Hüseyin Kuru

Parametreler ve yatırımlar...

Günümüzde tüm toplum katmalarının yaşamdan beklentisi çok yüksek. Keyifli, konforlu ve her şeyden önemlisi de güvenli bir yaşam arzuluyor insanlar.
Tabi ki yapıların depreme dayanıklı ve sağlam olması, spor alanları, sosyal tesisler, oyun ve yeşil alanlar ile sitelerin sürdürülebilir olması vb. gibi birçok başlıklarda arzu, istek ve beklentiler var.
Sonuçta yaşamdan önce ‘ev satın almak bir yatırım kararıdır' ve bu yukarıda yazılı başlıklarda bu yatırımı etkileyen parametre-lerdir.
***
Hedef kitlelerin beklentileri aile üyelerinin hepsinde ayrı ve farklıdır. Kapalı garaj, genel jeneratör sistemi, planlar, metrekareler, rekreasyon alanları, alışveriş imkanı vs.. liste uzuyor. Tabi ki diğer beklentileri de göz önüne aldığımızda günümüz insanının her geçen gün çıtayı yükseğe koyması sektör açısından da önemlidir, çünkü satışlar da bunlara bağlıdır.
Mesela 70 li veya 80 li yıllarda seyrettiğiniz bir dizide ki dekorasyonlar sizlere biraz komik gelmeye başlar, hatta eşyalar bile.
Yaşam trendleri eşyalar, dekorasyon, şehir planlamaları bile farklıdır.
Kişisel değişimler sadece kılık kıyafet, eşya veya kullandığımız her hangi bir ürün için bile olsa kaçınılmazdır ve nesillerin beklentileri de farklıdır.
Yeni nesil müşteriler, bu terim günümüz insanı işin geçerlidir ve beklentiler ve kriterler sadece ülke insanı için düşünülmemelidir.
Yeni pazarlar için de bu elzem bir durumdur. Teknoloji hiç durmuyor ve devamlı yeni malzemeler ve ürünlerle bir yerde sektörü buna zorluyor.
***
Hedef kitlelerin beklentisini de doğru anlamak ve algılamak gerekiyor.
Toplumsal refahın artması, satın alma gücünün yükselmesi de burada en büyük etkendir. Satın alma gücü arttıkça istekler ve beklentilerde artıyor.

***
Günümüzde özellikle konut amaçlı tüm yapı gruplarında mutlak surette bir ‘proje konsepti' uygulanmak zorundadır. Aksi halde satışı mümkün değildir.
Burada en önemli kıstas yapısal olarak mimari ve güvenliktir.
Sıralama da deprem güvenliği, kapalı otoparklar, genel jeneratör, spor ve yeşil alanlar vb. devam etmektedir.
Ancak işin nihai durumu yani prim yapması projenin sürdürülebilir ve devamlılık kuralı geçerli olacaktır.
Yani proje bitip teslim sonrasında site yönetimi doğru çalıştırılıyorsa ve işler yürü-yorsa sorun yoktur.
Yok eğer kurulan düzen bozuluyorsa veya teslimden sonra üç kuruş tasarruf edelim, havuz, sosyal tesis, bahçe vb.gibi bakım gerektiren işler ihmal ediliyorsa insanlar şunu iyi bilmelidir ki kaybeden orada yaşayan insanlar olacaktır. Konutun değer kaybetmesi de cabası..!
***
Yapımcı şirketler açısından olsun veya ne iş yaparsanız yapın veya ne üretirseniz üretin veya satın mutlak surette hedef kitle tesbiti yapmak zorundasınız.
Hesapsız ve kitapsız hiçbir iş yürümez veya proje inşa etmek veya birilerine bakarak veya emsal alarak inşaat işine girmek doğru bir yaklaşım değildir ve yanlıştır..!
Bu işler demir, betonla olmuyor, işin bir de -ki en önemli tarafı- satış ve pazarlama konusudur ve işin bam teli de burasıdır.
Herkes bildiği işi yapmalıdır. Bir hevesle bu işlere giren şirket veya şahıslar hem piyasayı hem de kendi itibarlarını düşünmeden işler yapıyorlar..!
Konut sektörüne hitap eden, üreten ve istihdam etme gayreti – şüphesiz iyi niyetlerle bu işlere girilmiştir- piyasalar zora girdiğinde teslimatlar ve zamanında teslim vb.gibi konuları ile satışlardan gelecek olan para veya beklentilerin oluşmaması nedeniyle yaşanan finansal zorluklar işin akametini ve vahametini ortaya koyuyor..!
***
Konumuzla çok ilgili değil ama geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınlandı.. yatırım atlası 2018'e göre; Türkiye; ofis yatırımlarında yüzde 7.25, perakendede yüzde 6.5 ve sanayide yüzde 9'luk yıllık yatırım getirisine sahipmiş.
Raporun devamında yükselen 5 trend yazılmış.. inanıyorum bölgemizde de konu ile ilgilenenler olabilir, yazmakta fayda var. Devam edelim.

Yükselişe geçen paylaşım ekonomisiyle birlikte önümüzdeki yıllarda üreticilerin de yatırımcıların da farklı gayrimenkul konseptlerine ilgi duyacakları vurgulanıyor.
Raporda ofis ve rezidans pazarının tahtına aday alternatifleri şu şekilde sıralıyor:
1-Öğrenci yurtları: Yatırımcıların alternatif konut faaliyeti alanlarının başında öğrenci konaklaması var. Özellikle küresel çapta popülaritesi artan üniversiteler sayesinde öğrenci konaklamalarının hacmindeki hızlı artış yatırımcıları hem bu konsepte hem de üniversite şehirlerine itiyor.
2-Oteller: Güçlenen turizm ve global ekonomideki yükseliş, küresel ölçekte otel yatırım hacimlerini koruyor.
3-Otopark: 2016'da bir önceki yıla kıyasla yüzde 1.000'in üzerinde artıştan bahsedilmişti. 2017'de ise otopark alanlarına yapılan yatırım hacmi nispeten sabit bir seyir izlemiş durumda. Teknolojik gelişmelerle bu alandaki yatırımların önemli ölçüde değişmesi bekleniyor.
4-Sağlık ve bakım evleri: Yaşlanan küresel nüfus ile birlikte yakın gelecekte, yaşlı bakım hizmet yelpazesinde yer alan sağlık ve bakım tesisleri için güçlü talep bekleniyor.
5-Veri merkezi: Tüm dünyada veri merkezi yatırımları yükselişte. Küresel çapta hacimler yüzde 20 artmış durumda. Verideki artışla birlikte 2018'de, veri merkezleri inşa ve işletmesine talep yükselecek.
İyi haftalar...

YORUM YAP