Sevginar Sali

SİAD ile bir gün...


Dün beNi arayıp da ulaşamayanlardan özür dilerim. Bir kısmınıza dönüş yaptım, bazılarınıza mümkün olmadı. Sebebine gelince... Sevgili Adil Sirkecioğlu’nun sosyal olmadığım ile ilgili eleştirilerine inat, "Mesut Bey’in (Söylet) fabrikasında öğle yemeği yiyeceğizHakan Bey’le... Katılır mısın?” davetine tam evet demiştim. Öncesinde bir dizi ziyaret programı olduğunu yarım ağız ifade ederek, "Nasıl olsa gelmezsin” diye ekledi. ‘Geleceğim’ yanıtı ve niyetini neye istinaden verdiğimi bilmiyorum ama çok değişik bir tecrübe oluştuğu kesin.
Sabah saatlerinde başlayan maratonda; Adin Tepe, Çağatay Kablo, Karinca Filtre ve Kanca fabrikalarını ziyaret ettik… Leo Esen İbak Okulu’nda nöbeti Renginar Sali’ye devrettiğimde saat 15’i geçiyordu…
Sanayici ve iş adamlarımızın varlığından haberdarız da, ne yer, ne içer, nasıl yaşar ve çalışır bu insanlar, kamu sorumluluğu ve görevi üstlenen biri olarak çok da bugüne kadar haberdar olduğumu iddia edemeyeceğimi gördüm. SİAD toplantılarında ve çeşitli vesileler ile gündemlerinden haberdar oluyoruz pek tabi de bir gün sonra unutuyoruz. Sanayici ve işadamlarının gündemi Silivri’nin gündemi çok olamıyor.
SİAD Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Deniz, İstanbul’da katıldığı bir toplantıda en önemli sorunun nitelikli ve niteliksiz iş gücü, işçi bulma olduğunu belirtirken, yerel ile ilgili bir dizi örneği döküldü ortaya. Murat Bayram’ın "Yazın şu eleman bulma sıkıntımızı” ricası da çabası...
Fabrika deyince hep Türk filmlerindeki biraz kötü koşullarda çalışma manzaraları geliyor halen daha benim gibi günümüz tesislerini çok görme imkânı olmayanların aklına. Sıradan bir işçi olarak sadece kendi işinizi bilmek ve düşünmek mi, yoksa işveren olup da yüzlercesi ve kat kat artan sorumlulukların altında cebelleşmek mi?
Bana 10 kişinin sorumluluğu bile çok ağır bir yük gibi geliyor… Mesut Söylet, "İnşallah çalışanlarınızın sayısı 200 olur” diye iyi niyetiyle temennisini iletince bunun beddua sayılabileceği bile aklımın ucundan geçti.
İşadamları ve sanayicilerin işi çok zor… Evet, sıradan insanlardan daha çok para kazanıyorlar ama bu kesinlikle kendiliğinden, emeksiz ve kaygısız olmuyor. Onlarca ülkeye, çok yüksek rakamlarla ifade edilen maliyetlerde işler yapmak, özel sipariş üzerine üretim işi zor.
Adin Tape’nin patroniçesi Nida Temiz’i izlerken, yaşadıklarını dinlerken bir kadının bunları başarmasından mutlu oldum. Gerçi yalnız değil; eşi ve kardeşi yanında; kuşkusuz destekleri de çok önemli. Yepyeni, kocaman bir fabrika yapmışlar. Allah yardımcıları olsun, işleri rast gitsin!
Oradan Çağatay Kablo’ya geçtik… Ahmet Köroğlu’nun yeni fabrikası da çok güzel. Ciddi yatırımlar söz konusu. Üretim koşulları da son derece modern…
İşler rahat değildir, öyle bir iş yok artık dünyada da… Yatırımlar çok büyük…
Çağatay Kablo’dan Karınca Filtre’ye geçtik. Mesut Söylet’in oğluna devrettiği sanayicilik sorumluluğuna yakından şahitlik ettik. Hakan Söylet, SİAD rozetini babasının ellerinden aldı. Yönetimin, fabrikanın diğer ortağı Ali Osman Bey için de özel bir hediyesi vardı. Silivri’nin en köklü sanayi kuruluşlarından olan Karınca Filtre’de zaman içinde kaydedilen aşama ve büyüme üretim tesislerinin her adımında kendini hissettiriyordu. Mesut Söylet’in her aşamayı sabırla anlatışı ve aktardığı bilgiler, yılların birikimini ortaya koydu. Burada SİAD üyelerini ve konuklarını çok özel de bir yemek sofrası karşıladı. Kesenize bereket, hazırlayanların ellerine sağlık bir kez daha.
Ve Kanca… Mehmet Ali Kancıoğlu ile ziyaret devam etti. Hakan Kocabaş, Ali Bey’in de üyelik sertifikası ve rozetini takdim etti. Bilmem kaç kez toplantılara katılım gösterilmesi gerektiği uyarısını ekleyerek. Tesisleri gezme fırsatımız olmadı ama teşhir edilen ürünler burada da ciddi bir sanayi faaliyetinin devam ettiğinin ispatıydı.
Silivri’nin bir diğer yüzü olan sanayici ve iş dünyasıyla kaynaşma fırsatı için teşekkürler SİAD ve Başkanı Hakan Kocabaş. Aranıza bir gazeteciyi alma cesareti gösteren sevgili üyeleri; sizlere de tebrikler.
Mesut Söylet ile aramızdaki yanlış anlaşılmayı yok sayıp (istemeden üzdüğüm ve en çok pişman olduğum kişi olmaya adaysınız bu arada :) içten ve babacan yaklaşımınız için sağ olun!

YORUM YAP