
Silivri Belediye Başkan Vekili Tan Kıroğlu, Alipaşa Mahallesi'ndeki tarım arazisinin satışıyla ilgili muhalefetin eleştirilerine meclis kürsüsünden yanıt verdi. Satış gelirlerinin Spor Adası Projesi ve geçmiş dönem borçları için kullanıldığını belirten Kıroğlu, “Her kalem kayıtlıdır, istendiğinde paylaşırız” dedi.
Silivri Belediye Meclisi'nde Alipaşa Mahallesi'ndeki 61 dönümlük tarım arazisinin satışıyla ilgili muhalefetin eleştirilerine, Belediye Başkan Vekili Tan Kıroğlu yanıt verdi. Kıroğlu, daha önceki satışlardan elde edilen gelirlerin nasıl kullanıldığına ilişkin açıklama yaptı.
“Geçtiğimiz günlerde evet, bir satış kararı oy birliğiyle alınıp birtakım satışlar gerçekleşmişti. O zaman da ben bizzat ifade etmiştim: Bu satıştan elde edilecek gelir üç aşamada değerlendirilecekti. Birincisi geçmiş dönem borçlarının kapatılması, ikincisi mevcut devam eden işlerin ödemeleri ve üçüncüsü ise araç-makine parkurumuzun geliştirilmesi içindi. Çünkü buna gerçekten ihtiyaç vardı.”
Muhalefetin "Bu paralar nerede?" sorusuna da doğrudan cevap veren Kıroğlu, kullanım alanlarını şöyle ifade etti:“Satış yaptık. Bilin bakalım bu paralar nereye gitti? Geçmiş dönem borçlarının tamamına… Evet, yazılı olarak var bu; mali kayıtlarda mevcut. Şu an elimde tek tek rakamlar yok ama belgeleriyle kayıtlıdır.”
Kıroğlu, gelir kalemlerinin en büyük kısmının önceki dönemden devralınan Spor Adası Projesine harcandığını vurguladı:“Bu satıştan en büyük ödeme Spor Adası Projesi'ne yapıldı. Bu proje sizin de (muhalefete ithafen) imzanızın olduğu bir projedir. Önceki yönetimce başlatılmış, bugünkü yönetimce de devam ettirilmiştir. Gelirin en büyük kısmı işte bu projenin finansmanına gitmiştir.”
Gelirlerin tamamen kullanıldığını ve belediyenin hala nakit sıkıntısı yaşadığını ifade eden Kıroğlu, yaşanan likidite krizinin temel nedenlerine de değindi:“Kasa girişimiz olmadığı için likidite sorunumuz halen devam ediyor. Bunun da en önemli sebebi merkezi hükümet tarafından uygulanan kesinti oranlarıdır. Belediyemizin bu anlamda kaynak üretme zorunluluğu doğmuştur.”
“KESİNTİLER GÖREVDE OLDUĞUMUZ DÖNEMDE ARTTI”
Belediyenin yaşadığı likidite sorunu hakkında değerlendirmelerde bulunan Silivri Belediye Başkan Vekili Tan Kıroğlu, meclis üyelerinin geçmişte yaptığı açıklamalara da atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:“Geçtiğimiz günlerde bazı meclis üyelerimiz bu konuyla ilgili birtakım beyanlarda bulundu. Kümülatif hareket edip yıl bazında bir ortalama çıkarmışlardı. Aslında bizim beyanımız da bu yöndeydi. Bizden önce böyle bir kesinti yokken, bizim yönetimimiz döneminde bu kesintiler başladı demiştik zaten.”
Kıroğlu, yapılan değerlendirmelerde yıllık ortalamanın esas alınmasının eksik bir analiz olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Eğer yıl periyoduna bakıp kesinti oranlarını yüzde 10-20 gibi değerlendiriyorsanız, burada önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırıyorsunuz. Çünkü bizden önceki dönemde sadece 3-4 aylık bir kesinti vardı ve bu da 2-3 milyon lira civarındaydı. Biz göreve geldikten sonra bu rakam yaklaşık 30 milyon liraya kadar çıktı.”
