XXXXX

Metin Karakaş’ın başarı ve şansı...

Bazı arkadaşlar sabırsızlandı; "Metin Karakaş meclis üyesi değil mi onu niye yazmadın” diye… Meclis üyesi tabi ama aynı zamanda da ilçe başkanı, hem de iktidar partisinin ilçe başkanı…
Ve gelelim esas meselemize…
2009 yerel seçimlerinin ardından önce mecliste AK Parti grubunu sonra dibe vuran teşkilatı ilçe başkanı olarak atanarak toparlayan isim oldu. Zaten grup başkanlığı gö-revini de İlçe Başkanı olana kadar etkin bir şekilde yürüttü. Haziran 2012'deki kongrenin ardından Karakaş, ilçe başkanlığı konusuna daha fazla ağırlık verdi.
Metin Karakaş aynı zamanda muhalefet saflarının en tecrübeli meclis üyesi. İBB deneyimini de buna eklemek gerekir tabi.
Üç ayrı belediye başkanı ile çalıştı (Selami Değirmenci, Hüseyin Turan – ki aynı zamanda belediye başkan yardımcısıydı da ve şimdi Özcan Işıklar) meclis üyesi olarak Metin Karakaş… Hedefinin bundan sonrası için başkanlık kürsüsü olması kadar doğal başka bir şey olamaz.
Öncesinde yaptıkları da mühim tabi ama her konu son gelişmeleri çerçevesinde ve akılda olan, kalan daha taze bilgiler ile değerlendirilir. Karakaş, son dönemde asıl ağırlığı ilçe başkanlığına verdi. Yerel yönetimden ziyade, siyasi kimliği üzerine çalışıyor. Ve daha çok İBB ile genel iktidarın Silivri Şubesi (zaten temsilcisi) görünümünde. Sadece görüntüde de değil gerçekte de bu şekilde kendini konumlandırdı. Bilinçli veya kendiliğinden gelişen bir süreç orası tartışılır. Siyasi ve yerel tecrübesini tartışmak pek mümkün değil. Bunlar aynı zamanda ileriki hedefleri için en güçlü referansları.
Yıllardır devam eden siyasi yarışında ilk kez kendi saflarında ‘komutan' konumunda… Karakaş, yetkiyi, iktidarı, yönetmeyi seviyor. Bunun için katlanması gereken her ne varsa bunu da seve seve kabul ettiğini görmek mümkün. Azim, kararlılık ve çokça hırsa sahip.
Muhalefet lideri olarak ispat etmeye çalıştığı en önemli kişisel özellik, "iktidar sorumluluğunu almaya hazırım”… Partisini bu sürece dâhil etmesine gerek yok, çünkü AK Parti zaten 10 yıldır bu konuda ihtiyaç duyulan her türlü referansı kamuoyunun önüne koydu. Silivri ölçeğinde ise İlçe Başkanlığı döneminde AK Parti'yi birinciliğe taşıması önemli bir başarıydı. 2012 Silivri genel seçim sonucu Karakaş'ın İlçe Başkanı seçimini mutlaka son derece güçlü bir biçimde etkilemiştir. Ama asıl hedef büyütmesi (belediye başkanlığı) ve buna yaklaşmasını sağlamada da bir dönüm noktasıydı. 2004'ün AK Parti Silivri Belediye Başkan Aday Adaylarından olduğunu da hatırlatalım.
Partisel etkenler kadar dış sebeplerin de bu sonuca getiri ile etkisi inkâr edilemez. "AK Parti 2004'te de Silivri'de birinci parti oldu, 2012'ye neden bu kadar büyük anlam yükleniyor?” diyenler var… Bu sadece 2004'te Silivri'de iktidar olan geçmişe yönelik özlemi ve kaybedilişinin beyhude hayıflanması olur. CHP ile Genç Parti, yani Yılmaz Kandemir ile Selami Değirmenci bölünmesi olmasaydı, AK Parti'nin Silivri'de 2004'te iktidar olamayacağı gerçeği son derece açık. Bunu görseniz de böyle, görmek istemeseniz de…
