Ali Kemal Demir

Hakemler sahaya çıkmayı kurtuluş olarak görüyor

Hakemlik yaptığımdan dolayı biliyorum, TFF'nin fosilleri tarafından yazılan Hakem El Kitabında ‘Hakem soyunma odasına ziyaretçi kabul edilmemelidir.' diye özellikle belirtilmiş. Sanki Hakemler yan komşuyu maç sırasında kabul edecek.
İstanbul'da birçok sahada maalesef Hakem odalarına özen gösterilmiyor. Bazı statlarda ise ev sahibi takım yenilirse Hakem Soyunma Odasının suları anında kesiliyor. İstanbul dışında da birçok Hakem Soyunma Odası gördüm, hepsi aynı, hem küçük hem de kir pas içinde. Sadece birkaç statta Hakem odalarına ihtimam gösterilmiş, münezzeh, temiz ve olması gereken gibi.

'Hakemler birlikte mi duş alıyor?'
Eskiden statlarda Hakem odaları sahayı görecek konumda olurdu ki, Hakem soyunma odasından sahayı görsün. Şimdi Hakemler odadan bırakın sahayı birbirini göremez duruma geldi. İstanbul'daki statları tek tek yazarım aslında; hangisi temiz ve özenli, hangileri rezil ve pislik içinde diye… Bir sezon öncesinde statları denetleyen bir ASKF Üyesi ile İl Hakem Kurulu tarafından görevlendirilen faal bir Hakem A takım maçlarının da oynandığı bir stada denetlemeye gidiyorlar. Hakem bakıyor ki, Hakem odası kötü ve duş bölümü çok ufak. ‘Burada 3 kişi duş alamaz' diyen Hakeme bizim Kulüp Başkanı tarihi bir cevap veriyor; "Bu Hakemlerin üçü birden mi aynı anda duşa giriyor…" Evet, hepsi birden duş alıyor, Gözlemci de kese atıyor demek geliyor içimden ama nedense bir türlü diyemiyorum…

İBB Bayrampaşa Stadı en temiz stat
İstanbul'da çok güzel statlar da var. İBB'nin hakkını yemeyelim, eski bir Hakem olan Destek Hizmetleri Daire Başkanı Osman Savaş, stadı denetlerken önce Hakem odasına bakar ve ‘bir statta her şey güzel olmalı, Hakem odaları hepsinden güzel olmalı' derdi. O sebeple İBB Bayrampaşa temizlik konusunda bir numaradır. Esenler, Başakşehir Belediyesi Şehit Komiser Erdem Özçelik, GSİM Namık Sevik Stadı, Kadın-Erkek Hakem odaları ayrı ayrı olan Fatih Mimarsinan nispeten temizdir. İBB Şenlikköy Statlarının Hakem odaları da gayet güzeldir. Çayı kaldırmışlar, tribünlerden gelenler de istiyor diye olsun Şenlikköy Stadı yeterli hizmeti veriyor. Rami Stadı da güzel olmuş. Bunlara ilave olarak Doğan Babacan, Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek ve Oğuz Uğurlu'nun fotoğraflarının yer aldığı Beşiktaş Belediyesi İsmet İnönü Stadını iyi örneklere ekleyebilirim. Merkezefendi Stadı, Çeliktepe/Seyrantepe, Gazi Mahallesi Stadı, Bakırköy Belediye 1'Nolu, Kadın-Erkek Hakem odaları yine ayrı olan Beyoğlu Stadı, Küçükçekmece Kemal Aktaş, Halkalı Etap, dar olsa da Karadolap ve Albayrak çim sahanın soyunma odası ufak ama temizdir. Ayazağa Atatürk Stadı soyunma odası ile Yusuf Tunaoğlu Statlarının soyunma odaları temiz ve yeterli. Mahmutbey ve İSTOÇ Sahalarının Hakem odaları temizdir. İBB Medipol Başakşehir Alt Yapı sahasının hakem odası güzeldir. Halı sahadaki konteyneri hiç konuşmayalım çok kötü durumda. Bahçelievler İl Özel İdare, Zeytinburnu Hasan Doğan, Yahya Kemal Stadı ve Avcılar Atatürk Stadının Hakem odaları da temiz ve yeterlidir. 3-4 sene öncesine kadar Hakemlere oda vermeyen ve psikoloğun odasında Hakemleri soyunduran ve her defasında ‘odayı kirletmeyin' diye tembihleyen Galatasaray da geçen sene ve bu sezon Hakem odasını güzel bir yere taşıdı ve doğru bir iş yaptı. İyileri saydık ancak İstanbul'da öyle statlar var ki, soyunma odasına giremezsiniz. Kötüleri saymıyorum çünkü listem uzadıkça uzuyor. Anadolu yakasını tam bilmediğin için yazmadım.