Kıroğlu, yaşanan bu durumun belediyenin nakit akışını doğrudan etkilediğini belirtti:“Evet, girdimiz oldu ama aynı zamanda kesintiler çok ciddi oranda arttı. Bu da doğal olarak likidite sorunu yarattı.”
“MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİYLE GELİR KAYNAKLARIMIZDAN BİRİ ORTADAN KALKTI”
Silivri Belediye Başkan Vekili Tan Kıroğlu, belediyenin gelir kaynaklarında yaşanan azalmaya dikkat çekerek, 2025 yılı Şubat ayında yürürlüğe giren bir mevzuat değişikliğinin etkilerini anlattı. Kıroğlu, bu düzenlemenin belediyelere önemli bir gelir kapısı sağlayan taşınmaz satışlarını engellediğini ifade etti:“2025'in Şubat'ında bir mevzuat değişikliği yapıldı. Bu düzenlemeye göre, daha önce yeşil alan olarak terk edilip imar planı içinde kalan alanlar ya da kapanan yolların, müstakil parsel haline getirilerek belediyeye devredilmesi mümkündü. Encümen üyeliği yapmış arkadaşlarımız da bilir, bu tür parseller belediyeye geçiyor ve satışı yapılabiliyordu.”
Ancak yeni düzenlemeyle bu uygulamaya son verildiğini belirten Kıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“19 Şubat 2025 tarihli mevzuat değişikliğiyle artık bu tür alanlar belediyeye devredilemiyor, doğrudan hazineye tescil ediliyor. Az da olsa düzenli bir gelir kaynağımız vardı. Bu değişiklikle bu alanlardan da mahrum kaldık. Dolayısıyla gelir yaratma imkanlarımız daha da daraldı.”
“ARAÇ İHTİYACI SÜRÜYOR, KAYNAK OLSAYDI YATIRIM YAPACAKTIK”
Silivri Belediye Başkan Vekili Tan Kıroğlu, belediyenin operasyonel kapasitesi açısından araç ihtiyacının sürdüğünü belirtti. İlçe yüzölçümünün genişliği ve belediye birimlerinin sahadaki yoğun faaliyetleri nedeniyle araçların hızla yıprandığını ifade eden Kıroğlu, mevcut kaynakların öncelikle geçmiş borçların ödenmesinde kullanıldığını hatırlattı:“Araç ihtiyacımız hala devam ediyor. Silivri büyük bir coğrafya, tüm müdürlüklerimiz sürekli sahada aktif. Doğal olarak araçlarımız yıpranıyor, yenilenmesi gerekiyor. Ancak daha önce ifade ettiğim gibi, elimizdeki kaynaklar geçmiş dönem borçlarını ödemeye gitti. Eğer elimizde para kalmış olsaydı, araç parkurunu güçlendirmek için de mutlaka yatırım yapılacaktı.”
Kıroğlu, kaynak yaratmanın zorlaştığı bu süreçte önemli bir başarıya da dikkat çekti:“Bu arada şunu da belirtmek isterim, belediye olarak bugüne kadar yaklaşık 6-7 aracı hibe yoluyla temin ettik. Bu çok kıymetlidir. Bu araçlar envanterimize kaydedildi ve aktif olarak kullanılmaya devam ediyor.”
“SATIŞ GELİRLERİNİN NEREYE GİTTİĞİ BELLİ, KAYITLAR ŞEFFAFTIR”
Silivri Belediye Başkan Vekili Tan Kıroğlu, daha önce yapılan taşınmaz satışlarından elde edilen gelirlerin kullanımına ilişkin şeffaflık eleştirilerine de yanıt verdi. Tüm harcamaların kayıt altında olduğunu belirten Kıroğlu, bilgiler talep edilmesi halinde meclis üyeleriyle paylaşılabileceğini vurguladı:“Daha önceki satışlardan elde edilen gelirin nereye gittiği bellidir. Az önce sizlerin de ifade ettiği gibi, bu bilgilerin hepsi kayıtlıdır; nereden geldiği, nereye harcandığı açıktır. Bunlar gizlilik içermeyen kalemlerdir ve istendiği takdirde meclis üyelerine verilir.”
