Sevginar Sali

Seçimler...

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den dün yerel seçim stratejilerini yakından etkileyecek önemli açıklamalar geldi. Bahçeli, yerel seçimlere ilişkin şu ifadeleri kullandı: “İstanbul'da çıkarttığımız adayın kaç oy alacağı geçmişte belli. Kazanamayacağımız yerde bir aday çıkartıp ‘Bizim de adayımız var' demenin bir manası var mı? Ama ilçelerinde bizim de aday çıkartacağımız yerler var.”
***
Bu açıklamanın zamanlamasını ‘erken yerel seçim' açısından manidar bulanlar var. Hiç olmadığı kadar işkilleniyorum… İnşallah 1,5 ay içinde aldığımız erken genel seçim gibi olmaz bu da…
Bahçeli'nin açıklamasında dikkatimi çeken ikinci bir konu; “Ama ilçelerinde bizim de aday çıkartacağımız yerler var…” beyanı... Volkan Yılmaz'ın adaylığını sadece MHP'liler beklemiyor Silivri'de… Yılmaz, yalnız MHP'nin adayı olmaktansa AK Parti-MHP ittifakının adayı olmayı tercih eder. Gerçi Silivri AK Parti'nin oy tabanına baktığınızda bir MHP'li aday kimyaları açısından sarsıcı olur, yani zor ihtimal! MHP'li bir AK Parti ve MHP ittifakı belediye başkan adayı kimilerinin hayallerini süslese de, iktidar şansı yakalaması mucizeye bağlı. ‘MHP'liler AK Parti'nin belirleyeceği adaya çalışmaya razıyken, AK Partililer niye icat çıkartıyor ki?' diye itiraz edenler olur diye söyleyeyim AK Parti'deki arayış da MHP'lileri rahatsız etmeyecek bir adaya yönelik. Kaldı ki AK Partinin bütün aday adayları MHP ile yakın temas sınırlarını zorluyor, şansını arttırmak için elinden geleni yapıyor. Kimileri daha az, kimileri daha çok başarıyor orası ayrı.
AK Parti'nin Silivri'de çıkartacağı adayda sadece ‘MHP'yi rahatsız etmeyecek veya bu seçmenden oy alabilecek isim' aranmamalı. Daha önemlisi bence CHP'ye oy vermiş seçmenin sempatisini kazanmaya da yatırım yapılmalı. Sandıktan çıkan sonucu ‘sempati' etkiler ama ‘oylar' belirler, ben azını söylüyorum, yarışa girenler çoğaltsın!
MHP'nin aday çıkartacağı ilçeler arasında Silivri olasılığını zayıf görüyorum… MHP'nin kısmetinde önümüzdeki yerel seçimlerde tabanına tepeden AK Parti kıskacı, yerelde CHP markajı…
Üyelik başvurusu ile aday adaylığına kesin gözüyle bakılan Ümit Kalko'dan sonra AK Parti'den Emrah Maşalacı ve Hüseyin Turan'ın aday adaylığı açıklamalarını yakın zamanda duymak kimseyi şaşırtmaz sanıyorum. “Aday adayı değilim” diyen Karakaş fırsat verilerse öyle bir aday olur ki...
İYİ Parti adayı ile ilgili de kulislerde olasılıklar değerlendiriliyor ama gerçeklik ağır basar. CHP ile AK Parti adayı arasında dilerim keyifli bir yarış izleriz.
Özcan Işıklar'ın CHP'den adaylığı ile ilgili yaratılmaya çalışılan kuşkular saman alevi gibi yanıp sönüyor. Rakiplerinin önünü açacak yangının çıkma olasılığı imkansız denebilecek durumda.

GÜNÜN SÖZÜ
Duymak, işitmek yetmez; dinle. Öyle dinle ki, ses ve söz önce bilgi'ye sonra hikmet'e dönüşsün. Koyun kaval dinler gibi değil, ağaç topraktan, yaprak yağmurdan suyu çeker gibi dinle. Kulağın kapağı yok, açman gerekmez; aklını aç, kalbini aç, insafını aç ki dinlemiş olasın..
*Rumi

YORUM YAP