greyfurtların mevsimi sonbahar. Bunları bol bol tüketin. Kanser savar, kötü kolesterolü düşüren, kalp- damar sağlığını koruyan antioksidan maddeleri depolayın. Bağışıklıkta başrolde olan ancak depolanmadığı için günlük alınması gereken bir vitamin olan C vitamini eksikliklerini önleyin.

C vitamininin oldukça zengin olarak bulunduğu kuşburnu çayından faydalanarak soğumaya başlayan akşamlarda hem içinizi ısıtıp hem de C vitamini alabilirsiniz mesela..

Bu aylarda özellikle sigara içenlerin içmeyenlere oranla iki kat daha fazla C vitamini tüketmesi gerektiğini unutmayın.

Sonbahar balıklarından lüfer, istavrit, palamut, sardalya ve mevsim sonlarına doğru hamsinin zamanı. Haftada en az 2-3 gün balık tüketerek omega-3 ve vitamin B6 ile B12 depolayın, beyin ve hafıza fonksiyonlarınızı arttırın. Balık içeriğindeki fosfor ile kas, kemik hücrelerinizin korunmasına yardımcı olun.  Ancak balıklarınızı pişirirken ızgara ya da buğulama yöntemini kullanmayı unutmayın.

Faydalı yağ asitleri omaga-3 ve omega-9 açısından besleyici olan kuruyemişler bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı. B12 ve B6 vitaminleri açısından da zengin olan ceviz, fındık ve yer fıstığı gibi kuruyemişleri makul miktarlarda tüketmeye özen gösterin. İçeriğindeki E vitamini ile hem cinsel sağlığınızı korumuş hem de hücrelerinize zarar veren oksidan maddelerle savaşmış olursunuz.

Az ve sık yemek yemek hem kan şekerinizin aşırı düşmesini önler hem de kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar. Küçük porsiyonlar halinde 3 ana ve 3 ara öğün yapabilirsiniz.

Probiyotik ürünleri tüketmeyi atlamayın. Bağırsak faaliyetlerini düzenleyen probiyotik ürünler daha sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık sistemine sahip olmanızı sağlar. Probiyotikli kefir ve yoğurt gibi ürünleri mutlaka tüketmeye çalışın.

Havaların soğumasıyla birlikte vücut, ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek için harcadığı enerji miktarını düşürür. Yani metabolizmamız soğuyan havayla birlikte yavaşlar.  Kilo almak istemiyorsanız aldığınız kalori ile yaktığınız kalorinin eşit olması gerekmektedir. Dolayısıyla mutlaka haftada 2 -3 kez fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin.

Kendinizi daha mutlu hissetmek için seratoninin zengin olarak bulunduğu muz, taze sıkılmış meyve suları, ceviz, fındık, badem ya da 1-2 parça bitter çikolata gibi besinleri ara öğünlerinizde tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Alınan tüm toksinleri vücuttan uzaklaştırabilmek için 8 -12 bardak su içmeyi unutmayın.

Sonbaharın gelişi ile birlikte bir diğer telaş ve mutluluk sebebimiz de uzun zaman sonra açılacak olan okullar. Sabah kahvaltısı yapan çocukların okulda daha dikkatli ve başarılı oldukları çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu sebeple çocuklarınızı okula göndermeden önce mutlaka kahvaltı yapmalarını sağlayın. 

Yaz kilolarından kurtulmak için telaş içinde olabilirsiniz. Ama size zarar verecek program uzak durmalısınız, metabolizmanızda kalıcı bir hasar, ömür boyu kilo problemi yaşamanıza sebep olabilir. Bu sebeple mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda ödem atabileceğiniz detoks suyu tarifi;

½ elma dilimleri

 2 yemek kaşığı elma sirkesi

 2 adet çubuk tarçın

Kabukları soyulmuş yarım limon

Parmak kalınlığında kök zencefil

1 salatalık

Malzemeleri 1.5 litre ılık suyun içine ekleyerek gün içinde tüketin.

Mutluluk ve sağlık dolu bir sonbahar geçirmeniz dileğiyle…

 

 

 

 

 

YORUM YAP