Kıroğlu, yapılan ödemelerin büyük kısmının belediyenin geçmiş döneminin sonlarına doğru biriken borçlara ait olduğunu da belirtti:“Bu harcamaların önemli bir bölümü önceki yönetimin son dönemlerine aittir. Yani öyle çok eski dönem borçlarını ödüyoruz gibi bir durum da yok. Hangi borcun ne zaman oluştuğu ve ne zaman ödendiği listelerde mevcuttur.”
“OVA KORUMA TARTIŞMASINA GEREK YOK”
Oturumda gündeme gelen tarım arazilerinin koruma statüsüyle ilgili eleştirileri de değerlendiren Kıroğlu, bu konunun muhalefet tarafından abartıldığını ima ederek şöyle konuştu:“Ova koruma meselesinde de aslında klasik bir durum var. Psikolojide ‘kendini çözümleme' diye bir yöntem vardır, burada da aynısı yapıldı zaten.”
“OVA KORUMA ALANINDA TARIM DIŞINDA FAALİYETE İZİN YOK”
Silivri Belediye Başkan Vekili Tan Kıroğlu, satışa konu olan Alipaşa Mahallesi'ndeki tarım arazisinin Büyük Ova Koruma Alanı sınırları içinde yer aldığını hatırlatarak, bu statünün tarım dışı herhangi bir faaliyete kesin olarak izin vermediğini vurguladı.“Sayın Kocabaş'a da ifade ettim: Evet, burası ova koruma alanında kalıyor. Bu ne demek? Burada tarımsal faaliyet dışında hiçbir şey yapılamaz. Aksi bir karar alınmadıkça –ki bu Bakanlar Kurulu kararı gerektirir– bu alanın statüsü değiştirilemez. Bu yetki bizim boyumuzu aşar.”
Kıroğlu, araziyi satın alacak herhangi bir kişinin de sadece tarımsal amaçla kullanabileceğini belirterek, alanın satışa sunulmasının gerekçelerinden birinin de bu sınırlılık olduğunu söyledi:“Satışı yapılacak alan tarımsal amaçla kullanılabilir. Aksi bir şey yapılamaz. O nedenle tarım dışı bir yapılaşma ya da başka bir kullanım zaten söz konusu olamaz. Bu satışla ilgili ortaya atılan bazı iddialar da bu çerçevede gerçeklikten uzaktır.”
Ayrıca, bu alanın koruma statüsünün kaldırılması yönünde belediyeye ulaşan herhangi bir resmi bilgi ya da talebin bulunmadığını belirten Kıroğlu, şu sözlerle net konuştu:“Ne biz böyle bir çalışma öngördük, ne de böyle bir çalışmadan haberdarız. Böyle bir karar alınacağına dair herhangi bir öngörümüz de yok. Bu tamamen Bakanlar Kurulu yetkisindedir. Bizim böyle bir gücümüz yok. Resmi olarak bize bilgi gelirse elbette paylaşırız, ama şu an böyle bir durum söz konusu değildir.”
“PLANLAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR, KAYNAK ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”
Kıroğlu, süreçte kamu yararını gözeterek hareket ettiklerini ifade etti:“Açıkça söylemek gerekir ki, bu alan yine tarımsal faaliyet için kullanılacaktır. Ayrıca Başkanımızın göreve geldiği günden bu yana hızla yürüttüğü çalışmalardan biri de planlama faaliyetleridir. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle bazı süreçlerde aksaklıklar yaşanabiliyor. Bunlar bizim dışımızda gelişen nedenlerdir.”
Kıroğlu, vatandaşın süreci sağduyulu şekilde değerlendirdiğine inandıklarını belirtti:“Vatandaşımız neyin neden olduğunu ya da olmadığını ferasetle görebiliyor. Biz de hem grubumuz, hem partimiz hem de kurumumuz adına her zaman şeffaf şekilde bilgi vermeye devam ediyoruz.”
Gelir yaratmak için alternatif modeller üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Kıroğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu süreçte kaynak üreten model çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz bu aşamada herhangi bir sorun görmüyoruz. Elbette siz muhalefet olarak ret oyu verdiniz, bu sizin takdirinizdir. Takdir kamuoyunun ve vicdanların olacaktır.”
Sevginar SALİ