Sevginar Sali

Işıklar’ın yaptığı iş değil!

Bölgemizin en deneyimli gazetecilerinden biri Erhan Kızılyar… Silivri gündemini de yıllardır yakından takip ediyor. Belediyemizin faaliyet raporu görüşmeleri üzerine yaptığı değerlendirme dikkatimi çekti. Bakın ne diyor:
“Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, belediye başkanlığı makamında 7 yılını doldurdu. Geçtiğimiz hafta sonu da belediyenin faaliyet raporu Mecliste görüşüldü. Işıklar, 260 sayfayı geçen (Ki biz görmedik içinde ne var) faaliyet raporunu sunarken, icraatları ile genel olarak; “Şunu yaptık bunu yaptık” demedi. Özetle genel felsefesini anlattı. İnsanların; huzuru, mutluluğu, barış içinde yaşaması, refah, üretim ve paylaşım gibi amaçlardan bahsetti. “Biz bunlar için çalışıyoruz. Tüm çalışmamızın özünde hedefinde bunlar var” dedi.
Ak Parti Grup Başkanı Rıfat Kutlu “Biz şurada bir slaytla başkanın icraatlarının neler olduğunu anlatmasını beklerdik. Hiçbir icraatını göremiyoruz” dedi ve icraat yapmamakla eleştirdi.
Silivri'nin CHP'li Belediye Başkanı Işıklar, ya reklamı sevmiyor, ya da bir eksiklik bu. Rıfat Kutlu'nun eleştirisine katılıyorum. Sadece Selimpaşa'da Özcan Işıklar imzalı yapılan çalışmalardan bir demet paylaşacağım. Selimpaşa'yı iyi bildiğimiz için bunları görüntüleyebildik. Silivri'nin böyle on dolayında irili ufaklı eski belediye olan yerleşim yerleri ayrıca 30'u aşkın eski köy yeni mahalle yerleşim birimi ve koskoca ilçe merkezi var. İlçe merkezi hadi neyse de inanın ben günü gününe gelişmeleri izlememe rağmen Özcan Işıklar'ın buralarda neler yaptığını üstün körü hatırlıyor, doğru düzgün bilmiyorum. Ee anlatmazsan nerden bileceğiz Sayın Başkan. Buyurun Selimpaşa'da Işıklar'ın yaptıklarına şöyle bir bakalım. Bir daha hatırlatıyorum. Işıklar ne bunlara açılış yaptı ne de faaliyet raporu anlatırken değindi… Şimdi Kutlu mu haklı, Işıklar mı sizce?”
***
Işıklar'ın her daim savunduğu bir şey var, farklı bir söylem olduğu için son derece de dikkat çekiyor; “Yaptırmadıklarımız, yaptıklarımızdan daha önemli.”
Bir belediyenin bütün yıl içinde yaptığı çalışmaları iki saatlik bir meclis oturumunda anlatabilmesi bence mümkün değil. Mümkün olmayan bir işe kalkışmayarak akıllıcı bir strateji izliyor Işıklar. Yönetim felsefesinin genel hatlarını aktarıp, üç beş başlıkta konuyu noktalıyor. Zaten çok konuşuyor, faaliyetlerini az anlattığı hiçbir duruma şikayet edemeyeceğim; aksine canı gönülden katılıyorum. Toplumsal huzur ve refah, çağdaş koşullarda yaşam… Tamam Avrupa ve Batı ülkeleri ile yarışamayız Silivri standardı olarak ama Türkiye genelinin çok üstünde bir kentsel yaşam kalitemiz olduğu aşikar. Silivri'de yaşama memnuniyeti de kendini her durumda ve kamuoyu anketlerinde hissettiriyor. Terör, bir çok asayiş ve güvenlik sorunundan en az etkilenerek hayatımıza devam ediyoruz. Çalışmak isteyene iş, hayatın tadını çıkarmayı arzu edenlere imkan sunan bir Silivri… Tüm bunları yerel yönetimden uzak ve alakasız düşünemeyiz.
Ben vatandaş nazarında şunun da son derece antipati uyandırdığını düşünüyorum; “size yol yaptım”, “size bina yaptım”, “bilmem ne yaptım” diyen bir kamu görevlisi söylemi son derece itici. Kamu görevlisi veya vesile olan siyasetçi yaptıklarını anlatacak da vatandaşın gözüne sokmayacak. Kimileri başına kakarken bile nasıl ters bir hareketin içinde olduklarını fark etmiyor.
Hizmeti yapan haber verebilir, duyuru da mümkün. Yaptığı şeyin değeri ve kıymetini belirleyen o hizmet veya çalışmadan vatandaşın faydalanma memnuniyeti ve sıklığıdır.
TÜRAM'ı anlatır yıllarca belediye yetkilileri gidip görene kadar nasıl bir şey olduğunun ancak %10'nu fark etmişim.
Mahalle Evleri projesi 7 yıldır işliyor Silivri'de… Geçtiğimiz yıl içerisinde tesadüfi bir ziyaret programı gelişti. Mimar Sinan ve Selimpaşa'da mahalle evlerine devam eden kadınlarımızın gündemi, öncelikleri ve orada bulunma gerekçeleri arasında Silivri'yi gerçekten tanımak ile tanıdığını sanmak arasındaki kadar büyük bir fark var.
Bu iki örnekle alakalı Işıklar'ı bilmem kaç söyleşi veya basın toplantısı ya da farklı vesileler olmuştur aktarımda bulunduğu; orayı gidip, havasını solumadan, insanlarını görüp, anlamadan bu projenin varlığından haberdar ama gerçekte hizmet ettiği amacın anlamaktan çok uzak olduğumu bizzat tecrübe ettim.
Evinden bakkala bile çıkamayan bir kadın ile aynı şehirde yaşadığımdan bile haberdar değilken onun ihtiyaçlarını düşünen ve buna yönelik proje geliştiren bir yönetimimiz olduğu için ancak memnun olabilirim.
Işıklar yaptıklarını anlatmaya girişince kitleniyor bence… Bıraksın kendimiz anlayalım, hissedelim, dokunalım, yaşayalım… Yaptığı tiyatro salonunu anlatıyor örneğin son üç aydır. İçine girip bir oyun izleyince anlamamız gereken her şeyi bizzat tecrübe edeceğiz; o sadece sahne alacak oyunların duyurusunu organize etsin!

YORUM YAP