
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Silivri'de düzenlenen resmi törenle kutlandı. Türk denizciliğinin bağımsızlık simgesi olan bu anlamlı günde gerçekleşen programa, ilçe protokolü ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Kutlamalar, saat 10.30'da Silivri Limanı Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı. Program kapsamında, çelenk sunumunun ardından saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklâl Marşı okundu. Günün anlam ve önemine dair konuşmalarla devam eden törende, Kabotaj Kanunu'nun Türk denizciliği açısından taşıdığı stratejik öneme vurgu yapıldı.
KABOTAJ KANUNU: DENİZLERDEKİ BAĞIMSIZLIĞIMIZIN İLANIDIR
Silivri Liman Başkanı Rıdvan Memiş'in, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşma aynen şu şekilde: “1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile milletimiz, denizlerimizdeki ekonomik bağımsızlığını ilan etmiş; "Mavi Vatan" olarak adlandırdığımız sulardaki yabancı egemenliği sonlandırılmıştır. Bu önemli adım, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutan modern denizciliğimizin temellerini oluşturmuştur.
Bugün, 99. yılını kutladığımız Kabotaj Hakkı'nın anlamı kısaca şudur: Ülkemiz limanları arasında yapılan yük ve yolcu taşımacılığı ile kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin yalnızca Türk bayraklı gemilerle yapılmasıdır.
EKONOMİK BAĞIMSIZLIK, MİLLİ EGEMENLİĞİN TEMELİDİR
Geçmişte olduğu gibi bugün de ekonomik gücün dünyadaki dengeleri nasıl etkilediği ve yön verdiği tartışılmaz bir gerçektir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözü bu gerçeği çok net ifade etmektedir:“Askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılamazsa, kazanılan zaferler kısa ömürlü olur.”
DENİZCİLİK BİR GÜÇ VE MEDENİYET KÜLTÜRÜDÜR
Deniz, insanlık tarihinin gelişimindeki en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle denizci uluslar, uygarlık tarihinde özel bir yere sahiptir.
Denizcilik sadece bir uğraş değil, aynı zamanda kültürdür, güçtür. Toplumların bu kültürü nasıl oluşturduklarını ve bu gücü nasıl kullandıklarını tarihin akışı içinde değerlendirmek mümkündür.
TÜRK DENİZCİLİĞİNİN TARİHSEL YÜKSELİŞİ
1081 yılında ilk Türk denizcisi Çaka Bey ile başlayan deniz yolculuğumuz, sadece 300 yıl gibi kısa bir sürede Akdeniz ve Karadeniz'i birer Türk gölü haline getirecek kadar büyük bir başarıya ulaşmıştır.
Bugün ise ülkemiz, atalarından devraldığı bu denizci mirası başarıyla taşımaktadır.
MODERN TÜRK DENİZCİLİĞİ: GÜÇLÜ FİLO, GÜÇLÜ EĞİTİM
Askeri alandaki deniz gücümüzün yanı sıra, yaklaşık 10 milyon tonluk ticaret gemisi kapasitemiz, 180 bin yetişmiş gemi insanımız ve 72 adet denizcilik okulumuz ile Türkiye, dünyada önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır.
Asya ile Avrupa arasında köprü görevi gören ülkemiz, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili olmanın avantajını taşımakta; bu özelliğiyle günümüz dünyasında önemini daha da artırmaktadır.
MAVİ VATAN: TOPRAK KADAR KUTSAL
Yeraltı zenginliklerinin sadece toprakla sınırlı olmadığını bilen Türkiye, içinde barındırdığı tüm değerlerle Mavi Vatan'ı, vatan toprağı kadar kutsal kabul etmektedir.
BEYAZ LİSTE BAŞARISI VE AMATÖR DENİZCİLİĞİN YÜKSELİŞİ
Denizcilik Genel Müdürlüğümüzün himayelerinde liman başkanlıklarınca yürütülen gemi denetimleri sayesinde, Türk bayrağımız 2009 yılından bu yana Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün belirlediği en üst seviye olan “Beyaz Liste”de yer almaktadır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın başlattığı “Hedef 1 Milyon Amatör Denizci” kampanyası ile bugün 1 milyon 200 binden fazla vatandaşımız amatör denizci belgesi sahibi olmuştur.
DENİZE HÂKİM OLAN, DÜNYAYA HÂKİM OLUR
“Denizlere hâkim olan, cihana hâkim olur” sözü bugün de geçerliliğini korumaktadır.
Denizlerden en iyi şekilde yararlanmasını bilen toplumlar, refah düzeyi en yüksek toplumlar arasında yer almaktadır.
Unutmayalım ki; siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel anlamda büyük güç ifade eden denizlerimiz, geçmişten kalan bir miras değil; geleceğimize emanet edilmiş kıymetli değerlerimizdir.
SON SÖZ: ŞÜKRAN VE MİNNETLE
Konuşmamı bitirirken; bizlere Kabotaj hakkını kazandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah ve kalem arkadaşlarını, tüm deniz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor;
Hepinizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı yürekten kutluyorum.”
PROTOKOL DENİZE AÇILDI
Törenin ardından, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu öncülüğündeki protokol heyeti denize açıldı. Liman açıklarında, deniz şehitlerinin anısına çelenk bırakıldı. Saygı duruşu sırasında limandaki deniz araçları sirenlerini çalarak törene eşlik etti. Bu anlar duygu dolu anlara sahne oldu.
GENİŞ KATILIM
Törene; Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Hakkı Damat, AK Parti, CHP ve MHP Silivri İlçe Başkanları, mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Katılımcılar, Kabotaj Bayramı'nın yerel ölçekte yaşatılmasının önemine dikkat çekerek, Silivri'nin deniz kültürüne sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
DENİZ ETKİNLİKLERİ 2 TEMMUZ'DA
Kabotaj Bayramı kutlamaları 2 Temmuz'da yapılacak etkinliklerle devam edecek. Silivri Belediyesi tarafından organize edilen program kapsamında deniz yarışmaları limanda halkla buluşacak. Etkinlik programı şu şekilde:
• 16:15 – 2012 ve altı doğumlular yüzme yarışması
• 16:30 – Yetişkinler yüzme yarışması
• 16:45 – Ördek yakalama
• 17:00 – Tabak yarışı
• 17:15 – Yağlı direk yarışı
• 17:45 – Kürek yarışı
• 18:15 – Tekne yarışları
Sevginar SALİ