Cemil Kenar

Senden ötürü adaş!

Ülkemizde üj-bej ya da nabıyon beya şivesiyle tanınır ama aslında Trakya'nın kadim kültürel, folklorik, mutfağı, tarihiyle tanınması bilinmesi gereken inanılmaz mistik, mitolojik hikayeleri vardır.

Trakyalılar ismi, etnik kökenleri bakımından farklılık gözetmeyen sadece kraliyet, rahip, hanedan ailelerinin isimlerini taşıyan birçok kabilenin bir araya gelmesiyle oluşmuş…
Hazineler, piramitler ve mistik öğretiler 7000 yıl öncesinden Avrupa Medeniyetlerinin beşiğini oluşturan bu kadim halkın içine işlemiştir.
Trakyalılar, çobanlık, çiftçilik, madencilik, çömlekçilik, metal, deri, ağaç işçiliği gibi uzmanlaştığı meslekler geliştirmiş aynı zamanda üzüm bağları yetiştirip şarap üretmişler.
Bu özelliklerini günümüzde de sürdürüyorlar.
Trakya topraklarının Balkanlar tarafında her yıl 25 Ocakta Pernikte Surva Kukeri Festivali, 14 Şubatta Melnikte Trifan Zarezan Bağ Bozumu Festivali, 28 Şubatta İskeçe Festivali yapılır…
Mart ayı girmeden Marteniçkalar bağlanır.
10 Mayısta Çadır Lunga da Hıdırellez kutlanır.
3 Haziranda Istrancalarda Nestinari Çıplak Ayakla Kor Ateşte Yürüme Ritüeli canlandırılır.
Tüm Balkan ülkeleri ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden onlarca grup binlerce katılımcı şarap, maske, gayda, çan sesleri, folklor gösterileriyle kadim Trak geleneklerini yaşatırken bizim tarafta Pehlivanköy Panayırı, Büyükmandıra Koleda, Keşan Çamlıca Köyü'nde Bocuk Gecesi varlıklarını sürdürebilmek için direniyorlar…
Silivri ve Çatalca Panayırı ise çoktan tarihe karıştı.
Bunları bilmeden, görmeden Trakyalılık hakkında yapılan değerlendirmeler eksik kalır. Belki de bu nedenle hayvanları markette et reyonundaki haliyle tanıyan, çevirmeyi trafik uygulaması, piizi şarj aleti sanan, Hardaliye, Tarhana içmeyen, işimik, manca, kaçamak yemeyen, Dalgametre, Raspiska, Somak, Susak, Kızan, Kadam, Ahretlik nedir bilmeyen,
Gayda, Klarnet sevmeyen, Deryaları, Karaçalıyı, Arda Boylarını dinlemeyen yeni nesille iletişim kurmakta zorlanıyoruz…
Çünkü Trakyalı, Türkçe'yi 28 arfle konuşur.
H harfini kullanmaz ama epten aykırı giden oroza, horuz diyen bir yeni nesille karşı karşıyayız beya!...

Nerelisin dediğinizde Silivriliyik ağam diyenler artıyor.
Abi lüle çabuk süle napçaz büle?
3 Mayıs Trakyalılar günü kutlu olsun…

YORUM YAP