Önce verirler sonra küfür ederler
Hakem sahaya geldiğinde emanetini teslim edecek kişi bulamaz. Soyunma odaları zaten gübrehane gibi. Ayrıca hırsızlık riski de var ki, ben Hakem arkadaşının parasını çalan Hakemleri de gördüm… Bu sebeple belinde beylik silahı ile maç yöneten Polis hakemleri hatırlıyorum. Bazı Kulüpler maç öncesinde Hakem soyunma odasına meyve, soda, su, vesaire getirir. Bazıları da ‘Hocam bak biz diğer takımlara benzemeyiz' cümlesi ile konuşmayı sona erdirir. Ancak o takım yenilirse “yediğin meyveler… girsin derler. Bu yüzden içeceklerin cam şişede olması çok tercih edilmez. Bir de muz sporcular için iyi olsa da Hakemlere ikram edilmesine karşıyım çünkü yenilen takım en çok muz ile ilgili fantezi üretir. Yıllar önce Göktürk'te maç yönetiyoruz. Göktürkspor yöneticisi Turabi abi de bizi sever sağ olsun. Bizim odaya ne kadar meyve varsa getirmiş. Hepsini yiyemedik, maç öncesinde rakip takıma da ikram ettik. 4-1 Göktürkspor'un kazandığı maç sonrasında rakip takımın Başkanı soyunma odasına geldi, sen dedi, beni göstererek… "bizim 9, 4 ve 10 numaraya çok meyve ikram ettin, oyuncularım koşamadı. Senin yüzünden yenildik" dedi. Bu yönetici Allah'tan beni maç sonunda tavuk pilav yerken görmedi.

Biraz gayret göstermek gerekir
Neticede, Kağıthane Belediyesi Hasbahçe Stadına gittim, U14A Ligi maçı vardı. İyi bir Hakem izledim. Maç sonunda Hakem soyunma odasına baktım. İğrenç kokuyor. Karmaşıklık daha fazla karmaşıklık getirir. Burada soyunan Hakem asla iyi maç yönetemez. WC yok, küçük ve konumu iyi değil. Hakemler ile takımlar maç sonunda farklı yönlere gitmeli. Burada ve diğer sahada Hakemler küfür yiyecekleri alana doğru yürüyor. Kağıthane Belediye Başkanı'na mesaj attım, ilgilenmesini rica ettim. Kağıthane'de çok güzel statlar ama hem takımların hem Hakemlerin soyunma odaları bu güzel ilçeye yakışır durumda değil. Diğer ilçelerdeki statların da kontrolünün yapılması lazım. Zeminler zaten rezil biliyorum. Bunlara bir el atalım. Devlet spora yatırım yapıyor biliyorum. Biraz gayret göstermek gerekir. Kendimizin kullanmaktan hoşlanmayacağı yerleri başkasına layık görmek en basitinden haksızlıktır.

Hakemler kurbanlık koyun değil
Son olarak da eklemek isterim ki, Hakemleri severim. Bunu da bilirler. Çoğu ile konuşuyorum, dertlerini dinliyorum. Hakemler maçlarda güvenlik eksikliğinden şikayetçi. Yalnız kaldıklarını dile getiriyorlar. Defalarca aramamıza rağmen Polis gelmiyor diyorlar. Polis gelse bile görevini tam anlamıyor yapmıyor diyorlar. Ev sahibi takımların baskısından ve kazanmak adına her şeyi yaptığından şikayetçi olan çok Hakemi dinledim. Geçen haftalarda bir maçta darp edilen Hakemin yanına inmeyip usulca tribünü terk eden Kurul Üyeleri var. Hakemler kurbanlık koyun değil, kimsesiz hiç değil. İstanbul'da 6 haftada toplam 6400 resmi maç oynandı. Bu inanılmaz bir rakam. Bu sayısının çokluğu ile övünmek değil, Hakemlere sahip çıkmak önemli. Kurul Üyeleri, eş dost ve kendi çocukları olan Hakemlere verdiği değer diğer Hakemlere de vermediği sürece biz daha çok anlatırız.

YORUM YAP