Sevginar Sali

Başkalarını Değersizleştirmek, Sizi Değerli Kılmaz


Cuma günü Sevgililer Günü ayağına kaytardım valla. Adil Abi, nasıl fırsatı kaçırdı 'yazması gerektiği zamanlarda yine SUS' diye kafama taş atmadı şaşırdım valla.
Aslında şaşıracak bir şey yok. AKP'nin yeni ilçe başkanını belirleme sevdasının peşine düştü yine. Ben 'sana o dondurmayı yedirmezler' dedikçe inatlaşıyor benle… Aslında kendi kendine… O da biliyor benim doğruyu söylediğimi… Hürhaber'deki gibi özgürce bayrak sallama alanı bulamayacağını partide. İşte o zaman o bildiğimiz, sözlerinden, yazılarından cesaret aldığımız, dobra Adil Sirekcioğlu gidecek yerine kim bilir nasıl bir insan gelmek zorunda kalacak. Ve gelemeyecek. Her söylediği doğru değil ama düşündüğü her şeyi bu denli cesaretle ifade etmek herkesin harcı değil.
Benim favorim Metin Karakaş, onun da her yaptığı söylediği doğru değil ama ben hataları, günahlarıyla AKP İlçe Başkanlığı'nı en iyi yürütecek kişi olduğuna inanıyorum.
Partili değilim, AKP'nin başarısı için kaygılanmak da bana kalmadı ama her şeyden önce kendisiyle barışık ve eleştirilere açık oluşuna her defasında hayran kalıyorum. Bu kadar zamandır ne yazarsam yazayım, büyük bir olgunlukla arar meramını anlatır. Suçlamaz, eleştiriye eleştiriyle cevap vermez, kinlenmez, sinirlenmez… Siyasi birikim ve tecrübesi zaten tartışılmaz.
Neyse kesiyorum burada. Adil Abi'nin 'kimi yazsan ilçe başkanlığından uzaklaşıyor' tespitinin yalan olmasını canı gönülden diliyorum.

Neyse AKP'nin ilçe başkanlığı konusunda biz ne yazıp, çizersek çizelim karar mercii bellidir. Belki karar da bellidir. Yerel seçimlerden bu yana Ender Gezici'nin görevden alınacağı belliydi her halde yerine kimin konulacağı ile ilgili alternatif geliştirilmesi için son bir haftada karar vermeyi göze almamıştır yetkili ve ilgili makamlar.
İbre Silivri AKP'de giderek Metin Karakaş-Hüseyin Turan'dan uzaklaşıp, Metin Karakaş-Yalçın Yönet'e doğru ilerliyor. AKP, önümüzdeki yerel seçimlerde yerel aday kavramının canını çıkartacak.
AKP eğer halen Hüseyin Turan'a bir vefa borcu duyuyorsa siyasi istikbali Silivri semalarından uzakta gelişecek.
Falcılar gibi konuştum! Valla farkındayım.

Neyse bırakalım AKP ne hali varsa görsün şu birkaç gün. İlçe Başkanlığı seçimi önümüzdeki genel ve yerel seçim hakkında da önemli ipuçları içerecek kuşkusuz. Ama kim demiş sadece insanlar hata yapar diye. Bence partiler de yapar! Hem de biz sıradan insanlardan daha çok ve büyük hatalar.

Gelelim CHP'ye… Selami Değirmenci, seçilmekle en zoru başardığını düşünüyorsa yanıldığını anlamıştır. Kendini ispat etme mücadelesini dıştan önce içe karşı vermek zorunda. İnsana ağır gelen bir mücadele bu. Belediye Başkanlığının ardından, İlçe Başkanı olmak kalmadı bu göreve layık olduğun ispat etmek gündemi. Değirmenci'nin ağır yükünü belirleyen unsurlar. Sırtladığı zorluğun büyük bir bölümü kendi kişisel sorumluluğundan kaynaklanıyor. Ama işini kolaylaştırmak yerine zora koşmak için epey hevesli bir kesim de var.
İlçe Başkanı olarak ilk önemli hamlesinde teşekkür beklerken, eleştiri alması gibi. Hayatın ne kadar çelişkilerle dolu olduğunu biliyordur da bir kez daha görmesi kaçınılmaz ve zorunlu oldu. Bir insan hakkında on tane iyi yazı yazarsınız, bir tane kötü yazdığınızda sizden fenası olmaz. Değirmenci, bir değil on hata yaptı. Bunun için doğruları konusunda epey sermaye biriktirme zorunluluğu var.  Girdiği yol çok zor, meşakkatli… Zirvenin tadını almayı bırakın, hayat standardı haline getiren için daha azına razı olmak imkânsız. İsterse de ömrü bu uğurda mücadeleyle tükensin, seve seve verilecek bir uğraştır. Umutları besleyen kazanımlar olduğu sürece Değirmenci, hedefinden vazgeçmez.

Zeytinyağlı yaprak sarmasına bayılırım. Ama hazırlama süreci öyle meşakkatli görünüyor ki gözüme. Yemeyi erteliyorum. Ama Allah var kendi yaptığımın güzelliğini başka hiç kimsenin yaptığında bulamıyorum. 'Yemek istiyorsan oturup saracaksın Sevginar' diyorum.

Değirmenci, meşakkatli işi göze aldı hedefini sarıp sarmalayacak, hazırlayacak… İstediği lezzeti ve yemeği yemek büyük ölçüde kendi elinde. Başka etkenler de var tabi ama onların belirleyici olduğunu söylemek mümkün değil.

Bundan sonraki siyasi hayatını Işıklar'ın Başkanlık ettiği belediyeyi savunarak geçirmek istediğine beni bir Allah'ın kulu inandıramaz. Bu durum geçici bir süreç.

Ama potansiyel tehdit olarak CHP'nin ilçe başkanını görmek seçilmişlerine yakışmaz. Böyle bir durum kendilerine güvenmediğini gösteren bir zafiyet olarak algılanır. Değirmenci ne kadar başka hesaplarla Belediye ve Başkanını savunup, desteklerse desteklesin Işıklar'ın ve seçilmişlerin iyi niyetli hali beklenen ve istenendir. Tabi ki olası hatalara karşı tedbiri de elden bırakmamaları farz.
AKP'nin kabuğunu kopartmaya çalıştığı yaralara CHP'nin seçilmişleri pansuman yapmak dışında başka bir niyetle yaklaşırsa kendileri kaybeder. Değirmenci'nin etkinliğini gölgelemek yerine kendi duruşunuzu parlatın daha karlı çıkarsınız, hem de daha onurlu bir davranış sergilemiş olursunuz!
Özcan Işıklar'ın bize kazandırdığı müthiş sözlerden birini daha hatırlatayım ekibinde bu aralar rahatsızlık duyduğu söylenen şahsiyetlere, "Başkalarını değersizleştirmek sizi değerli kılmaz!"

YORUM YAP