Sevginar Sali

Bakış açısı


AK Parti İlçe Başkanı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirirken, yerelde alınan oy oranının semtine bile yaklaşmıyor… Erdoğan’ın Türkiye genelinde aldığı %52 nere, Silivri’de aldığı %40 nere!? Ülke genelindeki desteği Silivri ölçüsünde olsaydı seçilmişliğini şu anda konuşmamız çok zor ve uzak bir ihtimaldi. AK Parti, Türkiye genelinde %40-45’leri alırken ilçemizdeki %40’ları hazmetmek kolay da son durum fena oldu özellikle yerel dinamitler açısından. Erdoğan’ın etkisinde Tahir Sert’in %42,7’leri gördüğünü değerlendirirken, şimdi bizzat oylamasındaki %40’lik neticeyi kime, nasıl izah edersiniz ki!? Etmemek için de Demiral, seçim değerlendirmesinde hikaye anlatmış bence.
Özcan Işıklar da MHP ve DP ile aldığı %53’lik oy oranıyla ne kadar zorlarsa zorlasın ‘tarih yazmanlığı’ pozisyonunda gösteremez kendini. Gerçi o allem eder kulem eder gösterir de inandırıcılığı, benimsenmesi zor bir durum. İki puancık için kendisini kırmazdım da, iki bin seçmeni insan görmezden gelemiyor… Gerçi çok fazla asılmadıkları halde bu oyu aldı Işıklar ve CHP. MHP seçmeninin sadakati hakkında yerel seçim sonuçlarına göre atıp tutanlar düşüncelerini tekrar gözden geçirsin lütfen; istirham edeceğim. MHP’de siyaset ve bunun üzerine kariyer yapmak isteyenler daha derin analizler ve de çalışmalar içine girse haklarında en hayırlısını yapmış olurlar. En azından her yerel seçim sonrasında kabahati başkalarında aramak mecburiyetinden kurtulurlar, bizzat onlarda olduğunu az çok idrak ederler!
Yılmaz Kandemir’e katılacağım çok uzun zaman sonra… Selahattin Demiratş’ın Silivri’de aldığı 6 bin 189 oy… HDP’nin 2014 yerel seçimlerinde aldığı oy 1 955. Evet, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Silivri galibi Demirtaş…
Çok garip bir Cumhurbaşkanlığı seçimiydi benim açımdan örneğin… Tayyip Erdoğan’ın siyasi mücadelesini gözümden geçirdim de hak ediyor mu? Evet. Bu kadar şeyin üstesinden gelip niye siyasetini zirvede noktalamak istemesin?! Kazanacağı ayan beyan ortadaydı. Sonuç değişmeyeceği için ilk turda bitmesini istedim hatta; yazık yapılan masraflara.
Ekmeleddin İhsanoğlu, çatı adayı, efendi adam; donanımlı da belli. Daha çok tanınma şansı olsaydı kesin aldığı desteği arttırırdı. Seçilmeyeceğini bile bile kendisine oy verenlerden biri olarak, mücadelesini takdir ediyorum. Adına mücadele ettiği siyasi partilerden daha büyük saygıyı hak ettiğini düşünüyorum.
Selahattin Demirtaş’a birkaç kez tv programlarına denk geldim. Her defasında oy verilmeyi hak ettiğini düşünüp sonra Kandil’de çekilen bir resmi vardı o geldi gözümün önüne… Benim elim oy vermeye gitmedi ama gidenlerinki, gitmiş… Tercih meselesi saygı duyarım… Da siyasetin illa dağlarda illegal yollarla değil de yasal çerçevede medeni bir şekilde yapıldığında da çok iyi sonuç verdiğini görmek beni mutlu etti, bu ülkenin güzel yarınlarına dair umudumu tazeledi.
Yerel aktörler ister bardağa boş ister dolu tarafından baksınlar. İnkar edemeyecekleri gerçekleri var. CHP, MHP ve DP’nin genel merkez sorunları… AK Parti’nin yerel dinamitleri açısından sıkıntılı oluşu… HDP’nin seçmen sayısını giderek attırması…
Bunlar cumhurun, Reisini ilk kez doğrudan seçiminde Silivri’de ortaya koyduğu durumlar.
Bir yıl sonra genel seçim var. AK Parti’de hareketlilik önceden başladı bile (yerelde; genel merkez düzeyinde AK Parti ile CHP’nin birbirinden ayrı tutulacak tarafı yok). Tepedeki değişim ve yeni dizaynın, yerele etkileşimi kaçınılmaz olacak. Haydi hayırlısı!

YORUM YAP