2012 genel seçimleri AK Parti'nin yerel iktidar şansının arttığını ve oylarının kemikleşme sürecine girdiğini gösterdi. AK Parti genel iktidar konumunu pekiştirdikten sonra (Özcan Işıklar'ın yerel yönetim performansı ile ilişkilendirilmesi çok zorlama bir yorum) zaten Silivri'de CHP ile AK Parti arasında başa baş giden mücadelede yerel seçimlerde adaylara ve büyük ölçüde MHP'nin, azalan miktarda da diğer bir dizi faktörlerin etkisinde kazananı seçmen belirleyecek.
Gelinen noktada Metin Karakaş'ın meclis üyeliğini tartışmak ve de değerlendirmek hafif kalıyor. İlçe Başkanı kimliği çok daha baskın ve belirleyici. Karakaş'ın büyük oynaması, işler istediği gibi gittiğinde büyük kazanım elde etmesi anlamını taşıyor. Ama işler istediği gibi gitmezse kaybı da büyük olacak. Belediye Başkanı olmayı her şeyden çok istiyor ama aday olmama durumunda ne yapacağı ile ilgili alternatif planlara da hazırlıksız yakalanmayacak kadar tecrübeli olduğunu kabul etmek lazım.
Bir tek isim üzerinden yapılıyor olması bu değerlendirmenin tüm ekibini yakından ilgilendirdiği gerçeğini unutturmuyor umarım. Bugün Karakaş ile birlikte yürüyenler, komuta değişimi durumunda gözden geçirilecek... Parti kimliği bir yere kadar, sonuçta siyaseti yapan bireylerdir. Her biri de ne kadar ortak bir düşünce ve anlayış çerçevesinde toplansalar da, kişisel inanç ve tercihleri her daim içlerinde yaşar, öncelikleri de kolay kolay değişmez.
Karakaş'a rağmen bir seyir durumunda AK Parti'de kurulan dengeler ciddi bir sarsıntı geçirebilir. Bunun için aday veya değil teşkilat içerisinde belirleyici konumunu muhafaza etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yerel seçimlere bu kadar kısa bir zaman kalmışken, parti içerisinde radikal değişimler beklenmiyor. Karakaş'ın görevden alınmasıyla ilgili gün verilen söylentilerin sona ermesi, parti içi muhalefetin suskunluğu da bunu destekliyor.
Bence Metin Karakaş elinden gelenin en iyisini ortaya koydu. Kusursuz veya hatasız olduğunu söylemek tabi ki mümkün değil. Ama hangimiz öyleyiz ki?! Yirmi yıla aşkın Silivri siyasetini günlük olarak takip ediyorum böyle bir ilçe başkanı görmedim. Karakaş'ın sahip olduğu imkânlara sahip olanını da görmedim gerçi. Kişi veya siyasi parti olarak severiz sevmeyiz, eksiği vardır fazlası da Metin Karakaş'ın ilçe başkanlığı konusunda tarih yazdığını kabul etmek gerekir. Aktif çalışma, seçim sonuçlarında başarı, gündem belirleme oranı son derece yüksek.
Muhalefet görünümlü iktidar gücü... Başarının en acı yönü sürekli ispata ve yükseltme zorunluluğuna sizi tabi tutmasıdır. Karakaş bugüne kadar iyi bir iş çıkardı, bakalım nereye bağlayacak!
AK Parti İl Başkanının ilçe teşkilatına "Hata yapmazsanız kazanırsınız” tespiti bana eksik geldi. Hata yapmadan da kaybedebilir AK Parti yerel seçimi, Özcan Işıklar da hata yapmazsa! Doğrusu bence şöyle olmalı; "Hata yapmazsanız ve Özcan Işıklar yaparsa kazanırsınız”...

YORUM YAP