Seren Öpçin

Çocuklar depresyon geçirebilir mi?

Depresyon sanıldığı gibi sadece bir yetişkinlik dönemi hastalığı değildir.Çocuklar , ergenler hatta bebekler bile depresyon geçirebilirler.

Depresyon; fiziksel, ruhsal ve zihinsel bir çökkünlük halidir. Çocuklar gelişimleri boyunca, olumlu ve olumsuz stres faktörlerinden, kendilerine göre etkilenebilirler. Bu etkilenmenin derecesi, ortaya çıkan belirtiler gelişim dönemine göre farklılıklar gösterebilir. Bir çocukta tıpkı bir yetişkin gibi depresyona girebilir. Bu yüzden de mutlaka dikkate alınmalıdır.

 

Çocuğun depresyonda olup olmadığı nasıl anlaşılır?

 

Çocuklardaki depresyonu anlamak, yetişkinlerinkini anlamakta çok daha zordur. Çocuktaki normal sayabileceğimiz çeşitli belirtiler depresyonu fark etmeyi zorlaştırır. Çocuklarda depresyon belirtileri ; içe  kapanma, ilgi ve yeteneklerinde  azalma oyunlara karşı isteksizlik gibi şekillerde ya da tam tersi huzursuzluk, öfke patlamaları ve davranış bozukluklukları şeklinde ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak uyku ve iştahta bozulmalar görülebilir.   Depresyondaki çocukların hareket, düşünce ve konuşmalarında, fark edilir bir yavaşlama olur. Bariz olarak durgun ve mutsuz yüz  ifadesi görülür. Okul başarılarının da ciddi düşüşler yaşarlar. Ders sırasında dalıp giderler ve ödevi yapma konusunda isteksiz olurlar.

 

 Bir çocukta Stres kaynağı olarak depresyona  neden olabilecek durumlar, başka bir çocukta depresyona neden olmayabilir. Çocukluk dönemindeki en önemli stres kaynağı; çocuğun yaşamındaki özellikle ani olan değişimlerdir.  Sevdiği birinin ölümü, taşınma, boşanma yeni bir kardeş katılımı gibi durumlar önemli stres kaynaklarıdır. Yine çocuğun yaşadığı bir travma, taciz ihmal vb.  gibi  durumlarda depresyona neden olabilir.

 

Çocuklarda depresyon nasıl teşhis edilir?

 Çocuklarda dil gelişimi yedi yaşına kadar yetersiz olduğu için okul öncesi dönemde çocukların yakınmaları sözel olarak ifade edilebilmeleri zordur. Bu durum tanı koymayı zorlaştırır. Depresyonu ailelerin ya da öğretmenlerin fark etmeleri zaman alabilir.

 

 Mutlaka bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı tarafından değerlendirme yapılmalıdır klinik muayene, aile görüşmesi, çeşitli depresyon ölçekleri kullanılarak çoklu kaynaklardan bilgi edinir. Ayrıca projektif  testler veya resim gibi projektif  yöntemlerde teşhis için faydalıdır.

 

Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir?

 Çok nadiren de olsa çocukluk çağı depresyonlarının bir kısmı, intiharlar sonuçlana  bilmektedir. Zaman zaman medyada bu haberleri rastlamaktayız. Bu yüzden dikkatli olunması gerekmektedir. Depresyon çocuğun yaşam kalitesini düşürerek ve ruhsal gelişimini negatif  yönde  etkileyebilir. Ne kadar erken fark edilirse, çözüme de o kadar daha erken gidilmiş olunur.

 Çocuk ve ergen psikiyatristi uzmanı tarafından gereken değerlendirmeler yapıldıktan sonra aile  okul  işbirliği içinde en uygun tedavi seçenekleri düzenlenir. İlaç tedavisi, psikoterapi veya her ikisinin birlikte oldu tedavi yöntemleri mevcuttur.6 yaşından küçük çocuklar için oyun terapisinde  etkin bir seçenektir.

YORUM YAP