Adil Sirkecioğlu

Esnafı Kandıran Neler Yapmaz

Şimdiye kadar al gülüm, ver gülüm çekişmeleriyle belirlenen esnaf odası yönetimi, ilk defa bütün esnafın ilgisini çeken ve yakından takip edebildiği bir şekil aldı. Bazı adayların "birileri parmaklıyor" sızlanmalarına neden olsa da, parmaklayanların esnaf olması durumu kabullenmelerine ve ağırbaşlı davranmalarına yol açıyor.
Kendi derdine düşmüş siyasilerimiz bu seyirde olabildiğince tarafsız kaldılar. Bunda adayların kardan çok zarar göreceklerini anlamış olmalarının payı büyük. “Şu partinin adayıyım”, “filan başkan beni destekliyor” tavrının esnafa hakaret kabul edilmesi şuuru; Silivri’deki her seçimi daha kaliteli hale getirecektir. Buyruk almaya alışık olanların "Kimi destekleyeceğiz?" soruları karşısında, siyasilerin sergilediği olgun tavır kutlanmaya değer. Soranları memleket gerçeği kabul edip, hoş göreceğiz. Belki de en büyük siyasi kıvraklığı onlar göstermiş oldular.
Adaylar arasında huylu huyundan vazgeçmez örneğini sergileyenler var. Esnaf odası gibi geniş bir kitleyi ilgilendiren bir yere tekrar tekrar talip olanların, bayatlamış ayak oyunlarını sahneye koyma teşebbüsleri ibret verici. Hazırlıksız oldukları iddiasını, cehalet suçlamasını kabul etmeyeceklerine göre; bütün esnafı aptal, yanlarına aldıklarını salak yerine koyduklarını görmeleri gerekir. Birlikte yöneteceğiz diyerek ortaya çıkıldığı halde; “pardon sen yönetime giremezsin, yönetici bile olamazsın” yaklaşımını izah etmekte ve anlamakta zorlanıyorum. Bugün tatlı su kurnazlığı yapanların, maazallah kazandıklarında neler yapabileceklerini düşünmek bile istemiyorum.
Geçmişte birçok örnek ortada dururken; esnafın balık hafızalı olduğunu sanmak, kendi zekâ seviyesinin göstergesi. Birlikte yola çıktıklarının yolda kalacağını bildiği halde, şunun yüzünden oldu kıvırması düşülen durumu tamir etmeye yetmiyor. Sen bile bile yoldaşının itibarını, parasını, kariyerini kullanıp yok edeceksin; sonra da büyük yöneticiyim diye övüneceksin. Tek kelimeyle ayıp. İki kelimeyle çok ayıp!
Son haftaya girilirken birlikte yöneteceğiz iddiasıyla ortaya çıkılmasına karşın, listelerin tamamlanamamış olmasını nasıl değerlendirmek gerekir? Listeme yazacak esnaf bulamıyorum şıkkı pek geçerli değil. Yeni kurnazlıklar, yeni oyunlar her an tezgâhlanabilir. Genel kurulda gündemin seçim maddesine geçildiğinde divana verilecek listelerde büyük şoklar yaşanabilir. Listede varım diye düşünen esnaf arkadaş olmayabilir veya “sana itiraz edilecek diye yedek yazdık” cevabı ile karşılaşabilirler. Bugün canla başla başkan adayından daha fazla çalışan esnaf arkadaşlarımı uyarmış olayım. İçinde bulundukları listeyi ve başkan adayının samimiyetini sıkı bir şekilde takip etmelerinde, kendileri adına büyük yarar var.
Bu günkü yazımı kısa kesip, takdiri esnafa bırakıyorum. Uzatacak olursam, beni başka yönden ilgilendiren diğer konuya girmek zorunda kalacağım.  
***
Son durumu kısaca aktarmam gerekirse; Silivri Ak Parti’de son hazırlıklar yapılıp, başkan ismi kesinleşmiş kanaati yayılıp, bütün beldelerden isimler istenirken; İstanbul Ak Parti Silivri Belediye Başkanına meclis salonunda aynı zamanda Ak Parti İlçe Başkanını da azarlama zevkini tattırma riskini ciddi olarak incelemeye aldı…
Esnafsız, seçimsiz kalmayın; azarlanmadan kalın.

YORUM YAP