Ali Kemal Demir

SAL Klasmanda üçüncü haftanın Hakemleri

İstanbul Süper Amatör Lig Klasman A ve B Gruplarında üçüncü hafta ile erteleme olan Levent-İshaklı Köyü maçını yönetecek Hakemler, İl Hakem Kurulu tarafından açıklandı.

Hakemleri yazmadan önce bazı bilgileri vermekte fayda olduğu kanaatindeyim; Klasmanda birinci ve ikinci hafta maçlarında İl Hakem Kurulu beklediğimiz Hakemlere görev vermedi. Klasmandaki Hakemlerin amatör maçlardan kaçmaları ve görev yapmak istememeleri sebebiyle Profesyonel maçlarının olmadığı haftalarda maç alma sistemlerini kapatmaları Kurul'un elini kolunu bağladı. Ancak ne olursa olsun Süper Amatör Lig Klasman A ve B Gruplarındaki maçlar hayati öneme sahiptir ve hem Kulüpler iyi Hakemleri hak ediyor hem de her birisi final niteliğindeki maçlarda Hakem hataları maçın skoruna etki etmemeli…

Orhan Erdemir gibi üst düzey bir ismin başında olduğu Kurul, bazı Kurul Üyelerinin başarısız isimlerden oluşmasına, bu kişi veya kişilerin Hakemlere yönelik husumet içeren tavırlarına, Kurulda yer almaya layık olmamalarına, bencil, sadece kendini düşünen tavırlarına rağmen sezonu bitirmeye yaklaştı.

Her lig önemlidir ancak İstanbul Süper Amatör Lig Klasman Gruplarındaki maçlar hepsinden önemlidir. Bir maça atadığınız Klasman hakemi maçı iade ediyorsa onun yerine bir alt kategoriden Hakem veremezsiniz. Çünkü BAL Hakemi verseniz yardımcıları İl Hakemi olur. Yeterli tecrübeye sahip olmayan Hakemlerin kritik pozisyonlarda eli ayağı birbirine dolaşır. Buna da defalarca şahit olduk.

Bu hafta Kurulu, hakem atamalarından dolayı eleştirecek bir yazı yazmayı düşündüm lakin Cuma gününü beklemeye karar verdim. Şimdi Hakemlere bakınca bu haftaki Hakem atamalarının geçen haftaya göre daha iyi olduğunu gördüm 'iyi ki eleştirmedim' dedim. Binaen bu Kurulu eleştirmeyeceğim anlamına gelmez.

BAL'da yılın maçı olan İnegöl Kafkas-Gebzespor maçını atama temayüllerin aksine Klasman Hakemi Cihan Ataş'a verdiler. Cihan Hoca da çıktı başarıyla maçı yönetti. Allah da Cihan'a yardım etti. Ancak Cihan Ataş'ın o günden bu güne Profesyonel Ligde maçı yok. Klasman Gruplarında ise zorlu maçlara hep Cihan'ı atıyorlar. Nerede sizin anlı şanlı Klasman Hakemleriniz? İltimasla, milletvekili, Bakan ricası ile Klasmana çıkan Hakemler nerede? Kurul da biliyor ki, bu kişilere maç verseler maç yarıda kalacak, maç masada bitecek. Masada biten maçları da gördük. A maçının yerine B maçının Hakem raporunu TFF Yönetim Kurulu'nun önüne koyarlar ve istedikleri kararı aldırırlar. Filhakika İstanbul İl Hakem Kurulu, Türkiye'nin en zorlu liginde koca sezonu 4-5 Klasman Hakemi, BAL ve İl Hakemleri ile götürdü. Klasmanlara terfi zamanında fedakârlık yapan ile görevden kaçanları umarım MHK iyi değerlendirir.

