Endüstri 4.0 ve biz

Silivri SİAD'ın, Küresel Rekabet ve Yeni Trendler Zirvesi dün Mega Saray'da gerçekleştirildi. SİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş'ın açılış konuşmasından sonra etkinliğin komite başkanı ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Turhan misafirlere seslendi.
Devamında program Endüstri 4.0 ve Yalın Düşünce Paneli; Yalın Enstitü Yönetim Kurulu Üyesi Hüsrev Yaman'ın moderatörlüğünde devam etti.
Yaman'ın şirketlerin her yenilik karşısında “Şimdi ayakta kalmaya çalışıyoruz” klasik direnişinin zamana fazla dayanamadığını ve teknolojik gelişmelerin nasıl ve neden izlendiğini, izlenmesi gerektiğini özetledi.
Bu satırları okuyanların önemli bir bölümü benim gibi sanayici değil… Teknolojik gelişmeler hakkında en son ahkâm kesecek kişi ise benim, kendimi biliyorum.
Size Yaman'ın konuşmasından aklımda kalan birkaç önemli vurgu aktarmak istiyorum sadece…
*Her canlının iki görevi var; hayatta kalmak ve üremek! Bunu şirketlere uyarladığımızda; ayakta kalmak ve üretmek! Hayatta kalmak ve ayakta kalmanın en önemli koşulu ise; hazır olmak… Ne için peki? Problem çözmeye… Sorun yönetimi de diyebilirsiniz adına…
*Bir iyileştirme sürecinde insan faktörünü çözümün dışında bırakırsanız bir süre sonra yaratıcılığı yok ettiğinizi fark edersiniz. İnsan faktörünün hiçbir koşulda dışlanmaması gerekir.
*Sorun çözümünde iki şey aranıyor; Sorunun çözümünü isteyen firma sahibi ve bunu gerçekleştirecek lider…
***
SİAD harika bir organizasyon, Mega Saray şahane bir evsahipliğine imza attı. Tebrik ederim.
Panele katılım kartımı takdim eden robot arkadaşın gözlerine bakamadan kurduğumuz iletişimin tuhaflığı var üzerinde bu satırları yazarken hala…
Teknolojinin nimetleri, mucizeleri, gerekliliği inanılmaz ve inkâr edilemez. Cep telefonu değişikliğinde bile panik yaşayan, arabasıyla akrabalık derecesinde hissiyata engel olamayan benim endüstri 4.0 hakkında yazacağım yazı bu kadar olur.
Bu gelişim sürecini ondan faydalanmak isteyen ve faydalanmasını bilen üyelerinin ayağına kadar getiren SİAD'ı alkışlıyorum.
Özel bir teşekkürü de Gökhan Turhan'a iletmek isterim; programı takip eden basın mensuplarına şahane bir yer hazırlığı düşünme inceliği için.
SİAD, Hakan Kocabaş Başkanlığında gerçekleştirdiği çalışmalar ile kendini aşmayı sürdürüyor. Üyelerinin tamamının ve hatta Silivri'nin buna yetişme ve de destek olma hususunda gösterdiği bir başarıdan, ne yazık ki, henüz söz etmemiz mümkün değil… Ama böyle iyi bir kılavuz ile ilerleme kaydedeceğimize eminim; eğer onun heyecanını öldürmekte bu kadar azimli olmazsak : (

BİLGİ NOTU: Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Endüstri 4.0, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terimdir. Bu devrim nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünüdür. Temel olarak internet'in daha yaygın kullanımı ve esnek üretim sistemlerine yönelik devrimsel kavramlar içermekte.

AK PARTİ'DEN PROTESTO
AK Parti, Cuma çıkışında çeşitli ilçemizde faaliyet gösteren çeşitli STK temsilcileri ile birlikte Uğur Mumcu Meydanında ABD'nin Kudüs kararını protesto edecek.
İyi hafta sonları herkese : )

YORUM YAP