Sevginar Sali

İdare etmek ve yönetmek!

EŞ anlamlı olarak geçecek iki kelimenin yansıttığı kavram arasında biraz zorlarsanız, incelikli, derinlikli bakarsanız dağlar kadar fark olduğunu görmekte geç kalmazsınız…

İDARE ETMEK
1. Çekip çevirmek.
2. (bir şeyi) Tutumlu kullanmak.

YÖNETMEK
1. Bir kurum veya kuruluşun yasalara, kurallara ve belli şartlara uygun biçimde işlemesini sağlamak, idare etmek, tedvir etmek.
2. Birinin bir konudaki etkinliğine, çalışmasına yön vermek, birini yönlendirmek.
3. Program ve oyunların yapımını, gerçekleşmesini sağlamak.

***

İdare etmenin başarılı ve beklentileri karşılamak adına yeterli gelmediği bir dönemden geçiyoruz. Her alan için aynı şeyi söylemek mümkün. İdare etmekle yetindiğimiz her an edemeyeceğimiz vakitlere bizleri bir adım daha yaklaştırıyor. Artık çevremizdeki koşulları yönetme kabiliyetimizi konuşturma zamanıdır.

Kısa bir süre önce önemli bir seçim yaptık, kimilerine göz göre göre gelen bir netice bakış açısına görü büyük sürpriz denilecek sonuç. Aslında sadece gerçeklerini görmeme konusunda ısrar eden insanlar hiç beklenmedik neticelerle yüzleşmek durumunda kalıyor. Yoksa kendi gerçeğine kör olmayan başına gelecekleri önceden görüyor.

Yerel yönetimin yeni dinamitleri, ilçe kongreleri ile siyasetin inşa edilecek farklı düzeni bir yana Silivri'nin herkes için aynı olan gerçekleri var. Onlara neresinden bakarsak bakalım, hangi parçası üzerinden yola çıkarsak çıkalım aynı kalan realitemizi inkar edemeyiz, geliştirmeden, üzerine bir güne bir gün artı eklemeden yolumuza devam edemeyiz.

Değişimi gerçekleştirenler için gelişim beklentisi ve arzusu temel tetikleyicidir. Değişim, gelişimle desteklenmezse; tekrarlanır…

GÜNÜN SÖZÜ
“Yalnızca bu anı yaşayabileceğine göre eskide kalanların seni incitmesine izin vermek üzgünlük verir ve kendini inkardır. Geçmiş dışında, değişmesi imkansız ve sinirlenmenin mantıklı hiçbir sonucu olmayacak daha bir çok şey var. Ya bunları oldukları gibi kabul etmeyi öğrenirsin ya da onlardan rahatsızlık duymaya devam edersin.
Değiştirmek için hiçbir şey yapamayacağını açıkça kabul etmen gerekenler;
Hava koşulları
Zaman akış hızı
Vergiler
Yaşın
Başkalarının senin hakkındaki fikirleri
Tarihi olaylar
Boyun ve genel görünüşün
Diğerlerinin hastalıkları
Ölüm
Doğa
Değiştiremeyeceklerini sevmeyi öğren,hemde çok. Onlar senin.”
*Wayne Dyer

YORUM YAP