Bu hafta çok kritik maçlar var. Zaten birileri lige ayar verme sevdasına düşmüş, bu işlerden uzak olduğunu bildiğim Kurul, en iyi Hakemini sahaya sürerek adaleti sahada sağlamalı. Bakınız size yakın döneme ait bazı bilgiler vereceğim, Hüseyin Göçek B Klasmanı Hakemi olduğunda Amatör Kümede hep zorlu maçlara çıktı. Amatör maçı idare eden Hakem, Süper Lig maçında santraya sandalye koyarak maç idare eder. Levent Güzen, Cüneyt Elmaskeser, Reşat İsmail Gül, Ahmet Güngör, Hakan Zal, Gürkan Gürakan, Nuri Bingöl, Cüneyt Nuhpaşa, şimdilerde Profesör Doktor olan Eray Yurtseven, Barbaros Levent Özceylan, Erdem Bayık, Serkan Ok ve yine Yardımcı Hakem olan Cemal Bingül, Yardımcı Klasmanında olmalarına rağmen Hakemi daha iyi anlayabilmek adına her zaman amatör ligde görev isterdi. rahmetli Şahin Kurt, rahmetli Sedat Aksu, Osman Yiğit Uzer, Hakemliği yeni bırakan Erdoğan Özkaya ve Bahadır Tüter gibi çok iyi Hakemleri amatör liglerde her hafta zorlu maçlarda görürdük. Devam edeyim, 1984 yılında Vefa Stadında oynanan İstinye-Sarıyer 1. Amatör Lig düşme maçında B Klasmanı Hakemi Hüseyin Su görev aldı. Yine 1984 yılında Kuştepespor-Kuruçeşme İnönü Stadında 1. O maçta görev yapan Kuştepe'nin kaptanı Cengiz sonradan Gençlikspor'da Protokol Müdürü olmuştu. Değerli Hocam Muhittin Boşat FİFA olana kadar az mı amatör maçlara çıktı!

Yukarıda adını verdiğim Hakemlerin çoğunun ortak özelliği iyi Hakem olmaları ve işlerini ciddiyet ile yapmalarıydı. Amatör maç bile olsa, maç sabahı Hakemini ortak noktadan alır, kahvaltı veya maç yemeği esnasında 1-2 saat Yardımcı Hakeminden sahada neler istediğini, nelere karışmasını ya da nelere karışmaması ile birlikte takımların oyun kurma, sorunlu oyuncu, kenar yönetimlerinin tavırları, tribün etkenleri gibi önemli konuları söylerdi. Şimdiki Hakemler maçın başlamasına 1 saat kala birbirlerinden bağımsız olarak maçlara geliyorlar. 5 dakika konuşma ile sahaya çıkarsan, yanağına bağlı olan kulaklığı da yanlış kullanırsın, olmayacak yerlere bayrak çekerek Hakemi de yakarsın. Maçın da önüne geçerek siyah-beyaz hata yaparsın. Gözlemci bunu görmezden gelebilir ama görenler elbette olur. Bunun da adına Hakemlikte maça çomak sokmak deriz.

Bu hafta Süper Amatör Lig Klasman A ve B Gruplarında çok sıkıntılı maçlar var. İlk maç İFA-Alibeyköy maçı. İl Hakem Kurulu bu maça bana göre Türkiye'nin en iyi Klasman Hakemi olan Safa Yılmaz'ı atayarak harika bir iş yapmış. Bilhassa Amedspor-Bursaspor maçında adil ve dürüst yönetimiyle, kusursuz maç idare etmesiyle kalitesini ispat eden Safa Yılmaz, benim de çok saygı duyduğum ve sahada gördüğümde 'bu maçta hak eden kazanır' dediğim müstesna bir kişilik, üst düzey bir Hakemdir.

Kağıthane Nurtepe Stadında oynanacak olan Küçükçekmece-Beykoz maçı, bana göre Galatasaray-M. Başakşehir maçı kadar önemlidir. Kurul bu maça da Yakup Özhan'ı atamış ve doğru bir atama olduğu aşikar. Ancak bu maçın stadı hatalı. İstanbul'da bu maçı kaldıracak 5 tane stat var. Vefa, GSB Bahçelievler İl Özel İdare, İBB Bayrampaşa, İBB GOP Şehir Halit Kıvanç ve Esenler Erok Statları…

Yazıyı fazla uzatmadan Hakemleri yazayım yoksa Hakemler ve maçlar hakkında satırlarca yazabilirim.

Haftanın Hakemleri:

Beşyüzevler- İstanbul Anadolu Futbol: Tolga Akbaba
Galata-İshaklı Köyü: Kadir Akpınar
İFA-Alibeyköyspor: Safa Yılmaz
İstanbul Bulancak – Leventspor: Fikret Hakan Abay
Küçükçekmecespor-Beykoz 1908: Yakup Özhan
Leventspor- İshaklı Köyü: Oğuzhan Talha Karakuş
Ortaçeşme-Yeniufuk: Cihan Ataş
Sarıyer Yeni Mahalle-Çekmeköy Bld. Alemdağ: İlkay Selçik
Taçspor-Maltepespor: Mahmut Hasan Küçük

Ali Kemal Demir

YORUM YAP